Здравейте колеги,
Снощи си прегледах лятните гуми : Pireli P6 195 x50 x15 H 82. Видях, че са с DOT 0805, което означава, че са навършили 4години. Въпреки, че имат доста грайфер, необходимо ли е да купувам нови за лятото ???Някъде има ли писано колко е срока на годност на гума в експлоатация по време.
Благодаря за евентуална информация.
Срок на годност на гуми
- vladovelin
- Автомобил: Golf3 GTI
- Двигател: 2E 1994
-
theultimate
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB
Re: Срок на годност на гуми
Попринцип така препоръчват. Ама според мен точно за летните си зависи. Пробвай ги как спират на мокро.
- hooligan_sk
- Модератор

- Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
- Двигател: EA113
С времето гумата се втвърдява, но летните гуми по начало са твърди и определящ е грайфера, вече за зимна гума на 4-5 сезона се хвърля 
- Fripon_X
- Автомобил:
- Двигател:
Значи за зимната съм сигурен как можеш да провериш дали е читава. Взимаш я и я вдигаш на равнището на гърдите си като я пуснеш от тази височина и падне трябва как да ти кажа да се "разплиока" впрочем трябва да е мека. Независимо да ли е нова или стара. Успех!
- Дашо
- Пернишки бек
- Автомобил:
- Двигател:
Щом имат грайфер си ги джиткай на воля. 4 години не са пък чак толкова много за една гума, особено пък летна 
- petarkolev
- Автомобил: Jetta II 1.8
- Двигател: RP
theultimate написа:Попринцип така препоръчват. Ама според мен точно за летните си зависи. Пробвай ги как спират на мокро.
Колегата е прав моите летнии са от 2004 и меналата година за пръв път ми поднесе няколко пъти на мокро при положение че промяна в маниера на шофиране няма, но наблюдениятаса ми че само в дъжд трябва да се кара по внимателно със старички гуми.
-
theultimate
theultimate написа:Попринцип така препоръчват. Ама според мен точно за летните си зависи. Пробвай ги как спират на мокро.
За съжаление не е така. Баща ми има континентал от 2001, които грам не се карани. Ако не ти кажа, ще помислиш че са нови. Е да ама не. Возят твърдичко и при спиране са малко калпави. И други гуми пак така съм пробвал - разлика между новата и 4-5 годишната запазена е голяма. Пробва се как спира на дъжд и ако е задоволително, значи да си кара с тях
- evgenyh
- Автомобил: Seat Toledo
- Двигател: BSE 2005
доколкото аз знам е препоръчително гумата да не е по-стара от 5 години. След това се втвърдява, изгаря и се изтърква много бързо.
Преди години баща ми взе отнякъде едни Унироялки, бяха старички, но с огоромен грайфер - сигурно беше 10мм., направо бяха като чисто нови, но се изтриха за 1 месец
Преди години баща ми взе отнякъде едни Унироялки, бяха старички, но с огоромен грайфер - сигурно беше 10мм., направо бяха като чисто нови, но се изтриха за 1 месец
- Klikacha
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Тук http://www.carbibles.com/tire_bible.html пише, че шофирането с гуми по-стари от 6г е опасно.
- iv4o9999
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
колеги стара гума няма значение колко граифер има щом е стара се втвърдява и все едно караш с пластмаса носи на завои, спира зле и се парзаля много. Има и друг начин да ги пробваш като тругваш даи малко газ такаче да завуртят на място 1-2 пъти на чист асвалт и ако не изсвират значи са тругнали. От личен опит ще ти кажа че като си купих голфа миналата пролет го взех със едни стари задни гуми тамун на неговите години т.е. оригиналните му бяха явно защото колата е 1995 а гумите сущо са от тази година добрече ги карах задни поне но на завоите е страшно малко по висока скорост и задния номер отива отпред.
- parno
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
служебната като е с нови гуми направо си е залпенала за пътя
а на мокро все едно пътя е грес
дайте ми ги на мен тия 6 годишни гуми с хубав грайфер като ще ги хвърлите.
а на мокро все едно пътя е грес
дайте ми ги на мен тия 6 годишни гуми с хубав грайфер като ще ги хвърлите.
-
theultimate
Няма да се хвърлят много ясно. Продават се втора ръка и ги купува някой наивник, който си мисли че е взел адски запазени гуми като нови на 1/3 цена
Минал съм по тоя път и далавера няма. Като изкарат 1 година и не стават за нищо вече, все едно си си купил нови гуми.
- houzeboy
- Автомобил:
- Двигател:
vladovelin написа:Здравейте колеги,
Снощи си прегледах лятните гуми : Pireli P6 195 x50 x15 H 82. Видях, че са с DOT 0805, което означава, че са навършили 4години. Въпреки, че имат доста грайфер, необходимо ли е да купувам нови за лятото ???Някъде има ли писано колко е срока на годност на гума в експлоатация по време.
Благодаря за евентуална информация.
Всичко е индивидуално колега!
Иначе знаеш, че по хубаво от новото няма =щ
- venci_wrc
- Автомобил:
- Двигател:
пичове един приятел мн луд набара на едно игрище две еднакви гуми мишлен кара ги 2-ра година а са толкова изгорели и са доста стари

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”