Здравейте колеги,
Кoлата е Голф 4, 1.6 бензин, 101 коня, двигател APF, от 2011 година.
Имам следният проблем.
Когато карам на 5-та предавка с например 100 и намаля плавно скоростта до 80 или 60, поради някакво ограничение или друга причина, след това като дам газ и колата губи мощност, хълца и придърпва. Това на 5-та при скорост в порядъка на 60-100 почти не се усеща, но ако намаля още повече и мина на долните предавки 4,3,2 и 1-ва (дори и първа) колата направо едвам се движи от хълцане, придърпване и липса на мощност.
Пробвал съм когато се появи проблемът да я спра и да оставя на свободна, тогава проблемът прявява най-качествено. Когато дам газ оборотите от 1000 падат до към 700-500 и колата направо се „дави“ и почти угасва в първите 2-3 секунди, претриса яко и след това си вдига обороротите и си има пъргавина стрелката на обортомера. Падат оборотите и пак при натискане на педала първо се „задавя“ и после ги дига като хората. Тоест винаги като дам газ първо се дави и след това получава нормалната динамика. Звукът в двигателя е нормален, но сякъш нещо в гърнето я запушва и докато не го „избута“ не тръгва.
Интересното е:
- Че се проевява само при каране на 5-та, когато намалям скоростта или я пусна по инерция (на включена 5-та, не на свободна), без да подавам газ. Ако постоянно давам дори и малко газ на 5-та колата си кара добре и има мощност;
- На никоя от другите предавки не съм забелязвал да се случва;
- Когато изгася двигателя и го запаля, дори и на секундата след това всичко е норамлно, и колата си кара перфектно стига да не вдигам до 5-та и после да не намалявам скоростта;
- Не съм голям разбирач и карач, но подозирам, че се случва когато двигателят е по хладен, тоест на дълъг път с умерена скорост (2000-3000 оборота на 5-та), в студено време и спускане. Тогава стрелката на температурата застава най-влявало, почти както когато колата не е на контакт и всичкки стрелки са в начално положение, което не знам до колко е нормално. Също така не рядко се случва при заплаване да вдигне до 1800 оборота за 3-5 секунди и след това си ги сваля до малко под 1000 или пък понякога така забива на 1800 и като дам леко газ след това си пада до под 1000. Същото ми се случва понякога и по светофарите докато чакам пак вместо да падне до под 1000 пада до 1800 и се застоява там.
Колата няма газаова уредба и не е карана на газ. Обслужена е преди около 2000 км. като са сменени и свещите. Също така разходът е около 7.0 извън градско и между 10 и 13 градско в зависимост от задръстванията.
Ще се съм благодарен на препоръки и мнения по въпроса.

Golf MK4 2001 1.6 APF - Задавяне на 5-та предавка
- petar.kirkov
- Автомобил:
- Двигател:
Golf MK4 2001 1.6 APF - Задавяне на 5-та предавка
Последна промяна от petar.kirkov на Съб 08 окт 2016 23:49, променено общо 1 път.
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Re: Golf MK4 2001 1.6 APF - Задавяне на 5-та предавка
Колега, не е нормално на запален двигател стрелката на температурата да мърда от 90 градуса. Т.е. като запалиш тръгва нагоре и като стигне 90 градуса - остава там постоянно.
Причините може да са няколко - неработещ термостат, който преохлажда колата или неработещ температурен датчик, който лъже колата.
Причините може да са няколко - неработещ термостат, който преохлажда колата или неработещ температурен датчик, който лъже колата.
- vaiper 1
- Неграмотен
- Автомобил: Pasat
- Двигател:
На 5 та с 60 с тоя мотор ти какво правиш въобще
с тия километри на 3

с тия километри на 3

- petar.kirkov
- Автомобил:
- Двигател:
Здравейте колеги,
За общата информация, смених термостата и всичко заспа.
За общата информация, смених термостата и всичко заспа.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”