Дигитален скоростомер на Голф 4? - решение

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
MK4
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARY 2003

Дигитален скоростомер на Голф 4? - решение

Мнениеот MK4 » Пон 02 юни 2008 11:08

Има ли как да изкрам някъде да ми изписва дигитално моментната скорост, било на дисплея на компютъра или на някой от другите (часовник, дневен километраж)?

таблото ми е от този тип:

Изображение

Потребителски аватар
MK4

Мнениеот MK4 » Вто 03 юни 2008 8:19

намерих начин но само на колите с дигитален климатроник:

1. натискате едновременно кпчето за намаляване силата на перката, копчето за намаляване на градусите и копчето за икономичния режим.
2. от появилото се сервизно меню избирате канал 16 със бутоните за увеличаване и намаляване на градусите.

Канал 16 е моменттана скорост излиза на дисплея на климатроника и е корегирана грешката ми спидометъра на таблото, който винаги лъже и показва малко отгоре.
Сега го тествах на идване към работа - при показание 80 км/ч на таблото, климатроника отчита 74 км/ч

Потребителски аватар
junakov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот junakov » Вто 03 юни 2008 17:06

MK4 написа:намерих начин но само на колите с дигитален климатроник:

1. натискате едновременно кпчето за намаляване силата на перката, копчето за намаляване на градусите и копчето за икономичния режим.
2. от появилото се сервизно меню избирате канал 16 със бутоните за увеличаване и намаляване на градусите.

Канал 16 е моменттана скорост излиза на дисплея на климатроника и е корегирана грешката ми спидометъра на таблото, който винаги лъже и показва малко отгоре.
Сега го тествах на идване към работа - при показание 80 км/ч на таблото, климатроника отчита 74 км/ч

Браво колега а когато си изгасиш колата и после я запалиш остава ли си така или повтаряш процедурата ? И може ли да се ползва климатроника през това време когато работи дигиталния километраж ?

Потребителски аватар
MK4

Мнениеот MK4 » Вто 03 юни 2008 17:47

не при всяко палене трябва да ги правиш, не остава, иначе можеш да си настроиш климатроника и после правиш комбинацията, а той си бачка

Потребителски аватар
theone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот theone » Сря 04 юни 2008 18:27

Така влизаш в диагностичния режим на климатроника. Широко разпространен "трик", но не виждам особена полза или комфорт в това.

Потребителски аватар
MK4

Мнениеот MK4 » Сря 04 юни 2008 20:14

ползата е че ми изписва скоростта дигитално и освен това я изписва без грешката заложена в спидометъра на таблото, който показва винаги малко по-висока скорост от реалната

Потребителски аватар
theone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот theone » Чет 05 юни 2008 1:29

MK4 написа:ползата е че ми изписва скоростта дигитално и освен това я изписва без грешката заложена в спидометъра на таблото, който показва винаги малко по-висока скорост от реалната

И като е дигитално кво? Да не говорим пък и като е забито долу пред/под скоростния лост??

и второ - скоростта показвана там също не е реалната! справка - GPS.

Потребителски аватар
MK4

Мнениеот MK4 » Чет 05 юни 2008 8:31

theone написа:
И като е дигитално кво? Да не говорим пък и като е забито долу пред/под скоростния лост??

и второ - скоростта показвана там също не е реалната! справка - GPS.

ами като карам на магистралата или като си правя гонки знам точно каква скорост дигам, с каква скорост излизам на 400 м и т.н., на другия скоростомер не можеш никога да си сигурен 186 или 187 км/ч си стигнал примерно, за мене поне е адски полезна екстра. Иначе ти сверявал ли си му показанията с тези на GPS та го намесваш това?

Потребителски аватар
theone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот theone » Чет 05 юни 2008 10:44

Забравих че ти беше човека с гонките :lol: ок, сега вече по- те разбирам.

Ако не го бях сверявал нямаше да го намесвам ;) И 2те показания са неточни. Написано е дори в описанието на сервизното меню на климатроника ;)

Потребителски аватар
MK4

Мнениеот MK4 » Чет 05 юни 2008 11:24

след като си го правил сподели с нас каква е разликата, колко лъже спидометъра на таблото, колко лъже в диагностичния режим на климатроника, и т.н., дай някакви цифри, не само празни приказки

Потребителски аватар
theone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот theone » Чет 05 юни 2008 11:37

MK4 написа:след като си го правил сподели с нас каква е разликата, колко лъже спидометъра на таблото, колко лъже в диагностичния режим на климатроника, и т.н., дай някакви цифри, не само празни приказки

Смяташ че разликата е константа ли? :))

Тахото - между 3 и 8-9 км/h зависимост от скоростта
Климатроника - 2-8.

