Въпрос за катализатор

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
niksana22
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за катализатор

Мнениеот niksana22 » Сря 20 юли 2011 21:19

Здравейте на всички. Използвах търсачката , но не можах да открия това ,което ме интересува.Имам голф 3 1.6 АЕК и се чудя дали да махна катализатора.Предполагам ,че е запушен понеже колата е на 170 000 км.Дали колата ще върви по-добре ,и дали ще има проблем с ламба сондата понеже знам ,че са проблемни,това ме интересува.

Потребителски аватар
Gencho87
Автомобил: VW Golf MK3 GT
Двигател: AEK 1.6 1995

Re: Въпрос за катализатор

Мнениеот Gencho87 » Пет 22 юли 2011 19:25

Здравей не съди за катализатора само по километрите, а по начина как е карана колата и с какви горива, понеже моята е на близо 200к км и е кажи речи наполовина празен или пълен /който както иска да го приеме/. Та усещаш ли нещо липса на мощност и неправилна работа на двигателя, че си го нарочил? Дори и да имаш някакъв проблем с работата на двигателя не е задължително да е от катализатора, най-добре го виж в какво състояние е, а именно спри на един канал или някъде, където можеш да легнеш отдолу и да стигнеш до катализатора. Проверката /не е 100% сигурна, но може да се разбере дереджето/ чукни по катализатора с нещо метално, ако дрънчи много на кухо вариантите са два или е празен или е на свършване, ако не бие на кухо, може и да не е празен, но може и да е задръстен заради каране с некачествени горива или високи обороти на студен двигател /защото недоизгорялото гориво се лепи по мрежичката в катализатора и доизгаря на нея, по този начин той се уврежда и последици разни, включително и запушване/. Ако го махнеш не е проблем, но може да ти вдигне разхода някоя идея, ти си решаваш. Това се сетих в момента да напиша, предполагам и други колеги ще изкажат мнение, решаването на проблема ти е в твоите ръце :beer

П.П. Другия вариант да видиш дали ти работи катализатора е да застанеш зад колата и да видиш какви са на аромат изгорелите газове /предполагам бензин или газ/: дали ако ти лъха на бензин, почти е сигурно, че е празен, за газта по-трудно се усеща това.
хаха вече ми се изчерпа репертуара нека и другите колеги да кажат мнение :D

niksana22
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niksana22 » Пет 22 юли 2011 19:46

Мерси много колега за изчерпателния отговор.Ще направя това ,което ме посъветва. :bowdown :bowdown :bowdown

slavi7575
Автомобил: Vokswagen Pasat B3
Двигател: PF 1988

Мнениеот slavi7575 » Пет 22 юли 2011 21:59

Голфа на почти 300хил. км си беше с катализатор и си вървеше без никакви признаци за запушване. Мисля, че някои колеги в стремежа си да накарат автомобила да върви повечко вместо да променят количеството на горивната смес(естествено при правилна центровка) започват да разбутват изпускателната система с нищожен ефект. Не може да имаш мощност с малко гориво и въздух.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”