Кой е най-добрия бензинов мотор за Голф 4 ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora

Кой е най-добрия мотор за Голф 4 ?

AHW 1.4 75hp
32
3%
AKQ 1.4 75hp
8
1%
BCA 1.4 75hp
3
0%
AEH 1.6 101hp
18
2%
AKL 1.6 101hp
187
20%
AVU 1.6 101hp
23
3%
BCB 1.6 105hp
48
5%
BAD 1.6 110hp
11
1%
AGN 1.8 125hp
115
13%
AGU 1.8 150hp
184
20%
ARZ 1.8 150hp
10
1%
AUM 1.8 150hp
44
5%
AUQ 1.8 180hp
67
7%
APK 2.0 115hp
31
3%
AQY 2.0 115hp
36
4%
AZJ 2.0 115hp
8
1%
AGZ 2.3 150hp v10
31
3%
AQN 2.3 170hp v20
35
4%
ATU 2.0 115hp
24
3%

Общо гласове: 915
Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Re: Кой е най-добрия бензинов мотор за Голф 4 ?

Мнениеот Haralampi » Вто 14 юни 2011 13:54

pedalchobaba написа:Ти за "екстрата" с огледалата ли си се захванал?
Ами питай хората, които ги поназнайват тези работи щом на мен не ми вярваш. Те ще те светнат.

Тя е показателна :D

Офтопик:
За пояснение на колегите, които не знаят предисторията:

Голф 4 има екстрата при едното положение за настройка на огледалата да движи двете заедно, а при другата - само едното. Тази екстра я има на почти всички VAG след около 2000-та година (имам същата екстра и в Skoda Fabia 2000), като екстрата е описана подробно в инструкцията (книгата) на автомобила - именно по начина, по който описах и работи. Всеки може сам да погледне в книгата и ще намери описание.

За колегата pedalchobaba обаче, тази екстра е категоричен дефект, щото него не го кефи и щото нам си кой гаражен майстор му казал, че това е фабричен дефект на модул и можело да се оправи само със смяна на модула :lol: И 15 пъти му написах, че екстрата е описана такава каквато е в книгата на колата от производителя.... колегата обаче това не го бръсне - обявил го е за дефект и ако ще президента на VW да дойде да му го каже - за него е дефект и точка по въпроса :D :D

Как се спори с такъв човек не знам :D

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 14 юни 2011 13:56

Пичове тва дет го говорите са ремонти и нямат нищо общо с четирите точки писани от колегата :wink:

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 14 юни 2011 13:57

hitman0013 написа:бобина за АКЛ 200 лева + кабели.=260 до 300лева, като ако стане нещо с кабел, може да ползваш резервен стар.
Бобина за АЗД/БЦБ 80лева/бр

Бобината за АКЛ по каталог (оригинална) е над 300 лв.
Но дори и така... на кой му горят 4 бобини едновременно? Дали не е по-добре да сменя една бобина за 80лв... отколкото като гръмне вднъж да сменям за 300+ лв?
Как може това да е предимствно за АКЛ не разбирам, но както и да е.

А и за тия 80лв ли колега pedalchobaba
дето струват майка си и баща си
говрим,спрямо 300+ при АКЛ?

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Вто 14 юни 2011 14:05

Жена ми знаеш ли какъв лаф има?
"Щом аз ти казвам - няма да спориш"
Без да ми се сърдиш ти си същия.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Вто 14 юни 2011 14:06

pedalchobaba написа:Жена ми знаеш ли какъв лаф има?
"Щом аз ти казвам - няма да спориш"
Без да ми се сърдиш ти си същия.

