Здравейте колеги, имам едно питане относно работната температура. Смених термостат, поради проблеми с предишния, смених с антифриз подходящ за идващото зимно време. Термостата си отворя няма проблем, перката си почва нейната работа и всичко върви по план. Температурата на водата в града /не говоря за задръстване/ при каране около 15 километра се вдига на 70/75 градуса/говоря за сутрин при температура от около 1/2 градуса. Извън градско температурата на водата пак е около 70/80 гр. Разлика в разхода има малка но все пак да попитам. Ходил съм при доверени хора и те казват, че всичко си е океу, гледаха и тестваха. Когато карам по агресивно градусите са си нормални, просто като я карам по лекичко са с 10/15 по надолу. Въпросът ми е защо?
Всичко по охладителната система си е океу!
Благодаря предварително!

Golf 3 2.0 AGG - 1996 г. - ниска раб. температура?
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Re: Golf 3 AGG - 1996 г. - проблем с температура
Мерено и тествано казваш,което значи,че това е реална температура.Сиреч действително в мотора е толкова,колкото на таблото.Тогава единствения отговор е термостат.Дали менте,дали неправилно монтиран...
А имаш ли известна загуба на антифриз,просто питам?
А имаш ли известна загуба на антифриз,просто питам?
- dastre
- Автомобил: Golf 3
- Двигател: AGG
Загуба на антифриз нямам,разликата в показанията на таблото и на компютъра бяха нещо от сорта на 2/3 градуса. След малко по агресивно каране,когато я закачихме,резултата беше 90 - градуса на таблото,а на компютъра 93,температурата на маслото беше нещо от сорта на 106/107 градуса. Просто ми е интересно защо има разлика,след като температурата трябва да е една и съща / според книжката на производителя/ щом се отнася за работния режим на колата. термостата си отворя малко преди 90.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
термостат . Каква марка е сложения ?
- Iezekil
Тънката ми мисъл е друга.
Казваш,че отваря малко преди 90 термостата...казваш и,че за 15км. дига 75гр.Това са взаимно изключващи се неща.
Та мерене и проверяване на охл. система се разбира най-изначално проверка с термометър.И да кажем,да опипаш хубаво долния маркуч към радиатора дали е леден,или лекинко топъл.Това първото е за да сме сигурни в таблото/датчика,а второто е да проверим термостата,ако таблото е вярно.
Що се отнася до проверка с компютър....нали той взима инфо от датчика?Демек ако датчика лъже таблото,лъже и компа.
Та започни отначало,мерене темп,ако има разминаване-мерене датчик,ако е изправен-сверяваш с таблото.Ако са наред тия неща-със сигурност термостат.Но аз лично избягвам да съм категоричен/пари се дават/преди да се убедя,че диагностиката е проведена правилно.
Казваш,че отваря малко преди 90 термостата...казваш и,че за 15км. дига 75гр.Това са взаимно изключващи се неща.
Та мерене и проверяване на охл. система се разбира най-изначално проверка с термометър.И да кажем,да опипаш хубаво долния маркуч към радиатора дали е леден,или лекинко топъл.Това първото е за да сме сигурни в таблото/датчика,а второто е да проверим термостата,ако таблото е вярно.
Що се отнася до проверка с компютър....нали той взима инфо от датчика?Демек ако датчика лъже таблото,лъже и компа.
Та започни отначало,мерене темп,ако има разминаване-мерене датчик,ако е изправен-сверяваш с таблото.Ако са наред тия неща-със сигурност термостат.Но аз лично избягвам да съм категоричен/пари се дават/преди да се убедя,че диагностиката е проведена правилно.
- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
"..при каране около 15 километра се вдига на 70/75 ..."
Не е нормално,Околните температури още са високи и не са минусови.
Не е нормално,Околните температури още са високи и не са минусови.
- dastre
Термостата е Valeo,според показанията на датчиците е взета информация. Тия дни ще погледнем,по обстойно цялата верига,че нещо не ми се струва океу.
Не знам да ли да се занимавам изобщо,имам приятел,който има същата дори и като двигател. Та за неговата вдига градусите излизаме извън градско и градусите да паднат с около 10,а при мен вдига 90 извън градско/ карам с около 120/130/ и пада на 70 и надолу
.
Тея дни ми направи впечатление,при пуснат климатик по бързо вдига градусите, в момента който се кара извън градско градусите остават 80 и не падат. Говорим при външна температура около 4 градуса. През нощта когато градусите са значително по ниски,извън градско стига до 70/75.
Няколко човека ми казаха,че може да не циркулира въздуха правилно но ако не циркулира правилно не би ли трябвало да се вдигат градусите ???
Не знам да ли да се занимавам изобщо,имам приятел,който има същата дори и като двигател. Та за неговата вдига градусите излизаме извън градско и градусите да паднат с около 10,а при мен вдига 90 извън градско/ карам с около 120/130/ и пада на 70 и надолу

Тея дни ми направи впечатление,при пуснат климатик по бързо вдига градусите, в момента който се кара извън градско градусите остават 80 и не падат. Говорим при външна температура около 4 градуса. През нощта когато градусите са значително по ниски,извън градско стига до 70/75.
Няколко човека ми казаха,че може да не циркулира въздуха правилно но ако не циркулира правилно не би ли трябвало да се вдигат градусите ???

