Спирачките се бъгнаха...

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
BeckoTDI
Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
Двигател: BPE-ABK-AAZ

Спирачките се бъгнаха...

Мнениеот BeckoTDI » Пет 20 фев 2009 19:22

Всеки ден карам колата и забелязвам и най-малката промяна в нея. Вчера 2 пъти качвах Витоша към Копито и не съм усетил проблем със спирането. Незнам на какво се дължи това, но при 2-рото спускане в един момент все едно нямам спирачки. Натискам леко, все пак е сняг, но колата не спира, като натисна малко по силно блокирват задните колела и то по скоро задно дясно малко по рано. Много кофти ми е така да се чувствам като камикадзе из пътищата и сега ходих да я карам пак така :( предните все едно никви ги няма, само задните блокирват. Колата е голф 3 тди 97" , 256мм вентилирани дискове отпред, барабани отзад , няма АБС.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Re: Спирачките се бъгнаха...

Мнениеот vaskoto1 » Пет 20 фев 2009 19:25

вероятно си прегрял течноста, и като се има предвид че едва ли знаеш кога е сменявана за последно-готов си.
лекото натискане генерира само триене без ефективно спиране. триенето генерира температура. водата в течността генерира балончета като заври.
ама като ви се приказва да си сменяте течност-всички са :034:

Потребителски аватар
snupeca
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: ALH
Контакти:

Мнениеот snupeca » Пет 20 фев 2009 19:34

На мен така ми се бъгнаха веднъж, като слизах Пампорово. Бяха ми хфръкнали и двете капачки на задна дясна - и голямата капачка м/у болтовете, и малката на лагерчето :shock греста беше някъде наоколо, лагера си загрява и омеква педала. След ремонта се оправи разбира се :mrgreen:

Потребителски аватар
BeckoTDI

Мнениеот BeckoTDI » Пет 20 фев 2009 19:43

Август е сменена спирачнате течност, заедно с нови накладки отпред и системата е обезвъдушена.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Мнениеот znainainai » Пет 20 фев 2009 20:17

Да не си прегрял накладките тогава също не спира като хората пробвай на студени спирачки :idea:

Потребителски аватар
stoqn_g60
Автомобил: Audi 80
Двигател: ADA

Мнениеот stoqn_g60 » Пет 20 фев 2009 20:25

Ако при спускането си използвал спирачната система по-често, самият ти си я блокирал,щото ако използваш често спирачките намаляваш ефективността им.Загряваш дискове,накладки,течност и... :| .Добре ,че не си се утрепал някъде :D

Последна промяна от stoqn_g60 на Пон 30 ное 2009 12:15, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
BeckoTDI

Мнениеот BeckoTDI » Пет 20 фев 2009 20:36

Какви спирачки да ползвам, спускам на скорост и то при 1 метър сняг сама си спира въпросът е, че преди някой по резки завои искам да намаля, но не става... Предишните накладки ги бях прегорил и съм си взел поука само на двигателна спирачка си спирам, за това ми е много чудно какво се случва....

П.С. Сега се сетих за една подробност, отпред съм с чисто нови зимни гуми, а отзад с нови летни.. може летните да губят сцепление прекалено бързо при спиране и за това да блокирват, но как преди това цял ден и на предното качване и спускане си спираше нормално колата...

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Пет 20 фев 2009 21:07

vaskoto1 написа:вероятно си прегрял течноста, и като се има предвид че едва ли знаеш кога е сменявана за последно-готов си.
лекото натискане генерира само триене без ефективно спиране. триенето генерира температура. водата в течността генерира балончета като заври.

