За въздушния филтър

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
~None~
Автомобил:
Двигател:

За въздушния филтър

Мнениеот ~None~ » Съб 10 юли 2004 16:38

Реших да сменя въздушния филтър.
Обаче забелязах нещо странно. Има две тънки тръбички които влизат обратно в него от дясната му страна ( бяла и черна ). Бялата е свързана към двигателя ( с троиник ) и се разклонява ( мисля че е за картерните газове ). Но черната - виси свободно. Въпроса е - къде трябва да отива това нещо и за къкво е ?

Благодарности за мненията.

Потребителски аватар
~None~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~None~ » Пон 12 юли 2004 10:34

Колеги,
хайде някои ако има такъв модел като моя, на обедната почивка да вдигне капака и да ми каже къде отива това нещо. :(

golf_3_gti
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот golf_3_gti » Пон 12 юли 2004 11:04

При мен (ABF ДВГ, inj -> Digifant 3.0) тръбичките са две:
- червена/кафява/ - отива в долната част на въздушния филтър, и
- черна - в корпуса на дроселната клапа

Потребителски аватар
~None~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~None~ » Пон 12 юли 2004 11:15

golf_3_gti написа:- червена/кафява/ - отива в долната част на въздушния филтър

И идва от двигателя - нали ?

Благодаря ти мнго за информацията. :)

golf_3_gti
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот golf_3_gti » Пон 12 юли 2004 11:25

Двете вакуумни тръбички излизат от горната кутия на въздушния филтър. Червената влиза в долната кутия на филтъра. Черната, в корпуса на дроселната клапа, т.е. може да се каже и в двигателя :)
Не се разклоняват никъде!
С какъв ДВГ си?

Потребителски аватар
KILLER GTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KILLER GTI » Пон 12 юли 2004 21:52

при 8 клапановия мотор е малко по различно от нашите, там трабичката се разклонява, единият и краи влиза в регулатора на обратния бензин ,а другия в колектора .
а долната трабичка излиза от горната част на кутията и влиза в долната половина на кутията на въздушнит филтър, кудето се намира клапана за топло-студено.
когато загрее колата отваря и тя запо4ва да сму4и студен въздух от калника , а когато е студена сму4и топул вуздух от изпускателните колектори.
ако имаш някукви випроси питаи пак.

Потребителски аватар
~None~
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ~None~ » Пон 12 юли 2004 23:12

Благодаря, ти - беше много изчерпателен.
Малко преди да прочета поста ти намерих от къде се е измъкнала.
Мина ми през акъла че има разлика, щото "golf_3_gti" спомена че с ABF ( 16В ) а аз съм с 2Е ( 8В ), ама не бях сигурен и реших да не породължавам да твърдя за да не ме оплюе после някой :wink:

Благодая ви още веднъж.

Потребителски аватар
KILLER GTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KILLER GTI » Пон 12 юли 2004 23:56

няма проблем , ако имаш някъкви въпроси пак питаи, GTI-тата ги чаткам доста

Потребителски аватар
A9A
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот A9A » Чет 15 юли 2004 22:48

KILLER GTI написа:няма проблем , ако имаш някъкви въпроси пак питаи, GTI-тата ги чаткам доста
Ако искам да си сложа спортен филтър (конусен) къде да си електрониката от горния капак на филтъра (PB двг.)

Потребителски аватар
KILLER GTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот KILLER GTI » Пет 16 юли 2004 0:47

Ami debito-mera se maha ot gornata 4ast na kutiqta /ima 4etiri bolta to vutreshnata strana / i sepravi edin prehoden flanec ili se kupuva v zavisimost kakuv filtur 6te si kupish.

Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Контакти:

Мнениеот golfer » Пет 16 юли 2004 9:04

сложи си спортен K&N на мястото на оргиналния в кутиятаhttp://www.knfilterchargers.com/

Потребителски аватар
Jujeto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Jujeto » Пон 19 юли 2004 10:01

Golfer а за каква цена става дума проверявал ли си някога?
Защото аз съм проверил за 2Е е около 150 Euro така че мисля не е много изгодно!!!!!
Ти какво ще кажеш?

