здравейте колеги искам малко да ми разясните какви са функциите на ESP-то в какво се изразяват те и как да го усетя когато функционира.Колата е Golf 4 1.9 TDI 90 коня (ALH)
извинявам се ако темата се повтаря но нищо не открих.
мерси предварително и поздрави на всички...
ESP
- mania
- Автомобил:
- Двигател:
Re: ESP
В най-общи линии помаг ада не поднасяш. Завои, хлъзгав терен, привишена скорост. В такива случаи действа. Нещо много хубаво!
- pedalchobaba
- Автомобил:
- Двигател:
- murkata
- Автомобил:
- Двигател:
мерси колеги но все още не ми е много ясно.
примерно бях прочел някаде че ако трагна да боксувам гумите трябва да ми излезе някав триъгълник на таблото.
някакви такива подробности ме интерсуват.
и сащо защо при лед ако боксува трябава да се изклучва
примерно бях прочел някаде че ако трагна да боксувам гумите трябва да ми излезе някав триъгълник на таблото.
някакви такива подробности ме интерсуват.
и сащо защо при лед ако боксува трябава да се изклучва
ESP накратк оказано има два датчика - един който отчита градуса на волана (колко си го навъртял) и един който следи траекторията на цялата кола.Как работи? когато си караш нормално,демек без да ти поднася колата,данните от двата датчика са в синхрон,демек компютърчето на ЕСП получава данни,обработва ги и казва: ти искаш да завиеш толкова и колата завива толкова,всичко е наред,няма да се намесвам.КОГАТО колата започва да поднася (караш бързо,правиш резки завои за състезателите и хлазгавия терен през зимата за нормалните шофиори) данните които компира получава от датчика на волана не отговарят на този за траекторията на колата и компютъра казва примерно: ти искаш да завиваш наляво с 30 градуса,но колата завива с 50 трябва да се намеся и почва - спирачка на предно дясно колело (при ляв завой,дясна спирачка се стреми да завие надясно,подаване на мощност на лявото колело (системата работи съвместно тракшън контрола).С две думи: системата компенсира движението на колата,така че да се движи в желаната посока на шофиора.
За боксуването ти е ASR.На таблото свети оранжев триъгълник.Когато е изключена ситемата-на таблото свети,а иначе е в постоянен работен режим.Ако греша моля да бъда поправен.
Поздрави.
Поздрави.
Напълно прав си колега
http://www.volkswagen.bg/lexikon/antrie ... g_asr.html
ASR - управлява мощността и да няма буксуване
Тракшън - следи едната гума да не се върти повече от другата,абе направо казано ако едната гума ти е в калта,а другата на камък няма да затънеш в кал
http://www.volkswagen.bg/lexikon/antrie ... g_asr.html
ASR - управлява мощността и да няма буксуване
Тракшън - следи едната гума да не се върти повече от другата,абе направо казано ако едната гума ти е в калта,а другата на камък няма да затънеш в кал

- murkata
- Автомобил:
- Двигател:
мерси колеги сега вече влизам в час.
поздрави на всички

поздрави на всички

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”