Васе,при всички уважения..ма нещо е много теоретично.Човека сигурно е лазил с 30-40 по нанадолното и яваш е попивал спирачките,та и по серт да е било.....не вярвам температурата от дисковете да предизвика кипване на спирачна течност в системата,още повече да е прегряла от свръхналягане-зверско натискане с голяма честота.По-скоро си има проблем с предния кръг или незнайно защо неработещ "кантар"на задния.Няма да се впускам в теория защо и как работи "кантара",то с тия вдигания и сваляния на окачване(да не влиза цигарена кутия под калника :P )някой едва ли се е замислил как влияе на една от важните функции на автомобила-способността да спре :wink:
А и както автора споменава за летни гуми отзад,като отчетем вероятно натрупания лед около предните спирачни апарати (задните са доста по-защитени в случая)-и ето ти казус достоен за сутрешната емисия на майор (не знам какъв инспектор..)Костов

Потребителски аватар
kiko946
Автомобил: GOLF 3
Двигател: AAZ 1992 g

Мнениеот kiko946 » Съб 21 фев 2009 21:48

emo-gar написа:
vaskoto1 написа:вероятно си прегрял течноста, и като се има предвид че едва ли знаеш кога е сменявана за последно-готов си.

Васе,при всички уважения..ма нещо е много теоретично.Човека сигурно е лазил с 30-40 по нанадолното и яваш е попивал спирачките,та и по серт да е било.....не вярвам температурата от дисковете да предизвика кипване на спирачна течност в системата,още повече да е прегряла от свръхналягане-зверско натискане с голяма честота.По-скоро си има проблем с предния кръг или незнайно защо неработещ "кантар"на задния.Няма да се впускам в теория защо и как работи "кантара",то с тия вдигания и сваляния на окачване(да не влиза цигарена кутия под калника :P )някой едва ли се е замислил как влияе на една от важните функции на автомобила-способността да спре :wink:
А и както автора споменава за летни гуми отзад,като отчетем вероятно натрупания лед около предните спирачни апарати (задните са доста по-защитени в случая)-и ето ти казус достоен за сутрешната емисия на майор (не знам какъв инспектор..)Костов

колега ЕМО,мойто мнение напълно се покрива с твоето...сина слага веднъж къси пружини,махна ги ,че много друсат...сега пак мечтае отново да слага нови по усъвършенствани ,приятел е с Веско и аз също го познавам...що се отнася до спирането наистина няколко дни темп. е минус ,те всеки den се катерят по витоша трупа се лед... не е възможно да прегреят дискове спирачна течност и т н.

пс:- преди мн.години имах вартбург и тоя кантар отвътре му изхвърлих чарковете,но лошото е че при празен багажник задните колела блокират налягането 50 на 50 , но така го карах до края до като го бракувах

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 22 фев 2009 0:16

BeckoTDI написа:Август е сменена спирачнате течност...

Уфф.. те щот знам, че тряа се сменя, та я смених и аз... С 'Бендикс', бяло метално шишенце със сини линии по него... и в едно яко задръстване лятото по абитюрентските взе, че завря, светнаха всички възможни ламБи за спирачките и вдърви педала... :(
На по-другия ден, при много подобни обстоятелства- същия номер!
Седмица след това смених течноста и сега вече си сиркам и спирам ;)
При мен има и друго- с АБС съм, дето няма вакуумно серво, а усилвателя е чрез налягане на помпата на АБС-а. Като почна да спирам- налягането пада -> включва се помпата -> помпи се течноста и си вдига температурата.

OgiValchev
Автомобил: golf2
Двигател: AFN

Мнениеот OgiValchev » Нед 12 апр 2009 7:40

здравейте сори че ползвам темата на колегата но аз имам същият проблем и при двата голфа двоики са с четери диска и двете блокират първо задните при леко натискане на педала при по мъжко натискане хващат и четирите започнах с единият смяня на серво от пасат помпа също от пасат ефект нулев смяна на задни дискове лагери накладки разглобяване на задните апарати за пълна ревизия заработиха перфектно ефект нулев изолирах кантара същата работа течноста е сменена сигорно двапъти за един месец даите съвет на къде да продължавам нямам нерви ще се пребия някаде а пък не се кефя :banghead:

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Нед 12 апр 2009 9:13

убил си предните апарати. Tyan беше убил така неговите. смяна на апарати...
всичко направихме и на око бяха перфектни но не работеха... сменихме ги и се успа.

OgiValchev
Автомобил: golf2
Двигател: AFN

Мнениеот OgiValchev » Нед 12 апр 2009 10:03

това означава ли че трябва да пипна и предните

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”