Здравей колега KBK!
Благодарен съм за съдействието, но доколкото помня с теб обсъждахме работата на ламбда сондата от гледна точка на някакъв дефект, ти искаше да ми пратиш твоята стара, за което съм ти благодарен.
Благодарен съм за насоките, които ми даде, но относно адаптациите съм чел много, както статията от сайта на Ростех, която аз публикувах първо, има я в мои коментари, така и много статии и сайтове на различни механици, които обясняват значението на грешките и как да "разчетем" правилно грешките.
Прекарах месец и половина в разглобяване на компоненти от двигателя и с лаптопа в колата, почти всеки ден четях параметри и грешки.
Както и да е.
Може и е факт, че адаптациите в група 032 ми бяха в норми, много под 10%, а карткосрочните ми адаптации в група 033 бяха 25% (бедна смес), това са фактите, при което колата гаснеше, когато се задържат по дълго, има такъв вариант и причината за това беше пробив във вакуум клапанчето преди дросела, т. нар. PCV клапан.
Аз също нямам намерение да споря, просто описвам конкретната ситуация, в която бях.
Това е истината и ми даваше ламбда сонда малфункция, както помниш, и то след, като бях сменил вече старата ламбда сонда с чисто нова Бош, по каталог.
Не казвам, че и при този двигател ще стоят нещата по този начин, но си мисля, че софта е сходен.
Гледал съм онзи пример с щеката за маслото в ютюб, който Рос Тех са публикували, но това сигурно се получава при по новите двигатели, нямам идея, защо моя комп не бара останалите адаптации в група 032, когато тези в 033 са много извън диапазона, но предполагам, че го прави, защото, когато загубата на вакуум е много голяма, компа решава, че проблема е в ламбда сондата и за това набива грешка за нея и ми казва да си сменя ламбда сондата, вместо да коригира останалите адаптации, така според програмистите работата е свършена.
От друга страна явно възможностите за корекции не са толкова големи и компа направо спира ламбда сондата.
Май трябваше да го филмирам, доста интересно беше, ама бях останал без нерви.

"You can check your current state of trim by using VAG-COM or equivalent to look in Group 032 (in many modern ECU's, consult your Factory Repair Manual for the specific group for your particular vehicle) in your engine measuring blocks. The first two fields will have percentages. The first field tells the fuel trim at idle (Additive)."
Първото поле с дългосрочните не е ускорен празен ход, а си е просто празен ход, моя е грешката.
Интересно, но при мен промените не настъпваха толкова бързо, може би, защото при редовно изчистване на грешките се нулираха и дългосрочните адаптации, явно са били твърде дългосрочни.

Имах май в група 032 първото поле един път май около 12%, може би му трябва повече време да ги коригира.