Датчик външна тампература - снимки

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
slavipleven
Автомобил: Golf 3 GTI 16v
Двигател: ABF 1994

Датчик външна тампература - снимки

Мнениеот slavipleven » Вто 22 юли 2008 13:44

Колата е голф 3 16v!Проблема е следния, на MFA-то не ми показва градусите на външ.темепратура, а ги показва само на дисплея на климатроника!Въпросният датчик според мен се намира зад декорат. решетка на бронята(от ляво като си пред колата) и представлява нещо кръгло (поправете ме ако греша),свързан е с кабел, но с него и без него пак не се показва нищо на MFA-то (а си има отделение за температура една снежинка,като стигне до нея стрелката като я местя я прескача, нито чертички нищо не показва) !Също така като измия колата на автомивка на дисплея на климата ми се изписва -51 градуса, започва да духа топло даже като съм го пуснал на най-студено на LO( едвам се издържа :twisted: ) и след време се оправя!Това ли е датчика http://www.snimka.bg/album.php?album_id=267345 Ако някой се е сблъсквал с такова нещо да сподели!Благодаря предварително!!!

Последна промяна от slavipleven на Пет 25 юли 2008 12:11, променено общо 3 пъти.

Потребителски аватар
dokros
Автомобил: SEAT TOLEDO 2000
Двигател: 1.9 TDI ALH
Контакти:

Мнениеот dokros » Вто 22 юли 2008 15:36

Можеш да направиш две неща -

1.Да отидеш на компютърна диагностика ,да ти изтрият грешките от климатроника.

2. Да смениш температурния датчик с нов-м/у 20 -40 лв , зависи от модела.

За да не косиш ,че го сменяш напразно,може да му замериш съпротивлението( датчика е термосъпротивление),изваждаш го , закачаш го на клемите на волтметър-амперметър, т.нар мултисет и го топваш в чаша с гореща вода-трябва до показва 600-800 ома, след това го топиш в чаша с ледена вода ,в която плуват бучки лед(може и в уиски)- трябва изведнъж да скочи на 1500-1600 ома, ако не стане , значи е за смяна,също е от значение дали е монтиран правилно.

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Автомобил: BMW E65 Sport Package
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Вто 22 юли 2008 20:24

dokros написа:Можеш да направиш две неща -

1.Да отидеш на компютърна диагностика ,да ти изтрият грешките от климатроника.

2. Да смениш температурния датчик с нов-м/у 20 -40 лв , зависи от модела.

За да не косиш ,че го сменяш напразно,може да му замериш съпротивлението( датчика е термосъпротивление),изваждаш го , закачаш го на клемите на волтметър-амперметър, т.нар мултисет и го топваш в чаша с гореща вода-трябва до показва 600-800 ома, след това го топиш в чаша с ледена вода ,в която плуват бучки лед(може и в уиски)- трябва изведнъж да скочи на 1500-1600 ома, ако не стане , значи е за смяна,също е от значение дали е монтиран правилно.

Знаеш ли точни стойности на термистора, и какъв модел да търся.

Потребителски аватар
dokros
Автомобил: SEAT TOLEDO 2000
Двигател: 1.9 TDI ALH
Контакти:

Мнениеот dokros » Вто 22 юли 2008 20:37

Точни стойности не зная ,пък и за всеки модел сигурно различни, например за моя голф-4 1.6 16V 2003 в ауто + казаха , че има два вида датчици,да не говорим, за венто , голф 3 различни модификации и т.н.

Стойностите , които съм описал по- горе , са от датчика на моя голф, те са за просто за информация ,дали термистора е изгорял или не.

Пък и не виждам какъв ти е проблема , отиваш в ауто +, носиш талона на колата ,вкарват го на компютъра и ти казват , твоя датчик от кой модел е и колко струва.

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Вто 22 юли 2008 20:53

dokros написа:Точни стойности не зная ,пък и за всеки модел сигурно различни, например за моя голф-4 1.6 16V 2003 в ауто + казаха , че има два вида датчици,да не говорим, за венто , голф 3 различни модификации и т.н.