- IvanMan
- джедай
- Автомобил: Golf 7 TDI Estate BlueMotion
- Двигател: CRLB
Според мен проблема е в термостата.
Не е нормално бензинов автомобил да не загрее до работна температура за 15 км.
Особено при тези температури в момента.
Пробвай с друг термостат, ако имаш възможност си вземи оригинален.
По-скъп е, но си заслужава.
Не е нормално бензинов автомобил да не загрее до работна температура за 15 км.
Особено при тези температури в момента.
Пробвай с друг термостат, ако имаш възможност си вземи оригинален.
По-скъп е, но си заслужава.

- w_smith
- Автомобил: Golf 3_Volvo XC70
- Двигател: AHU 1997_D5244T10_2010
- Контакти:
Mahle от клубния магазин за моята кола беше 17 лв. Вътре в кутийката е Behr. Изглеждаше 1:1 с оригиналния само без фв/ауди надписа. Колата няма нищо общо след смяната. Няма да загубиш повече от 30-40 лв заедно с антифриза ако си го смениш сам и няма да си познаеш колата.
- dastre
Сменихме термостата и не се промениха нещата..
Ако някой има идеи да сподели.Остава и другия термостат да е проблемен ? На място,колата загрява за около 15 мин и се пуска перката на първата степен в момента който тръгна и пак съм надолу с градусите. Радиатора е затворен от едната страна,/пластмасите имам предвид,от едната страна е перката и продължението на пластмасовото тяло има правоъгълен капак./ Да пробвам да го махна но няма много логика ?
Ако някой има идеи да сподели.Остава и другия термостат да е проблемен ? На място,колата загрява за около 15 мин и се пуска перката на първата степен в момента който тръгна и пак съм надолу с градусите. Радиатора е затворен от едната страна,/пластмасите имам предвид,от едната страна е перката и продължението на пластмасовото тяло има правоъгълен капак./ Да пробвам да го махна но няма много логика ?
- IvanMan
- джедай
Термостата отваря на 87 градуса.
Няма логика при нормално работещ термостат при тръгване да пада температурата.
Не уцелваш качествен термостат.
На място до 90 градуса ли загрява и на колко градуса включва перката на първа степен?
Няма логика при нормално работещ термостат при тръгване да пада температурата.
Не уцелваш качествен термостат.
На място до 90 градуса ли загрява и на колко градуса включва перката на първа степен?
- megatone
- Автомобил: Golf 3 1.8 ABS
- Двигател:
- Контакти:
Не си търси проблеми където ги няма. При кротко каране с малко газ и обдухване на двигателя, топлинните загуби не са достатъчни за поддържане на 90 градуса. При хладно време, мойта за 10-15 км нито стигна да отвори големия кръг, нито перка да включи.
- IvanMan
- джедай
Не е така, проблем има.
За 15 километра каране загрява дизелов автомобил при тези температури.
Бензинов двигател трябва да загрее доста по-бързо.
За 15 километра каране загрява дизелов автомобил при тези температури.
Бензинов двигател трябва да загрее доста по-бързо.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
IvanMan написа:Бензинов двигател трябва да загрее доста по-бързо.
И при изправна охладителна система да поддържа нормална работна темепература,колебаеща се в тесен температурен диапазон.
Има някаква мистерия при колегата.По-прецизно замерване на температурите в радиатора и разширителния съд.Има едни дигитални термометри,с такъв хванахме проблемен термостат на V6/2.8.
Знаете въпросния къде е наврян.
- Iezekil
Тук трябва да се работи в 2 насоки,явно предписанията ми за проверка са неизпълними.
1.Проблеми няма.Просто мотора в движение има обдухване и достатъчна мощност да си поддържа вървежа без да се товари.Доказателства-на място си загрява,при пуснат климатик/товар/държи 80гр.при спокойно каране,като тръгне загрял се охлажа.
2.Проблема е в неточноста на таблото.Ако показва едни 10 градуса нагоре,всичко си идва на мястото.Например-перката се включва около 95-97 градуса...толкова ли ти показва таблото?Ако и термостата е от тия-83гр.+неточноста на таблото-всичко е ясно.Но пък по-добре да ти показва 80,отколкото 100,шашкането ще е по-яко.
1.Проблеми няма.Просто мотора в движение има обдухване и достатъчна мощност да си поддържа вървежа без да се товари.Доказателства-на място си загрява,при пуснат климатик/товар/държи 80гр.при спокойно каране,като тръгне загрял се охлажа.
2.Проблема е в неточноста на таблото.Ако показва едни 10 градуса нагоре,всичко си идва на мястото.Например-перката се включва около 95-97 градуса...толкова ли ти показва таблото?Ако и термостата е от тия-83гр.+неточноста на таблото-всичко е ясно.Но пък по-добре да ти показва 80,отколкото 100,шашкането ще е по-яко.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”