:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Дълго време не работил климатик?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Дълго време не работил климатик?

Мнениеот svetlin » Вто 30 юни 2009 9:05

Колеги в търсачката не открих нищо по моя въпрос така че пускам тази тема. Значи преди време претърпях катастрофа и спуках радиатора, колата е голф 3 АБФ. Преди удара климатика работеше перфектно но по една или друга причина от тогава (година и половина) колата е седяла без фреон и компресора не е включван. Какво може да се направи за да не сдаде багажа компресора сега като го пусна след такъв дълъг период (например някакво обсужване там смяна на масло, уплътнения или лагерче не знам точно какво може да му се сменя) или пускам и каквото стане. И също така освен компресора да очаквам ли и други проблеми с климата?

Потребителски аватар
golf rlZZZ
Автомобил:
Двигател:

Re: Дълго време не работил климатик?

Мнениеот golf rlZZZ » Вто 30 юни 2009 9:23

Аз бих отишъл в Импас,да направят едно прегледче на компресора и да кажат ако трябва нещо да се прави. :idea:

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Вто 30 юни 2009 10:11

Къде се намира това? А и предполагам че за да го прегледат трябва да го отворят а отворят ли го по-добре да се смени всичко по него. Колко излиза процедурата?

Потребителски аватар
golf rlZZZ
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf rlZZZ » Вто 30 юни 2009 10:50

Е тва е адреса:София, бул. Черни връх № 67,намира се кат трунеш поп черни връх от НДК по посока околовръсното,след зоологическата градина ще го видиш в ляво,един зелен е,малко по-навътре,ама се вижда,а най-добре да го напишеш в bgmaps.А за отварянето-не мисля че е така,аз ходих с една мареа дет не се знаеше бачка ли,не ли и т.н и се закачиха с некъв комп и установиха че само няма фреон и доляха без да пипат компресора и всичко ми излезе 80лв или макс-90.

Потребителски аватар
suba
Автомобил: AUDI А6
Двигател: APS

Мнениеот suba » Вто 30 юни 2009 18:10

Аз те съветвам да отидеш при колегата zfa159
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=13&t=44549
Скоро бях при него и съм много доволен от момчето,а и много колеги от форума,пък и взима много тънко.Аз съм със същият проблем като теб.Колата я взех с празен климатик и цяка зима я карах без фреон.Откри ми,че е спукан радиатора,та сега си търся нов.
Той ще ти надуе системата и веднага ще покаже дали ще избие нещо.след това ти ппълни с фреон и ако няма проблем те пуска по живо по здраво.Повечето климатикаджий ти надумкват фреона и аре да си ходиш.Е да ама след 3 дена климатика не работи,защото е изпускало от някъде ама няма кой да види.Мързели.
За Импас нищо не мога да кажа ама щом колегата е доволен...

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Сря 01 юли 2009 8:49

Това за надуването ми е ясно. Мисълта ми беше компресора дали може да сдаде багажа след като се развърти след толкова даълго време и може ли да му се направи някаква профилактика за да не се стигне до там.

Потребителски аватар
gambino
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gambino » Сря 01 юли 2009 9:29

Е чак да сдаде багажа!
Аз я карам мойта тройка от 8 месеца.Регистрирах я преди зимата и пробвах няколко пъти
климатика и си работеше. Когато дойде пролетта и по високите температури взех да го пускам
обаче нещо не ми духаше много студено. Правих проверка и майстора ми каза че трябва да се подменят
уплътненията на компресора и че оттам ми е избягал фреона.Доста често срещана повреда при голф 3 като
дълго време не се пуска климатика пък и колата е на 15 години.Така че едно приятелче монтьор ми ги смени без пари а уплътненията струваха 30лв.После пълнене с фреон и оцветител 50лв. И сега всичко е перфектно
сигурно ще настина някой ден :D . Та предполагам и при тебе има подобен проблем.Щом не е работил компресора
освен уплътненията друго няма какво да му стане.
И като го оправиш един съвет: Пускай го да работи отвреме на време и през зимата за да не се спичат уплътненията.
Успех!

i3v3a3n
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i3v3a3n » Сря 01 юли 2009 11:53

ми може да се е прецакало нещо преди време бях чел че гумени уплътнения се прецаквали щото оставали без масло при дълго неработене затова било хубаво да го включваш зимно време веднъж месечно да побачка 20 минути, а това скапело ли се после излизало много дебело ремонта ....
ми какво да ти кажа включвай да бачка не го чакай да престоява повече ако си сигурен че ти е здрав радиатора за фреона напълни го мисля че и за 40 лв може да намериш някъде да ти сложат , фреона е с различни марки и от това цената му също е различно скъпа, казваха ми преди време че не било хубаво да стои без фреон освен изброените неща имало някакъв кондензатор или нещо от сорта беше дето се прецаквало също от това че е без фреон и той бил много скъп, при моята този кондензатор представлява един цилиндър такъв голям и излиза една жица от него , маи и някакви маркучи влизаха в него не съм сигурен , не му знам точната функция не мога да дам друга информация

Потребителски аватар
suba
Автомобил: AUDI А6
Двигател: APS

Мнениеот suba » Сря 01 юли 2009 15:26

Колегата е абсолютно прав.При липса на фреон може да ти се скапят о-пръстените и гарнитурите и след като напълниш системата да здадът багажа за 2-3 дена.Това важи за цялата система а не само за компресора.Ама дали са се скапали или ще издържът никой не може да ти каже.Вариянтите са два.Или го пълниш с фреон и си джиткаш или сменяш всички гарнитури и гумички,което си е разход особенно за компресора.
Така,че колега моя съвет е да отиваш при zfa159 да ти пълни климатика и си карай.
Успех!

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Сря 01 юли 2009 15:46

Е ми явно така ще стане пълня го тия дни с фреон пък каквото сабя покаже :roll:
После най-много да има тема за последствията от занемаряването на климатика death

GVG
Автомобил: PASSAT B6 2.0 TDI
Двигател: CBDC 2010

Мнениеот GVG » Сря 01 юли 2009 15:57

Колега, и аз купих моята кола с празен климатик. Планката, чрез която се закрепва кондензатора на климатика отпред се оказа хлабава и беше протрила изходната тръбичка. Колко време е стояла празна инсталацията, никой не знае. Отидох на климатичари, надуха системата, установиха че изпуска, намериха и от къде. Запоиха кондензатора и напълниха с фреон. Известно време се споглеждаха след като запалих двигателя и по едно време си отдъхнаха, когато някакъв клапан казал ЦЪК. Всичко си заработи и така, да чукам на дърво, вече 5 години. Тази година й е ред да я вода на профилактика на климатика и ще видим. По принцип ми казаха, че при стоял празен климатик има голяма вероятност да се прецака дехидратора. Аз обаче имах късмет.
Пожелавам го и на теб.

Потребителски аватар
svetlin
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот svetlin » Сря 01 юли 2009 16:13

Мерси колега то тия дни ще си покаже дали е :bishop

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”