Golf 5 2.0 fsi 4motion - газова/чип за намаляване на разхода на гориво

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
bozhkataM
Автомобил:
Двигател:

Golf 5 2.0 fsi 4motion - газова/чип за намаляване на разхода на гориво

Мнениеот bozhkataM » Вто 06 май 2025 3:51

Здравейте,

От няколко години имам голф 5 2.0 fsi 4motion (150 к.с - бензин)
Колицата е супер, ама едно нещо много ме мъчи -разходът, който градско не пада под 11.5 L/ 100 km.(тази стойност от 11.5 е при условие, когато я задържам на ниски обороти, и когато няма много движение, най-вече през вечерта, а през деня дори ме държи и не пада под 13, 13.5, ако има много движение дори и 14 L)
Не съм много запознат с газовите уредби и получих двустранни мнения по въпроса, но това което разбрах за този двигател е, че не е особено голям фен на газовите, понеже е с директно впръскване и слагането на газ би довело до много проблеми. Други пък са ми казвали, че няма проблем дори познават газаджии, които слагали само на такива двигатели газови.
Дори и да речем, че сложа газова, доколкото разбрах, тя няма да стане 100% газ, а ще е комбинация между газ и бензин, газта в по-големи проценти разбира се.
Наскоро обаче попаднах на друго мнение, като думите които чух бяха цитирам: "ако му сложиш чип, разходът ще падне наполовина. Отворих да прочета дали и колко разходът би паднал за моят двигател и пак не успях да намеря кой знае колко полезна информация. Единствено успях да видя един каталог, в който пишеше, че самият чип би вдигнал изключително малко мощността и би свалил разходът с някакви стотни (примерът в каталога беше от 8 литра на 7.7).
Според вас дали изобщо си струва да предприема нещо от двете неща, ако да кое би било по-добре, ако не, какви проблеми биха ми създали двете неща.

zdravkop64
Автомобил: Mercedes W213
Двигател: E 400 V 6

Re: Golf 5 2.0 fsi 4motion - газова/чип за намаляване на разхода на гориво

Мнениеот zdravkop64 » Вто 06 май 2025 8:20

bozhkataM написа:
понеже е с директно впръскване и слагането на газ би довело до много проблеми. Други пък са ми казвали, че няма проблем дори познават газаджии, които слагали само на такива двигатели газови.
Дори и да речем, че сложа газова, доколкото разбрах, тя няма да стане 100% газ, а ще е комбинация между газ и бензин, газта в по-големи проценти разбира се.
.

Вече от доста години има специализирани сервизи, които слагат газови уредби на двигатели с директно впръскване. Мога да ти препоръчам сервиз, в който сложих газ на моя бивш Пасат: 3.2, 250 к.с. Хората дават 150 000 км гаранция. Съотношението газ- бензин беше 90/10. Никаква разлика в поведението на мотора от работа само на бензин, вървеше повече от добре, изобщо- бях повече от доволен. Такива фантасмагории като много проблеми като сложиш газ не знам кой ги разправя, но няма връзка с реалността. Е, по- скъпа е от "нормалните" газови уредби, но няма как- технологията е друга. Ако решиш да сложиш газ и имаш интерес- ще ти препоръчам сервиза.

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Вто 06 май 2025 10:02

Я го дай насам тоя каталог.
:mrgreen

bozhkataM
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bozhkataM » Вто 06 май 2025 21:02

Много ще съм благодарен, ако ми дадеш данни или контакт на сервиза.

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 06 май 2025 22:43

То по-големия въпрос, за колко време ще си избие газовата парите...
И въобще какъв е ресурса, колко км кара една такава газова за мотори с директно впръскване.
Ще е добре там каквито и профилактики през годините са необходими. И те да се сметнат , за да се прецени да или не за монтаж на такава. Минусите да се сметнат ( дори ако трябва и заетото място за бутилката)
Да не се окаже накрая, че има сметка, ама без кръчмаря....
П.п. тоя чип и "икономията" от него го оставям без коментар. Смело да се пропусне ( това ако целта е за икономията, да повторя)

zdravkop64

Мнениеот zdravkop64 » Сря 07 май 2025 16:52

bozhkataM написа:Много ще съм благодарен, ако ми дадеш данни или контакт на сервиза.

Писах ти ЛС.

zdravkop64

Мнениеот zdravkop64 » Сря 07 май 2025 16:58

samo_pechka написа:То по-големия въпрос, за колко време ще си избие газовата парите...
И въобще какъв е ресурса, колко км кара една такава газова за мотори с директно впръскване.
Ще е добре там каквито и профилактики през годините са необходими. И те да се сметнат , за да се прецени да или не за монтаж на такава. Минусите да се сметнат ( дори ако трябва и заетото място за бутилката)
Да не се окаже накрая, че има сметка, ама без кръчмаря....

Написал съм колко км кара. И няма никаква сметка без кръчмар.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”