Golf 4 1.6 16V газ/бензин - прегряване

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
vandu
Автомобил:
Двигател:

Golf 4 1.6 16V газ/бензин - прегряване

Мнениеот vandu » Пон 24 окт 2016 19:32

Трябва ми малко помощ за откриване на проблем с прегряването на голф 4. Ето и всички проблеми които имам с охладителната с-ма.
От около година и половина имам теч на антифриз. На година доливам около 2 л. Тъй като колкото повече течност има толкова повече губи, го държа една идея над минимума. Сутринта ми вдигна 110 градуса. Веднага спрях, изгасих автомобила, оставих на контакт и пуснах паното. Странното беше че духа студено. След 2-3 запалвания изведнъж оправи, температурата падна на 90 градуса и се оправи парното. Продължих да си карам колата но проблема се появяваше през 4-5 мин. Странното беше че ако не изключа автомобила от контакт не се оправя (което ме навежда че проблема е някакъв електрически/компютърен, или само си въобразявам :rolleyes ). Колкото повече карах толкова по-рядко вдигаше температура над 90 градуса (през по-голям интррвал се появяваше проблема). Оставих я на майстор и каза че има въздушен джоб и малко антифриз ( въпреки че при първото прегряване го погледнах и беше доста над минимума). Напълни ми системата почти на макс и каза че нямало проблем. Покарах я 10-на км и не мръдна от 90 градуса. След няколко часа вече изстинала реших да я покарам пак да я проверя. 10 - 15 мин. си държа 90 градуса и пак почна да вдига повече. Пак я оставих на майстора и сега ще сменява термостата, но не съм сигурен на 100% че това е проблема.
ПС: термостата го сменявах преди 2 години. Съмнявам се да не е температурния датчик, но не знам каква работа точно прави, а и според майстора не би трябвало да е от него. Другото което се съмнявам е водната помпа, или да е прецакана, или от нея да вкарва въздух. Също така като вдигне над 90 градуса не чувам перките да въртят, както обикновено се случва лятото в жегите.

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Re: прегряване голф 4 1.6 16V газ/бензин

Мнениеот pas1.8mi » Вто 25 окт 2016 9:14

Много вероятно да е водната помпа!

vandu
Автомобил:
Двигател:

Re: Golf 4 1.6 16V газ/бензин - прегряване

Мнениеот vandu » Съб 03 дек 2016 12:28

Да си продължа темата.
След смяна на термостата проблема изчезна за около 2 месеца.
Преди няколко дни температурата на таблото пак почна да се покачва, една идея след 90 градуса. След около 20 км. колата "умря". Добутах я до сервиз и се оказа дроселовата клапа. Почистиха я и на пръв поглед всичко беше ОК. Само че проблема с температурата остава. Сутринта като я запалих пак мина 90 градуса. Гася колата вадя ключа и пак паля. Температурата падна под 90 градуса и си стоеше там. Отново гася и веднага паля и се оправи. И така при всяко палене държи различна температура. Грубо между 85-92. До вкоро стрелката не мърдаше от средата на 90.
Има и още един подобен проблем само че оборотите на празен ход. По същия начин палене и гасене понякога са 650 друг път 700-750.
В момента се съмнявам единствено за температурен датчик.

Потребителски аватар
alex_7656
Автомобил: Golf IV
Двигател: AUM

Re: Golf 4 1.6 16V газ/бензин - прегряване

Мнениеот alex_7656 » Вто 06 дек 2016 20:19

Мен, ако питаш направо го сменяй, тоя датчик.
Ако е сдал багажа, и оборотите няма да са както трябва.
Често дефектирана част е датчик t .

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”