проблем с АЕЕ
-
rim
- Автомобил: Ford Galaxy
- Двигател: 1.9 AFN
проблем с АЕЕ
Здравеите !Понеже не можах да намеря с търсачката отговор на проблема който имам реших да питам.Проблема е следния преди повече от година като карах по магистралата известно време със скорост от 130км,като изключа от скорост лампата започва да присветва и накрая светна при ниски обороти но зумера не се включи чу се нещо да трака от към двигателя аз изгасих веднага колата след 1 минута я запалих нямаше го вече тракането и светенето на лампата на маслото при скорост до 110км такова нещо не се наблюдава лампата на маслото не присветва всичко е нормално мерих налягането на маслото нормално е но от едно известно време ми направи впечатление че като я изфорсирам и пусна педала на газта при падане на оборотите се чува едно притракване .Ходих на майстор той изфорсира двигателя за известно време над 3000 обурота и като пусна газта се чу пак същото притракване тогава ми каза че това притракване било от някое бутало на двигателя най вероятно на 1 или 2 цилиндър но колата има мощност не пуши и не губи масло , абе всичко е нормално и няма промяна във вървежа и мощноста на колата.Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем ,че ма наплашиха с цена от над 800лева на бутала за двигател АЕЕ.Поздрави!
- Каспър
- Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
- Двигател: A20NHT Turbo 250 HP
Re: проблем с АЕЕ
Не разбрах точно въпроса ти. Питаш защо е святкала лампата или какво трака в мотора?
Относно лампата за маслото:
Имах същия проблем с моето АЕЕ само, че без тракането в мотора. Смених маслото и се оправи. Маслото беше GM 10W-40 на 6000км. Вече 10000 с Мотул и няма проблем.
При продължително каране във високи обороти (над 3000) и горещо време, поради повишената температура на маслото вискозитета му пада, оттам помпата не успява да го качи до главата и се задейства датчика за ниско налягане (синия 0.3-0.5бара) горе на главата, оттам и лампата. Помпата не успява да създаде необходимото налягане само на ПХ (при 650об. с масло рядко като вода... как да стане) и затова тогава ти святка лампата. Когато си на скорост тоест в обороти помпата си качва маслото. В града не ти го прави, нали? Попаднал си на кофти масло или си го карал доста дълго. След като си мерил налягането и всичко е ок, сменяш маслото, ако не се оправи следва синия датчик на главата и чак след това отваряш за ремонт. Това в случай, че няма шумове. При АЕЕ мисля, че няма зумер, както и датчик за високо налягане на маслото 1.8-2.0бара.
За шумовете да се изкажат по-знаещите.
Относно лампата за маслото:
Имах същия проблем с моето АЕЕ само, че без тракането в мотора. Смених маслото и се оправи. Маслото беше GM 10W-40 на 6000км. Вече 10000 с Мотул и няма проблем.
При продължително каране във високи обороти (над 3000) и горещо време, поради повишената температура на маслото вискозитета му пада, оттам помпата не успява да го качи до главата и се задейства датчика за ниско налягане (синия 0.3-0.5бара) горе на главата, оттам и лампата. Помпата не успява да създаде необходимото налягане само на ПХ (при 650об. с масло рядко като вода... как да стане) и затова тогава ти святка лампата. Когато си на скорост тоест в обороти помпата си качва маслото. В града не ти го прави, нали? Попаднал си на кофти масло или си го карал доста дълго. След като си мерил налягането и всичко е ок, сменяш маслото, ако не се оправи следва синия датчик на главата и чак след това отваряш за ремонт. Това в случай, че няма шумове. При АЕЕ мисля, че няма зумер, както и датчик за високо налягане на маслото 1.8-2.0бара.
За шумовете да се изкажат по-знаещите.
-
rim
Интересува ме дали проблема наистина е в буталата щом така притраква?
-
rim
Колеги при смяна на бутала задължително ли се шлайфа блока на двигателя и ако не се шлайфа какви бутала се взимат първи ремонт ли или нормални и ако някой може да каже с какви размери са буталата за АЕЕ че мисле да се обадя в завода за бутала в Разград да питам дали произвеждат за този модел двигател?Благодаря предварително за помоща!
- SIMETO1
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: AJM 1999
Колега и аз съм с такъв мотор но до сега сигорно година и полувина не съм имал подобни проблеми,колегата Каспър е доста вещ втия неща може вярно да е от маслото.Мен ме мъчи друг проблем от компресора на климатика като е студена свири като загрее спира.А съм сменил лагера на компресора и пак пресвирва което е супер дразнещо незнам какво да правя вече ако си имал пък ти подобен проблем пиши.Извинявай че ти исползвам темата. 
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”