Golf 4 1.6 AKL въпрос за въздушен филтър

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
golfer444
Автомобил:
Двигател:

Golf 4 1.6 AKL въпрос за въздушен филтър

Мнениеот golfer444 » Сря 23 мар 2016 18:39

Здравейте колата е бензин/газ. Интересува ме при наличие на газова уредба на колко хиляди километра трябва да се сменя въздушния филтър? Вярно ли е, че трябва на 5000 км да се сменя въздушен филтър? При смяната трябва ли да се прави някаква настройка или не? Как се сменя въздушния филтър (тъй като това ми е първи автомобил и не съм много наясно)? Благодаря предварително! Надявам се хора, които имат автомобили на бензин/газ да споделят опита си! :)

Aleksiev777
Автомобил: VW BORA
Двигател: 1.6 SR

Re: Golf 4 1.6 AKL въпрос за въздушен филтър

Мнениеот Aleksiev777 » Сря 23 мар 2016 23:50

Въздушния филтър го сменяш с масления , горивния и т.н. - т.е. при обслужване. Някой даже през обслужване го сменят ( само го вадят и го поизтупват). Аз лично го сменям на около 9000-9500 км заедно с маслото и другите консумативи. Същото се отнася и за филтрите на инжекциона. Ти си прецени за себе си :)

apolon
Автомобил: BORA 1.6 16V
Двигател: AUS 2000

Мнениеот apolon » Чет 24 мар 2016 0:46

За въздушния филтър няма никакво значение какво е горивото.Относно пробега до смяна на филтъра-много разтегливо понятие.От първостепенно значение е запрашеността на въздуха,т.е. при какви условия се кара колата.На дълъг път условията са пефектни(чист въздух),в градско(малко по зле),черен път-много зле.При последното условие и ако някой кара пред теб и вдига пушилка може филтъра да се затъкне и след 50км.Вторият фактор е наличието на масло във филтърната кутия.Филтъра се омаслява,после малко пепел от чистите ни улици и те ти мазна кал и филтър за смяна. Аз си го определим на око кога да го сменя.Ако не е мазен,а само пепеляв-пистолет със силна струя въздух и е като нов.Е,последната процедура 2-3 пъти,после купен нов,защото порите на хартията не се отпушва на 100% при продухване с въздух. :beer

golfer444
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golfer444 » Чет 24 мар 2016 8:37

OK, мерси при първа възможност ще отворя да погледна какво е положението.

Потребителски аватар
Курт Деликуртев
предупреждение за БАН
Автомобил: Passat Variant 2001
Двигател: AWT

Мнениеот Курт Деликуртев » Съб 24 мар 2018 13:38

По принцип ФауВе препоръчва смяна на въздушен филтър на 60 000 километра, поне в сервизната книжка на моя пасат пише така. Препоръчват и един контрол за състоянието му на 30 000 километра, т.е. отваряш и гледаш колко е замърсен.

Разбира се в България по мое мнение интервала за смяна трябва да се намали наполовина. Понеже пътищата тук са по-мръсни от тези в Германия.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”