мноооооооого странен проблем със скоростна кутия

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

мноооооооого странен проблем със скоростна кутия

Мнениеот ttony » Пет 16 дек 2005 21:46

Не ми е приятно, че първият ми постинг (с този ник) е свързан с проблем, но .....

Колата е Голф3 16V. На 120К км - много истински.Не ръчкам много.
Вчера изведнъж при тръгване на 1-ва предавка се чу изтрополяване от скоростната кутия. След това забелязах, че шумът:
1. Се чува само на първа.
2. Независимо от скоростта- дали се движа равномерно или ускорявам.
3. Неравномерен е (т.е. не е лагер)
4. Колата се движи равномерно без придърпвания.
5. Скоростите влизат перфектно

Ако тръгвам на 2-ра няма шум.
Смених маслото.Старото беше като ново - без стружки и др. боклуци.
След посещение на 4 (четири!) сервиза, консултация по телефона с още 3 и общо ангажиране на над 15 човека (специалисти) никой не може да каже какво става.Трябва ли да се отваря. Трябва ли да се ремонтира или направо нова (втора употреба) кутия.

Последното нещо, което забелязахме, е че когато натисна скоростния лост напред (на включена първа) шумът се усилва. Когато го дръпна назад (все едно ще изключа от скорост) шумът изчезва.

Последното предположение е, че вилката (в кутията) има луфт и допира зъбното колело на първа до това за задна. Кутията не е отваряна.
Някой сблъсквал ли се е с такъв проблем ?
Благодаря предварително за отговорите (и коментарите :)

Потребителски аватар
Жоро Делчев
BBS Collector
Автомобил: Golf GTI16V
Двигател: ABF 1994

Мнениеот Жоро Делчев » Пет 16 дек 2005 22:06

На синхронизатор ми прилича.

ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ttony » Съб 17 дек 2005 8:38

предавките влизат леко. не е синхронизатор

Потребителски аватар
CyberBlade
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CyberBlade » Съб 17 дек 2005 12:40

spam spam spam
Реално този проблем не те възпрепядства да експлоатираш автомобила. Пък и щом е смао на 1ва .. надали караш много на 1ва. Като стане проблема проблем - сменяш кутията и толкова. Аз поне така си мисля.

ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ttony » Съб 17 дек 2005 14:10

CyberBlade написа:spam spam spam
Реално този проблем не те възпрепядства да експлоатираш автомобила. Пък и щом е смао на 1ва .. надали караш много на 1ва. Като стане проблема проблем - сменяш кутията и толкова. Аз поне така си мисля.

Ми аз не съм свикнал да карам кочини за да подхождам по подобен начин. А и реално с този проблем мога да закъсам някъде в планината и тогава ..... ?

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Съб 17 дек 2005 18:34

spam а кой ти беше стария ник.... :oops:
извинете за спама, ама ми стана интересно

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Съб 17 дек 2005 19:19

Колега "ttony"щом не си свикнал да караш "Кочини" значи можеш да си позволиш ремонта или закопуването на нова (втора употреба) скоростна кутия.Отиваш в някой сервиз, сваляте скоростите, отваряте, гледате дали може да се поправи.Ако може поправяте ако не, си копуваш скорости.Днес ходих тук по наще морги и в едната ми казаха цена за скорости 250лв.
Иначе може само да се гадае.Според мене причината може да е в не добре влизане на зъбното колело на първа скорост.По този начин се получава едно несъосие и площа на зацепване е много малка.Това може да предизвика виене.Но всичко това е само теория.Не съм виждал разглобена кутия на голф, и не мога да се конкретизирам.Просто това е едно предположение.

Последна промяна от ANNIHILATOR на Съб 17 дек 2005 19:26, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
delqnskoto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот delqnskoto » Съб 17 дек 2005 19:24

По-добре я отвори.

ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ttony » Нед 18 дек 2005 9:35

За отваряне имам уговорен час в Понеделник, но не съм още убеден, че е необходимо. Когато колата е на крик и избирача на скоростите се дръпне с ръка назад шума изчезва. Не вие като лагер, а (може би се самонавивам) точно все едно две зъбни колела се тръкват едно в друго - разделят се и после пак.

до ANNIHILATOR: и на мен ми казват цена 200-300лв. ако я имат, но колата е '97г, 16v и за такава кутия трудно (бавно) ще се намери.
Единственият майстор, който е виждал точно такава кутия не е в София и само той изказа (по телефона) разумно предположение.
И защото в нито един специализиран сервиз не могат да кажат нещо (а не защото не мога да си позволя ремонта) съм пуснал темата във форума.

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Нед 18 дек 2005 12:39

Ами колега ttony мога само да ти пожелая успех.Все пак ако имаш време при отварянето на скоростите стой там и внимателно.Разрови се по нета ако можеш да намериш литература.Иначе трудно ще намериш скорости за такава машина като твоята.Един приятел ми разправяше че в софия имало няква фирма дето работела и на поръчки с части втора употреба.
Аз на моята си имам едно леко виена на всички скорости, но най вече на 2-ра при ускорение.Така си я взех и мисля че е от диферинциала ама нямам намерения да я пипам.Ако се счупи взимам направо от някоя морга.

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Нед 18 дек 2005 16:54

отиваш в понеделник в сервиза на ДУНЕВ който е в дианабад и търсиш самия Дунев.ще ти помогне.споко :wink: търсиш САМО НЕГО :!: ,и това фо направи преди да отидеш при този дето си се разбрал с него :wink:

Потребителски аватар
faster
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот faster » Нед 18 дек 2005 16:58

и аз имах такъв проблем оказа се една пружинка между 1и задна нещо такова ако искаш звънни аз останах много доволен 0898531485 или 945 05 01 инж Лукан Шентов София ул.проф.Беньо Цонев 5 момчетата си разбират от работата дано да съм полезен

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Нед 18 дек 2005 17:05

faster написа:и аз имах такъв проблем оказа се една пружинка между 1и задна нещо такова ако искаш звънни аз останах много доволен 0898531485 или 945 05 01 инж Лукан Шентов София ул.проф.Беньо Цонев 5 момчетата си разбират от работата дано да съм полезен

ей,мерси че ме подсети за тях :wink:

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Нед 18 дек 2005 18:01

ЕЕЕЕЕЕЕ браво на колегата "faster"!!! Значи наистина има пружинка.Мислех да го напиша в предишния си пост но не бях сигурен.Технологично трябва да има такова нещо за да държи зъбните колела в съосие, и действително ако е счупена, ще се зацепват не както трябва, т.е. ще се разминават малко.
Колега ttony Колегите са ти дали адреси на сервизите, ти си на ход.И после да кажеш какво е станало и каде е бил проблема.

ttony
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ttony » Нед 18 дек 2005 21:16

Утре ще се разбере. Дано се окаже въпросната пружинка или пластинка.
Мерси за информацията.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”