Стойностите , които съм описал по- горе , са от датчика на моя голф, те са за просто за информация ,дали термистора е изгорял или не.

Пък и не виждам какъв ти е проблема , отиваш в ауто +, носиш талона на колата ,вкарват го на компютъра и ти казват , твоя датчик от кой модел е и колко струва.

модела за Г3 е само един (и нов е 30-40 лв.) , аз нямам по задание, правя разни опити и затова ме интересува. Благодаря ти все пак.

slavipleven

re:

Мнениеот slavipleven » Пет 25 юли 2008 12:10

Колеги качил съм снимки на датчика, искам да ви попитам това ли е той?Ако някой е сменял това нещо(датчика) да пише!Благодаря!

slavipleven

re:

Мнениеот slavipleven » Пет 25 юли 2008 12:21

Е къде под бронята?Ако имаш някакви снимки или някой друг ако има да качи!Мерси!!!

el_nino
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот el_nino » Пет 25 юли 2008 13:14

Погледни сминките на моята кола в гаража ....... гледаш предната броня ......... от пасажерската страна ( не шофьорската) . М/у ножа най-долу на броянта и мигачите + блендите има една решетка в която е вкаран датчика ...... като клекнеш на твоита кола ще го видиш !

slavipleven

re:

Мнениеот slavipleven » Пет 25 юли 2008 13:41

[quote="el_nino"]Погледни сминките на моята кола в гаража ....... гледаш предната броня ......... от пасажерската страна ( не шофьорската) . М/у ножа най-долу на броянта и мигачите + блендите има една решетка в която е вкаран датчика ...... като клекнеш на твоита кола ще го видиш ![/quote

Колега еми точно там,като махнах тази решетка извадих това нещо което съм снимал!Няма друго!Затова си помислих,че това е датчика!И на мен не ми прилича на датчик и затова качих снимки!

Потребителски аватар
racing_team_vidin
Двигател:

Мнениеот racing_team_vidin » Пет 25 юли 2008 13:43

датчика ти е на решетката, един грозен с три зъба и едно като топче в средата, сив! :wink:

Потребителски аватар
GRUEL
Автомобил: 1995 Golf III GT
Двигател: AEK

Мнениеот GRUEL » Пет 25 юли 2008 13:46

Колега, това на снимката ти е клаксона, върни си го обратно дето му е мястото... :) Темп. датчик е закачен на лявата декоративна решетчица на бронята, ако го няма там или нямаш изобщо репетка най-вероятно ти го няма и датчика. За всеки случай погледни зад решетката дали не си виси на кабелите. По принцип датчика е малък, цилиндричен, около 1, 2 см.

slavipleven

Мнениеот slavipleven » Пет 25 юли 2008 13:58

GRUEL написа:Колега, това на снимката ти е клаксона, върни си го обратно дето му е мястото... :) Темп. датчик е закачен на лявата декоративна решетчица на бронята, ако го няма там или нямаш изобщо репетка най-вероятно ти го няма и датчика. За всеки случай погледни зад решетката дали не си виси на кабелите. По принцип датчика е малък, цилиндричен, около 1, 2 см.

Решетка имам,но такова малко цилиндрично нямам!А може ли да имам втори клаксон, защото като откачих този продължавам да си имам клаксон!И някой тарикат да е махнал датчика и да е закачил това чудо!!!Свободни кабели нямам да висят,това гледах до преди малко! :roll:

Потребителски аватар
GRUEL

Мнениеот GRUEL » Пет 25 юли 2008 14:20

Най вероятно са ти лепнали тромба на мястото на датчика. И за други такива случаи съм чувал (Буксите са еднакви...) :D

slavipleven

re:

Мнениеот slavipleven » Пет 25 юли 2008 14:24

А този въпросния датчик на самата решетка ли се хваща или на друго място?Мерси!!!

Потребителски аватар
GRUEL

Мнениеот GRUEL » Пет 25 юли 2008 14:39

Да, на самата решетка. На нея така по в горния й край има една кръгла дупка около 1см. диаметър. В нея се закача датчика.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”