Как се сменя маслото?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
rapo_vd
Автомобил: VW PASSAT
Двигател: AVF 2002

Как се сменя маслото?

Мнениеот rapo_vd » Сря 16 дек 2009 16:11

Ще съм много благодарен, ако някои ми обясни как се сменя масло стъпка по стъпка.
Колата е Венто 1.9ТДИ АХУ

leoparda
Автомобил:
Двигател:

Re: Как се сменя маслото?

Мнениеот leoparda » Сря 16 дек 2009 16:36

Здравей колега,ще се опитам да ти обясня,ако пропусна нещо се надявам,че някой колега ще ме поправи.
Добре е колата да е студена,защото по лесно се работи,а и повечето от маслото е в картера,ако имаш и канал в гаража още по добре,това като за начало.Мушкаш се в канала с някакъв съд където да събереш маслото,развиваш пробката/гледай да не я изтървеш/ и чакаш да се изтече.Докато чакаш маслото си развиваш масления филтър,продават скоби по 5лв. са някаде,ако нямаш в краен случай използвай по -дълга отверка/така направих аз/,забиваш я през филтъра и го развиваш.През това време трябва да е изтекло маслото/провери се пак/.Ако е спряло да тече от пробката си я завърташ и наливаш новото масло през капачката, която се намира на капака на главата.Мисля,че в общи линии е това,описаното от мен е това което лично съм правил но на бензинов мотор,май няма разлика,но нека все пак някой колега с тди да каже. :Mr Green Fun

valeri_m
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valeri_m » Сря 16 дек 2009 16:42

Да корегирам колегата малко. Маслото се сменя при топъл двигател,и като се слага маления филтър (новия)се намазва гумената гарнитурка с масло и се завива на ръка по силно (доколкото можеш) :Mr Green Fun

Потребителски аватар
Th3_Storm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Th3_Storm » Сря 16 дек 2009 17:09

valeri_m написа:Да корегирам колегата малко. Маслото се сменя при топъл двигател,и като се слага маления филтър (новия)се намазва гумената гарнитурка с масло и се завива на ръка по силно (доколкото можеш) :Mr Green Fun

Напълно вярно и правилно.Иначе колеги всичко което сте написали е така без никаква разлика.Остава само колегата да отиде и да смени маслото. :да:

Потребителски аватар
rapo_vd

Мнениеот rapo_vd » Сря 16 дек 2009 17:12

Th3_Storm написа:
valeri_m написа:Да корегирам колегата малко. Маслото се сменя при топъл двигател,и като се слага маления филтър (новия)се намазва гумената гарнитурка с масло и се завива на ръка по силно (доколкото можеш) :Mr Green Fun

Напълно вярно и правилно.Иначе колеги всичко което сте написали е така без никаква разлика.Остава само колегата да отиде и да смени маслото. :да:

Проблема е, че не намерих такова масло каквото търсих но след няколко дни ще го сменя. Благодаря на всички :) :beer

van4o85
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4o85 » Сря 16 дек 2009 17:24

ЕЛЕМЕНТАРНА РАБОТА :търсачкаа

Потребителски аватар
rapo_vd

Мнениеот rapo_vd » Сря 16 дек 2009 19:04

van4o85 написа:ЕЛЕМЕНТАРНА РАБОТА :търсачкаа

Я ми дай линк тогава. :banghead:

Потребителски аватар
Fripon_X
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Fripon_X » Сря 16 дек 2009 19:35

Колега преди да налееш маслото трябва се пак да сложиш новия филтър.

Потребителски аватар
batko_miro
Автомобил: VW Golf
Двигател: CHGA 2010

Мнениеот batko_miro » Сря 16 дек 2009 23:08

Няма да е зле като налееш новото масло да запалиш за 5-10 секунди, да завърти маслената помпа и да ти напълни новия филтър. После гасиш, чакаш няколко минути и наливаш пак до белега :да:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 17 дек 2009 8:58

А някой сети ли се да каже на колегата какъв ключ да си приотви за пробката на картера? ;)
Че май имбус ...ъъъ... 17 или 19 (трябва да проверя, че забравих :oops: ) не влизат в стандартното оборудване на автомобила ;)

Потребителски аватар
Th3_Storm
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Th3_Storm » Чет 17 дек 2009 11:50

Една гедория зима колегата и всичко минава по ноти.И аз като сменях маслото на моя голф си го сменях сам лятото на един канал проблем видях само с филтара таи като нямах скоби и прибегнах към метода с отварката да го пробия и готово.

Потребителски аватар
kika2006
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kika2006 » Чет 17 дек 2009 17:45

Иди в пункт за смяна на масла!Купи си от там масло и смяната ти е безплатна,+ че имат всичките необходими такъми за процедурата+не малко опит!

momchil.beshkov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот momchil.beshkov » Чет 17 дек 2009 18:28

Да добавя и аз нещо, което знам от опит. Преди да се завие пробката на картера, е желателно да се смени металната шайба, която е от някакъв цветен метал и служи за уплътнение. Продават се на много места и струват стотинки. Ако не се смени, е много възможно да започне да капе масло, а когато маслото е налято в картера, няма как да се смени уплътнението.
Ако масления филтър се развива със забита в него отверка, което според мен не трябва да се прави, пробиването да не е в горната част на масления филтър, тъй като във филтъра влиза на няколко сантиматра част от двигателя и може да бъде повредена тази част.
На мойта кола - Фолксваген 2 след източването на маслото в картера остават около 200 г. от старото масло, тъй като пробката не е най-ниската част от картера. С една спринцовка и извита тръбичка много лесно може да бъде източено това количество, за да не се смесва с новото масло.
Дано да съм бил полезен.

Потребителски аватар
sharko_11
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sharko_11 » Чет 17 дек 2009 18:35

а бре савсем го опитлахте гледаи колега пост 1 2 и всичко ще е наред :beer

Потребителски аватар
_NqKoI_
Автомобил: Golf 2
Двигател: ABF

Мнениеот _NqKoI_ » Чет 17 дек 2009 20:44

На тази метална шайба се вика дифтунга :) и е медна :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”