дилема за спирачи дискове

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
toncheff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

дилема за спирачи дискове

Мнениеот toncheff » Пон 21 юли 2008 10:48

Здравейте...
Имам следната дилема...предстои ми смяна на спирачни дискове, че са ми криви старите и при по-висока скорост като спирам ми трепери волана, а и имат голям ръб и износване.
Обаче, освен всичко друго като цяло не съм доволен от спирането на голфа, особено ако трябва да спреш при по-висока скорост. В града е приемливо, но при висока скорост - не.
Та, преди да сте ме укорили за търсачката, да ви кажа, че половин ден вече ровя из подобни теми, но не мога да се ориентирам точно.
Конкретно по темата сега:
1. АЕК мотор, GL купе, дисковете ми са плътни, най-вероятно Ф239мм, така грубо ги премерих, без да свалям колелото - имат по около 53мм периферия, където контактува с накладката..т.е. - 2х53мм + (средната част около 120-130 мм) = някъде към 239мм става. Дори и да греша нещо, ще ги премеря точно за да съм сигурен.
2. Ако диска е 239мм какво мога да направя, за да подобря нещо, без да сменям спирачни апарати. Може ли да си сложа 256мм диск или ще опира в държача на апарата. Ако не става, тогава става ли вентилирани Ф239+по-тънки накладки и при този вариант ще има ли осезаемо подобрение в спирането.
3. Ако все пак съм с 256мм дискове, става ли да се подменят с вентилирани такива + по-тънки накладки.
Стана малко сложно описанието ми.... :( . Просто не ми се харчат средства за по-сериозен ъпгрейд с подмяна на спирачни апарати и т.н.
Благодаря предварително ! :D

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Пон 21 юли 2008 11:06

Колега твоите дискове в момента са вентилирани, но не и нарязани.
При вентилирания диск, диска се състои от 2 диска, слети чрез оребряване.По-големи дискове можеш да сложиш, но след смяна и на нови спирачни апарати :wink:
:arrow:

Потребителски аватар
Pindikov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Pindikov » Пон 21 юли 2008 12:03

Колега миналата седмица си сменях дисковете и накладките. Доколкото виждам колите са ни еднакви та диска трябва да ти е 256 мм. невентилиран. Аз си взех дискове брембо за около 30 лв. бройката и накладки бош за към 80 лв. Дали са някви ментаци само времето ще покаже! Смяната им не е трудна ако имаш нужния инструмент. Успех в избора.

Потребителски аватар
vladovelin
Автомобил: Golf3 GTI
Двигател: 2E 1994

Мнениеот vladovelin » Пон 21 юли 2008 12:23

toncheff,
СПИРАЧКА не е ИГРАЧКА . Ако не си автомонтьор не си играй с тях, а иди при добър майстор. Ако недай си боже пребиеш някой дори в твоята кола да е става страшно скъпо - следователи, прокурори,адвокати и мамата си трака. Това е моя съвет.

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Пон 21 юли 2008 12:41

neron написа:Колега миналата седмица си сменях дисковете и накладките. Доколкото виждам колите са ни еднакви та диска трябва да ти е 256 мм. невентилиран. Аз си взех дискове брембо за около 30 лв. бройката и накладки бош за към 80 лв. Дали са някви ментаци само времето ще покаже! Смяната им не е трудна ако имаш нужния инструмент. Успех в избора.

Колега диска ти е вентилиран, това че ако някой ги е сменял и е сложил невентилиран е лошо.Сложи си вентилиран, те немците са си го изчислили, тези 100 коня как да спират :wink:

Потребителски аватар
toncheff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот toncheff » Пон 21 юли 2008 12:43

toncheff,
СПИРАЧКА не е ИГРАЧКА . Ако не си автомонтьор не си играй с тях, а иди при добър майстор. Ако недай си боже пребиеш някой дори в твоята кола да е става страшно скъпо - следователи, прокурори,адвокати и мамата си трака. Това е моя съвет.

Абсолютно си прав..!
Не съм споменавал, че аз ще правя интервенцията.. :wink:

Потребителски аватар
toncheff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот toncheff » Пон 21 юли 2008 14:52

