shveda_ написа:Отиваш да ти напалнят климатика и ти слагат освен фреон маслко и оцветител.Караш някаде към 500км с работещ климатик и после отиваш в сервиза пак и с UV лампа гледат дали от някъде е избил оцветителя.До колкото съм запознат най-често пропуска идва от TRV-то.
Ми...не

Нали се сеащаш,че така ще го накарат (накараме) да си плати фреона два пъти...този,който е налят и изтекъл и този,който после след ремонта,ще се налее отново.Не че,аз или мой колега ще имаме нещо против ама...

.
Принципно системата може да се надува с други газове като въздух или азот,като трябва да се внимава с наляганията,понеже много от майсторите на домашни климатици ги трескат на по 20-30 бара,без да се сетят,че изпарителя при колите е смятан максимум за около 15-тина бара и туко виж на 20-25 бара се чуе "прааас" и се разцепи на две

.Та на базата на бързината на изпускането на газа,се съди за това какъв е теча - дали е сериозен (може и да си се чува как съска

) или не е.Ако е серозен се чува и става ясно какво е.Ако не е сериозен се започва с преглед на радиатора отпред,тръбите,маркучите,компресора,ТРВ-то и т.н.Разбира се за целта,колата се разковава за да се вижда всичко ( предня броня,всякакви кори и други пречещи неща ).
Най-често VW текат или от предния радиатор,или от компресора или от ТРВ-то.Доста по-рядко от изпарителя или маркучите. Също така се преглеждат и самите дюзи дали пък не тече от тях,понеже не са един и два климатиците,които си изтичат през дюзите и оцветител няма никъде
Принципно не винаги тече оцветителя понеже той избива заедно с маслото,а някои теочве са гадни и течеа само фреона (различна плътност) и оцветител няма,а и фреон няма
И сега по темата -> колегата не е казал какво точно не "започва да си духа" понеже може и вентилатора да не вее въобще.
Иначе може и да си има фреон и да се е скапал датчик,релето за компресора,самия контролер за климатроника и не на последно място изгниващите куплунзи на датчика за налягането на фреона (долу са в дясно под бронята и ги кисне вода,кал и т.н. и т.н.).
Та...не е зле колегата да каже малко по-разбираемо за какво иде реч - дали вентилатора не вее,дали не вее студено,въобще какво се случва с този климатроник,за да мога аз илинякой друг колега да му помогне адекватно