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Пон 19 юли 2004 11:31

Вземи на FK

VW Golf 3
Ausführung: 1.4i, 1.6i, 1.6i, 1.8i, 1.9D, 1.9SDI, 1.9TD/1.9TDi, 2.0i, 2.0i 16V, 2.8i VR6, 2.9i VR6 Syncro, Motor: 75/100/75/90/64/75/90/110/115/150/174/184/190 PS

Bestellnummer: FKLUVW001 - Preis: 34,90€

Изображение

Потребителски аватар
warrior
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот warrior » Пон 19 юли 2004 11:55

аз съм баш с такъв филтър като на снимката - много съм доволен и само на 10000 км го по4иствам с четката 8)

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Пон 19 юли 2004 14:44

Към настоящия момент K&N е един от най-големите световни лидери в разработката и производството на филтри с индустриално и битово приложение. Кое прави филтъра K&N толкова специален? При външен оглед на K&N филтър моментално се вижда колко големи са дупките в материала на филтъра- това е главната причина за високата пропускливост на въздушния поток. Филтъра е конструиран от слоеве нишки от омаслена хирургическа памучна марля, затворена между фина алуминиева мрежа. Специалния маслен състав, намиращ се в памучната марля не позволява ограничаването на пропускателната способност и в същото време осигурява качествено филтриране на въздушният поток. Това е основата на уникалната система на филтрация! Частиците мръсотия във въздушния поток привлечени в филтъра, имат отрицателен заряд и минавайки през филтриращия елемент(подобно на действието на магнита) се привличат и стават част от пропитата памучна марля, имаща положителен заряд! При голямо натрупване на задържани частици по външната страна на филтъра отверстията в марлената тъкан остават открити. Това външно ниво от прах и песъчинки се явява вторичен елемент на филтрация на входящите частици, като при това осигурява висока пропускателна способност. Този прост, но ефективен вторичен филтър способства за осигуряването на дългия живот на филтъра, повече от десет пъти от обикновения филтър. След което въздушният филтър K&N просто се сваля и почиства, за да стане отново пригоден да издържи екстремалното натоварване, на което ще го подложите! 100000 мили филтъра е необслужваем, като това е “норма”. Почистване се извършва в зависимост от пробега или когато натрупания слой замърсяване стане 2-3мм.
ИНСТРУКЦИЯ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ВЪЗДУШНИ ФИЛТРИ K&N
1.Почистетете филтъра от набитата в него мръсотия, след това внимателно изчеткайте с четчица с мек косъм. 2.Обилно напръскайте с “K&N- почистващ спрей” елементите на филтъра, нека престои така 10 минути. Внимание: Използвайте само “K&N- почистващ спрей”. Да не се използва бензин! Да не се използва пара! Да не се използват разтвори с разяждащо действие! Да не се използват препарати със силно измиващо действие! Да не се използва вода под високо налягане! Да не се използват разтворители! 3.Изплакнете елементите с бавно течаща вода, винаги обливайте от чистата към мръсната повърхност на филтъра. По този начин мръсните частици се премахват, като не преминават през самия филтър. Внимание: Филтъра трябва да изсъхне естествено, след неговото изплакване, останалата вода трябва да се отцеди внимателно. Да не се използва сгъстен въздух за изсушаване! Да не се използва открит пламък! Да не се използва пистолет за топъл въздух! 4.След първоначалното почистване, филтъра винаги трябва да се подлага на обработка с “K&N- масло”, преди да бъде използван отново. Ако разполагате с аерозолна опаковка напръскайте равномерно по цялата повърхност на филтъра, но не задържайте струята на аерозола на едно място! Омасляването се извършва с едно напръскване по повърхността! Изчакайте 10 мин. и ако са останали по-светли петна по неговата повърхност повторете до отстраняването им. Ако разполагате с течно масло K&N наведете бутилката и минете равномерно по повърхността, не задържайте струята на едно място! Оставете маслото да попие в материята на филтъра за около 20 мин. . Ако има по-светли петна третирайте отново с “K&N- масло”. Внимание: Никога не използвайте неомаслен K&N филтър(филтъра не спира мръсните частици, когато не е третиран с “K&N- масло”). Използвайте само “K&N- масло”. “K&N-масло” е съставено от подбрани минерални и животински мазнини смесени със специални полимери за да формират един високо ефективен прилепващ слой към повърхността на филтъра. Никога не използвайте флуид за автоматични трансмисии! Никога не използвайте моторно масло! Никога не използвайте дизелово гориво! Никога не използвайте WD-40, LPS, или др. тежки масла. Във кутията на всеки филтър има комплект лепенки, поставете на видно място(Върху кутията на въздушния филтър) стикера “DO NOT DISCARD”(ДА НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯ!).
Сервизирането на Въздушни филтри K&N се извършва на всеки 60 000 километра. По-често сервизиране не се препоръчва!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”