Колега blinder, както и на колегата neron моите са невентилирани Ф256мм (измерих ги преди малко). Явно слагат и такива. Мисля си, че на GT изпълненито с мотори AEK/AFT се монтират вентилирани оригинално. Както и да е...
Та, последно, да не пълня повече форума с моите глупости - може ли да се сложат вентилирани дискове на мястото на невентилирани, от един и същ размер - Ф256мм, като разликите в дебелините да се компенсират от по-тънки накладки, при един и същ спирачен апарат (LUCAS). :oops: :roll:

blinder
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот blinder » Пон 21 юли 2008 17:36

toncheff написа:Колега blinder, както и на колегата neron моите са невентилирани Ф256мм (измерих ги преди малко). Явно слагат и такива. Мисля си, че на GT изпълненито с мотори AEK/AFT се монтират вентилирани оригинално. Както и да е...
Та, последно, да не пълня повече форума с моите глупости - може ли да се сложат вентилирани дискове на мястото на невентилирани, от един и същ размер - Ф256мм, като разликите в дебелините да се компенсират от по-тънки накладки, при един и същ спирачен апарат (LUCAS). :oops: :roll:

Да колега можеш да сложиш вентилирани, с каквито съм аз,Като си поръчваш дисковете трябва да кажеш колата, да кажеш че искаш вентилирани и те според дисковете ще ти дадът накладки.Все пак хората в магазините знаят какво трябва да ти вземаш :wink:
Успех колега :arrow:

Потребителски аватар
ninov
Автомобил:
Двигател:

спирачни дискове

Мнениеот ninov » Пон 21 юли 2008 21:10

колега влез в първият срещнат магазин за авточасти но не някой неизвестен, например Еуро 007 или Ауто Плюс
Кажи си номера на двигателя както го каза тук във форума
и те хората ще ти кажат за този модел голф какви дискове трябва да купиш и какви накладки точно. Не се занимавай с може ли неможели.
В тяхните каталози е описано точно, дори влез и при едните и при другите за да си по спокоен и сигурен. В България всички голфове идват с износени дискове, аз също е имах твойта дилема вентилирани или не, но в крайна сметка сложих тези които си отговарят за модела. По важно е да си купиш марково феродо, аз брах ядове купих едни и след месец ги изхвърлих и купих нови, много е трудно защото като отидеш магазина и кажеш дайте ми спирачки за голфа те ти предлагат 3-4 марки и ти незнаеш коя да вземеш. По добре някой това да ти каже че аз от мойте останах доволен но вече не си спомням марката. иначе дисковете са евтини 20-30 лв парчето, ако се съмняваш че неможеш да си ги смениш сам по добре отиди на някой СВЯСТЕН МАЙСТОР понеже смяна на дискове и феродо на фолксваген е най-елементарната работа, НО СВЯСТНИ МАЙСТОРИ е проблемно да немериш. Той българина не харчи пари но тез измислини сервизи го наплашиха много и затова всеки си купил едно гидоре и поправя. Така е за съжаление. Ако днес работиш цял ден за 30лв и кво отиваш и за 30 мин ги даваш на някой .... айде да не казвам какъв само да развие 10 болта (да свали предните гуми) + 4 болта(да свали спирачните апарати на 2те предни колела) + още 2 болтчета (които държат дисковете с една кръстата отверка) е има едни пластинки да намести ама това да не го е научил в Университета???
Късмет колеги.
P.S. Забравих да ти спомена че като си смениш дисковете и спирачки ще се увериш че голфа спира много добре. А състояние то в което сега ти е колата както описваш не е разумно да е караш.
Успех в ремонта и ако майстор ти ги смени тези работи драсни 2-3 реда да кажеш колко пари ти е взел все пак...

Потребителски аватар
aiptek
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот aiptek » Вто 22 юли 2008 0:01

Извинете че ползвам темата за моя угода но имам същия въпрос и за моя голф от гаража 1997г. е... ГТ изпълнението.
Та интересуваме какъв размер са на ГТ-тата и дали ще мога да сложа по голям.
В момента съм със стандартните дискове от завода на VW.

Мерси предварително

Потребителски аватар
toncheff
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот toncheff » Вто 22 юли 2008 6:58

Благодаря колеги, за отзивчивостта...
В крайна сметка купих невентилирани Ф256, марка феродо (33лв за брой)...Доста добре изглеждат... :lol: на външен вид. Мислих, мислих и накрая надделя това, че неотдавна се изръсих прилично за надкладки REMSA, които са добри, а смяната на дисковете атоматично ги праща в канала.. :wink:
След като няма да има никакви неясноти, дисковете ще си ги сменя днес сам. То е елемнтарно.
Колега aiptek, след като си с AEK/AFT значи са ти Ф256мм, най-вероятно вентилирани, понеже си GT изпълнение. Сигурно и ти усещаш, че има нужда от по-добро спиране....голф, екипиран с този мотор. :wink: Защото и аз оттам тръгнах.. :lol: За да сложиш по-големи от тези, трябват преработки, както стана ясно по-горе в темата, а и 15" джанти. Така поне разбрах аз и от други подобни теми.
Поздрави!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”