Точно там е разликата - аз винаги имам доказателства, а ти държиш на твоето каквото ще да става. Пише го в инструкцията на колата - не - "щом аз ти казвам, че е дефект, не ми развявай официални инструкции - дефект е и точка." Изображение:) Човек с каквото се събере, такова става... без да ми се сърдиш ;)

Последна промяна от Haralampi на Сря 15 юни 2011 12:57, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Вто 14 юни 2011 14:09

Вие двамата много се обичате, тактично! :applause:
Само да вмъкна, че 1.6 с 8 клапана се произвежда и при голф 6.Защо са преценили така, не мога да кажа.Това разбира се не означава, че е най-добрия/успешния/и др

Потребителски аватар
k_garchev
Автомобил: VW Golf 4 2.3V5 4motion
Двигател: AGZ
Контакти:

Мнениеот k_garchev » Вто 14 юни 2011 14:10

Добре де Haralampi,в една друга тема ти сам казваш че четирите бобини са минус!Сега пък били по-добри?!?То хубаво човек да си хвали своето,ама ти прекаляваш!Във всяка тема почваш да спориш,че 1.6 16V бил по-добрият!101кс има само един недостатък и той е гадната скоростна кутия!Надявам се нямаш нищо против,че ти говоря на ти?
П.П.За огледалата незнам дали е екстра или не,но при първия ми Голф 4 като го купих си работеха нормално!След това 'откачиха' и почна като местя едно да мести другото!При този пак си работят нормално!

Потребителски аватар
hitman0013
Автомобил: GOLF 4
Двигател:

Мнениеот hitman0013 » Вто 14 юни 2011 14:14

Аз знам и други недостатъци-течът на масло от гарнитурата на капака, кофти гофрирани тръби особено за маслените пари, кофти позиция на свещи към 2ри и 3ти цилиндър, пластмасови колектори, несигурна дросел клапа
А за огледалата съм сигурен че работеха по единично като я купих, после какво стана не знам-но не е болка за умиране, първо правиш лявото после дясното и си готов

Потребителски аватар
pedalchobaba
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pedalchobaba » Вто 14 юни 2011 14:21

hitman0013 написа:А за огледалата съм сигурен че работеха по единично като я купих, после какво стана не знам-но не е болка за умиране, първо правиш лявото после дясното и си готов

То и при мен беше така, ама после две от трите коли "се оправиха" и остана само една дефектна, дето не е по инструкцията на колата а според означенията на джойстика. Питах гаражния майстор Владко, ама той нищо не разбира ...

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Вто 14 юни 2011 14:31

3.2, после 2.8, много след тях 1.8т...

с мотора върви и скоростна кутия, тип задвижване, ниво на оборудване, спирачки и т.н.

р32-ка като топ изпълнение е нормално да е най-добрия, все пак е флагмана на модела. цената дори и на старо е показателна за нивото на колата. Моторът се вгражда също в ауди тт, ес3, в туарег, в порше каен.

като искаш най-доброто, трябва да си готов да заплатиш съответната цена. Това обаче го прави рядък.
А че един мотор е масов, не означава че е най-добрия за модела :!:
От 3.2 надолу всичко е компромиси(цена, разход,поддръжка... ) Съжалявам но неможах да се сдържа на изказвания от рода на- 1.4 или 1.6 е най-добрия мотор на голф4 (да не говорим че до тия години(до голф5) мотори под 1.8 определно не са били гордост за марката)

интересно защо 3.2 и 2.8 даже ги няма в гласуването :dummy: Отделно пък как да се тълкуват резултатите от анкетата- според мен: кой с какъв бенз мотор е на голф 4-ката си е...

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 14 юни 2011 14:46

Пешка добре е да прочетеш критериите на автора на анкетата намиращи се в неговото първо мнение!

