Късо довело до полу-работещо централно и изгоряла аларма?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
detjo
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AEK 1995

Късо довело до полу-работещо централно и изгоряла аларма?

Мнениеот detjo » Вто 17 фев 2009 12:31

Здравейте,
Ето какво ми се случи онзи ден - докато си стоях в колата на авариийки изведнъж ми спря радиокасетофона, пуснах го но той пак спря. Пробвах да запаля - не ще, стартера се мъчи да върти, но няма достатъчно ток явно. След всяко връщане на ключа в изходно положение се чува някакво тракане, сякаш нещо се ресетва в таблото.
Междувременно алармата полудя, взе да се включва и изключва, наложи се да изключа акумулатора та да я спра.
Дойде един приятел, даде ми ток и колата запали, но оттогава имам следните проблеми:
- алармата не работи
- лампичката на дигиталния часовник не свети
- централното работи, но не може да се вкл/изкл със ключа от ключалката на лявата врата, само на пасажерската става

Така, четох из форума разни подобни проблеми и правих замервания, ето какъв е резултата:
- всички бушони са здрави (за релетата незнам)
- акумулатора харчи ~140mA (твърде много според мненията в други теми)
- при махане на бушон номер 21 (Плафони, часовник, централно, запалка ...) консумацията пада на 20mA
- алтернатора дава ток, акумулатора се зарежда
- при разкачане на алармата няма особена промяна в консумацията
- алармата не работи, само при свързване на акумулатора изпищява веднъж и толкоз
- при затворени врати всички лампи гаснат (купе, жабка, багажник); запалката си бачка
- по таблото всичко си работи, само лампичката на дигиталния часовник е изгоряла, но той си функционира
- централното затваря/отваря всички врати ако се натисне бутона на лявата врата, а също и ако се завърти ключа на дясната, НО не става от ключа на лявата врата - не е заяло или да е от студа, пробвах 2-3 дена и в топло и студено - няма ефект
- алармата ми e Mongoose Base 475 и е свързана така
- бушоните на алармата са здрави, захранване има; при подаване на сигнал за откл/закл на вратите (директно на кабелите към алармата) вратите се отключват респективно заключват

Алармата е в гаранция, но сервиза е във Варна, а сега съм в София, скоро нямам път натам затова се опитвам доколкото е възможно сам да установя проблема и ако мога да го опрява (без да бъзикам алармата че да не ми замине гаранцията). Бих се доверил и на някой сервиз, но да опрявят всичко без да свързват алармата, ама незнам дали ще се навият.

Някой може ли да ми каже как се свързва алармата към централното - директно към кабелите, които идват от вратата (сив, зелен ...) или минава през някакъв модул?
Каква е джаджата, която е на ключалката на вратата и задейства заключването и колко струва, мога ли сам да я сменя? Това трябва да е някаква ел. джаджа, а не мембраната на централното тъй като тя си работи ако се задейства от другата врата.

Поздрави,
Detyo

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Re: Късо довело до полу-работещо централно и изгоряла аларма?

Мнениеот pas1.8mi » Вто 17 фев 2009 16:37

Отвори кутията на компресора.Вероятно е влизала вода вътре и са се получили къси съединения.

detjo

Мнениеот detjo » Вто 17 фев 2009 17:21

Здравей,
Добра идея, ще погледна, но аз вече пробвах да го откача компресора (измъкнах щекера, който влиза в него) и мисля, че пак беше висока консумацията.
Все пак ще doublecheck-na.

Потребителски аватар
biostrong
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот biostrong » Вто 17 фев 2009 22:53

при нем се беше получило нещо такова, не разбрах точната причина но алармата ми се скапа и взе да работи когато си поиска - съответно и централното оказа се че на изхода на алармата за мигачите има диоди които бяха сдали багажа, явно нещо комбинацията с мигачи и аларма не се е получила и съответно мигачите са ми натоварвали алармата - накрая смених алармата и я вързах към габаритите - оттогава нямам грижи - така че може и при теб да е от самата аларма

detjo

Мнениеот detjo » Вто 17 фев 2009 23:20

Добре, преди малко пак мерих с амперметъра. Първия път не съм мерил като хората явно. Тогава нямах с какво да го свържа амперметъра да е постоянно свързан, ами като извяда някой бушон, ходя слагам клемите и меря.
Но сега намерих едни щипки и го вкючих стабилно във веригата. Резултата беше, че след слагането на бушон номер 21 (на централното), за около 5-6 секунди тока се задържа сравнително висок, но след това падна на 10мА. Първия път не съм го изчакал достатъчно и съм приел първоначалната стойност.
Така че проблема с високата консумация съм си го измислил : :oops:
Проблема с ключалката започвам да си мисля, че може да е чисто механичен - прочетох една две теми по въпроса и смятам, че може да ми се е счупило самото метално лостче, което задейства механизма. Засега го оставям така.
Алармата продължава да не работи макар да има захранване към нея, но няма какво да направя, ще изчакам и ще отида в сервиза където ми я сложиха във Варна и да се надяваме, че ще ми я оправят.

Благодаря на всички и пак се извинявам, че ви подведох.

Поздрави,
Detyo

detjo

Мнениеот detjo » Пет 27 фев 2009 14:09

Здравейте,
Оправиха ми аларамата за 10 мин. (10лв), оказа се, че се е шашнала нещо понеже аз пробвах да паля с изтощения акумулатор и тя ту се е включвала, ту се е изключвала. Занапред ще знам като падне акумулатора да не го тормозя повече.
Реално алармата си е работела, но по някаква причина е изгубила връзката към дистанционните (всяко дистанционно се програмира да работи с алармата). Препрограмираха ми дистанционното и то заработи.
За който е с моята аларма (Mongoose Base 475) - процедурата на препрограмиране е описана тук:
http://www.autoelectric.ru/autoalarm/mo ... ase475.htm (секцията "Программирование брелоков").

Потребителски аватар
vanko_5
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vanko_5 » Чет 15 дек 2011 18:27

Колеги даите схема на сват=рзване на таз апарма монгосе Изображение

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”