Потребителски аватар
MK4

Мнениеот MK4 » Чет 05 юни 2008 12:32

theone написа:

Климатроника - 2-8.

разбира се че не е константа ;)

при мен на таблото 80 км/ч = 74 км/ч на климатроника, което е 6 км/ч разлика само между таблото и климатроника, ти казваш таблото от 3 до 8-9, а климатроника от 2 до 8 лъже и не ми се връзва нещо..., още повече че около 200 и нагоре таблото би трябвало да лъже даже към 15 км/ч според мене

дай такова сравнение при да кажем около 80 км/ч, около 150 км/ч и около 200 км/ч (показание на табло, показание на климатроник и показание на GPS при една скорост на движение)

любопитен съм наистина

Потребителски аватар
theone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот theone » Чет 05 юни 2008 12:39

MK4 написа:
theone написа:

Климатроника - 2-8.

разбира се че не е константа ;)

при мен на таблото 80 км/ч = 74 км/ч на климатроника, което е 6 км/ч разлика само между таблото и климатроника, ти казваш таблото от 3 до 8-9, а климатроника от 2 до 8 и не ми се връзва..., още повече че около 200 и нагоре таблото би трябвало да лъже даже към 15 км/ч според мене

дай такова сравнение при да кажем около 80 км/ч, около 150 км/ч и около 200 км/ч

любопитен съм наистина

Koe не ти се връзва? пример:

Караш със 76 (по GPS), климатроника ти показва 74, таблото 80. следователно имаш 2км/h грешка на климатроника и 4 на таблото ;)

Не говоря за 200+ км/ч защото нито твоето нито моето голфче ги могат без наклон :lol:

не съм правил чак такава точна статистика с различни скорости - винаги обаче ми е правело впечатление че и 2те са неточни - кое повече, кое по-малко. а и лично мен слабо ме вълнува дали се движа с 140 или 142. ако тръгнеш да отчиташ и разликата във времето по теорията на относителността на Айнщайн тя стана дебела математика

:lol:

Знай просто че и скоростта показвана на климатроника е почти толкова неточна колкото и на тахото.

Потребителски аватар
MK4

Мнениеот MK4 » Чет 05 юни 2008 12:45

theone написа:
Koe не ти се връзва? пример:

Караш със 76 (по GPS), климатроника ти показва 74, таблото 80. следователно имаш 2км/h грешка на климатроника и 4 на таблото ;)

Не говоря за 200+ км/ч защото нито твоето нито моето голфче ги могат без наклон :lol:

не съм правил чак такава точна статистика с различни скорости - винаги обаче ми е правело впечатление че и 2те са неточни - кое повече, кое по-малко. а и лично мен слабо ме вълнува дали се движа с 140 или 142. ако тръгнеш да отчиташ и разликата във времето по теорията на относителността на Айнщайн тя стана дебела математика

:lol:

Знай просто че и скоростта показвана на климатроника е почти толкова неточна колкото и на тахото.

значи искаш да ми кажеш че климатроника показва по-ниска скорост от реалната (хич не ми се вярва)?

ако имаш GPS под ръка с удоволствие бих направил малко тестове да видя как стоят нещата.

п.с. затова над 200 твойто голфче е ясно че не ги може, но моя подминава спокойно 200 и стига до към 220 (по табло) при наклон, само че изкачване ;)

Потребителски аватар
theone
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот theone » Чет 05 юни 2008 12:51

MK4 написа:...

макс ти скорост е 201 ;) явно наистина имаш сериозни отклонения в таблото :lol:

Ами имам и в телефона и отделно - когато имам време ще погледна.

Иначе - да, за разлика от таблото диагн на климатроника може да лъже и в другата посока. както ти казах намери инструкцията за диагн меню (нямам я под ръка да ти я пратя) - с дебели букви пише и там че скоростта отчитана от него не е стойност за калибрация и не е с цел точно отчитане.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”