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Вто 14 юни 2011 14:55

пичове нито един не е добър ... зависи какво разбирате под добър де
всички където са изредени са разработка от 90-те години някои са даже по стари с леки модификации , други са по-нови стари пак с леки модификации ... Всички двигатели са добри в смисъл направени са да изкарат поне 200- 300 хиляди километра без основен ремонт , поддръжка до този момент почти няма нищо по особенно от основното което всеки трябва да прави за двигателя си ... след тези километри обаче всичко е много относително зависи от много фактори , начин на каране , степен на износване различни удари претърпени през годините и т.н.
С една дума бля бля бля нищо интерно нищо ново
Ако искате да изберете най добрия двигател - неможете защото няма такъв
основно трябва да се избира между три характеристики мощност, КПД , стар или нов тип двигател.
Мощност - колкото е по мощен двигателя по-добре обаче вероятността да се счупи е по голяма и обсужването е повече. изхождам от следното по голямо налягане , по голям обем по високи температури . В същото време намалено тегло, ограничен габаритен обем , по тънки стени , бутала, клапани, гарнитури и т.н. -- няма начин това да не намали живота на един ДВГ
КПД- колкото е по високо КПД-то толкова по-добре , по малки вибрации, шум, разход на гориво спрямо мощност , по добър комфорт . По тоя критерии най-добре е да се избира ДВГ изработен след 2005 ,2008 или тоест нито един от изброените. Тук важи същото КПД-то е за сметка на икономия на материали за изработката , това означава почти никакви шансове за възстановяване на двигателя след основен ремонт след 300хиляди да речем.
Стар или нов тип двигател - новия тип двигатели описх по горе , стар тип са двигателите от 90-те години и преди това - икономия в матерялите няма слагано е без да се жали , здрави са може и 3 основни ремонта да минат, обаче лошо КПД , висок шум вибрации , разход на гориво и най важното просто е стар.
Всичко е въпрос на избор и компромис в едно или друго

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 14 юни 2011 15:19

i3v3a3n написа:пичове нито един не е добър ... зависи какво разбирате под добър де

За теб важи същото като за Пешката - добре е да прочетеш критериите на автора на анкетата намиращи се в неговото първо мнение!
Иначе отдолу си писал свободни съчинения почиващи на махленски раздумки и теории (предполагам имаш и някакво инженерно образование ама не свързано с автомобилите което ти е оставило измамното чувство че си в свои води :lol: )

Потребителски аватар
pe6kata
VW експерт
VW експерт
Автомобил: passat corrado
Двигател: AAA и АBV turbo

Мнениеот pe6kata » Вто 14 юни 2011 15:37

Rabbit_TDI написа:Пешка добре е да прочетеш критериите на автора на анкетата намиращи се в неговото първо мнение!

и защо мислите че не съм го прочел :?:

прочетох го разбира се и в това идва абсурдността на темата. Старая се да не се изказвам неподготвен все пак :lol:
Ако предположим че 1.4 гори най-малко, означава ли че това е най-добрия мотор на 4-ката :?:
По-скоро би бил най-икономичния, но това не го прави най-добрия.

Разбирам идеята на автора, просто рамката на темата е зададена неправилно. Това ми прилича на лисицата и гроздето...

По-коректно е да се каже кой е най-удачния(подходящия) мотор по отношение на:... (при задаване на някои критерии.)

Ако се търси икономичност, надеждност, евтин ремонт и поддръжка, газифициране... то по-добре си карайте голф3-ките. С няколко изключения(2.0 8в, 1.8Т, 2.8, 3.2) бензиновите мотори на голф4 са гола вода спрямо тези на голф3. Добре че са им дизеловите мотори, че...

Ако някой може да съпостави 1.6 16в с едно моно 1.8 в каквото и да е отношение(или 2е и производните му със 1.8 20в)...

М/у другото ако сте запознати как гори 2.8 4х4 при нормално извънградско каране... вървенето го оставям на страна. Не съм 100% сигурен, но мисля че ангренажа е същия като на вр6 12в. Двете вериги, двата обтегача и двата успокоителя са под 250лв (пак казвам за 12в версия). При положение че се сменят на 200 000км всеки може да си калкулира 4 смени на ангренажа колко му излизат когато мотора е с ремък и съответните ролки...

ако се търси по тези критерии мотор, то голф4 не предлага най-подходящия, пак казвам. Лично мнение разбира се.

Потребителски аватар
stoi4o.d
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stoi4o.d » Вто 14 юни 2011 15:49

105 мнения scare
Да кажем,че щом инженерите са дали зелена светлина да ги слагат,значи всички са добри в някоя определена област\сфера,кой с икономичност и без вървеж,кой с вървеж и лакомия,кой с нещо средно между двете и тн. eusa
Карайте и със здраве :beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”