проблем със светлините на Г3, 1997 година

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
highstakes
Автомобил:
Двигател:

проблем със светлините на Г3, 1997 година

Мнениеот highstakes » Сря 28 яну 2009 14:38

Понеже колата е внос от Австрия, като я купувах ми обясниха, че там било задължително късите светлини да са включени през цялата година. Та за това са направили явно някаква схема по ЕЛ-а и фаровете ми светваха веднага като дам на контакт, без да работи двигателя.
Преди няколко месеца се беше прецакало някакво реле над бушоните и ми жужеше, светлините се губеха и така докато не купих ново. Смених релето и няколко месеца по-късно, пак същата история. Само че, тоя път ни къси, ни дълги. Да поясня - от ключа в купето до сега се включваха само габаритите, фаровете си бачкаха без да пипам нищо.
Отивам при елекртичар, човека мери, к'во прави и каза, че проблема бил в това, че масата минава през пружината, която притиска самата крушка (тая за късите светлини) и понеже фаровете ми светели постоянно, тя от своя страна се нагрявала и не правела хубав контакт.
Решихме, че ако се изведе масата със кабел към крушката (пружината се изолира и само притиска крушката) проблем не би трябвало да има. След кратката операция всичко си светка както трябва, само че вече се пуска централно от ключа в купето. ОБАЧЕ, жуженето в това реле остана. С него и без него-все тая на пръв поглед. Колата си пали, всичко си работи, мигачи, фарове, габарити. Следващото нещо за отсртаняване на проблема, което направихме, беше да изолираме 2 от кабелите (общо четири) към релето. За сега всичко е добре, но това реле, дето остана да се вее там малко ме притеснява.
Някой в подобна ситуация??
Каква всъщност е ролята на релето и дали сега като е изолирано няма опастност да се прецака нещо друго или направо да се запали инсталацията?

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”