за коша

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
plamen032
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

за коша

Мнениеот plamen032 » Сря 29 юли 2009 18:24

:?

Последна промяна от plamen032 на Сря 09 фев 2011 21:03, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Re: Компресия голф3 1,4 абд

Мнениеот van4ooo » Сря 29 юли 2009 19:31

При неправилна работа на двигаталя не мисля,че електронно измержане на компресия е вярно(мое мнение).И това ли се оказа причината за менящите се обороти? Намери си един манометър и премери компресията може да се окаже,че всичко е ОК или от някои клапан да е проблема.

Потребителски аватар
Lion_Heart
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lion_Heart » Чет 30 юли 2009 3:23

Първо на първо-мотора на тази кола далеч няма проблем(стойностите са си напълно приемливи)Разликата между първи и 4-и цилиндър е само 2.5 атмосфери!Нека твоя приятел да им каже да вървят по дяволите.....Всеки се опитва да те изменти бе.....То си има заводски стойности за компресия и тоя мотор е много далеч от прага за основен ремонт,(именно 7 атмосфери)тва да не е жигула бе дето на 200 000 са гробове?Причините за менящите се обороти може да са много но със сигурност компресията няма нищо общо с това....Не е много приятно разликата в компресията на два съседни цилиндъра да е повече от 4 атмосфери-но тук не е такъв случая,(а и дори и така да беше-пак не е фатално!)да не говорим,че при този мотор тази разлика дето я виждам и не е толкова значима е най-вероятно я от изпускащ клапан,я от леко затегнал сегмент я от това че не си е сменял гумичките на клапаните.....На първо време-промивка на мотора преди смяната на маслото с качествена добавка за промиване-аз ползвам Лики Моли-работи 10 минути на място след като преди това си го загрял до нормална работна температура,после източвате и сипвате новото масълце....Може и едни гумички да смените на клапаните-ей така профилактично.....А ако ви се занимава и да припаснете клапаните,няма да е лошо...Пък после пак измери компресията :)

Изобщо не искам да коментирам факта,че съм виждал куп двигатели с компресия по 4.5,5 атмосфери дето си палят зимата от раз и работят съвсем тихо и равномерно(деиствително вече харчещи повечко масълце и горивце),даже си имам един такъв :)Другото което е важно да се знае е ,че тези блокове са страшно здрави-дори и на мотор на 1 000 000 е достатъчно в повечето случай да му се сменят само сегментите и да се направи пълна профилактика на главата-смяна повдигачи,клапани,гумички и водачи(личен опит!)...един бензинов двигател за да има проблеми с паленето трябва компресията да му е под 4 атмосфери......То неслучайно и деленията на картончето което си снимал почват от 3.5 атмосфери...

Така,че промийте мотора,сменете гумичките и мерете компресия ако тази разлика в компресията ви притеснява,ако не се поизравнят стойностите-припаснете клапаните!И дотам с ''основния ремонт''.След тези процедурки просто колата ще почне да върви с една идейка повече-обаче съм сигурен,че приятеля ти и сега не се оплаква от липса на мощност...Колкото до потракването на клапаните-като нищо и този проблем може да се реши при промиването на мотора-ако не е промиван никога досега-а почти съм сигурен,че не е...Ако го дразни потракването на клапаните(ако не изчезне след промивката)-сменете повдигачите,принципно повдигачите тракат докато се напълнят с масло след първоначалното палене-тоест 1-2 секунди след паленето-за този мотор аз ги намирам на 8 лв парчето!
А това което може да очаква приятеля ти ако продължава да си кара така колата и не е някакъв перфекционист като мен е безпроблемен пробег на този мотор най-малко още 300 000 км...Ако има изобщо кой да я кара толкова тая кола...

Доста неща написах,обаче от пишман майстори много се дразня-едно време(преди около 8 годинки)и на мен ми казаха че мотора на голфа ми бил за основен ремонт(тогава още колите не ми бяха станали хоби) при компресия на всички цилиндри 10 атмосфери(заводските показания за моя мотор бяха 10.5 атмосфери),просто си взех ключовете и им казах да се развиват...На утрешния ден проверих всичко по колата-бензинова помпа,карбуратор,имобилайзер,акумулатор,стартер и накрая намерих виновния клеморед заради който на студено не ми палеше колата именно той бе нагорял и при по-ниска външна температура-демек по-малък заряд на акумулатора(или по-скоро пусков ток) не пускаше добър ток на бобината-бяха му нагоряли пластинките.....

Нов клеморед за 10 лв(не че не разглобих и не изчистих стария де) и колата в най-големите студове си палеше от четвърт оборот(при мен проблема беше само сутрешното палене-тоест първоначалното за деня в студено време)Онзи даже ми разправяше-то тя понякога ти пали след повече въртене щото като позавърти и посъбере компресия от въртенето :lol: Бах мааму,аз да не карам дизел на 700 000 км бе......Иначе и на мен се бяха засилили да ми правят основен ремонт за 1500 лв-аз па да се ева и будалата си го направих за 10лв...
Ако бях оставил колата щяха да я държат 2 седмици,да открият,че причината е клемореда и после да си ми вземат 1500 лв...
Надявам се да съм ви бил полезен :) Ако имаш каквито и да било други въпроси,ще ти отговоря с удоволствие!

А на онези тутманици може още да каже,и че прага за основен ремонт на 80% от моторите от VAG групата е 7 АТМОСФЕРИ-съмнявам се че го знаят дори,говоря за бензиновите,разбира се(което съвсем не означава,че дори под 7 атмосфери колата няма да върви в байр на 4-а и че няма да пали без ядове зимата,а просто,че разхода на масло и този на бензин вече излиза извън границите на приемливото за мотора),И ЧЕ ВИНАГИ ПЪРВИ ЦИЛИНДЪР СЕ ИЗНОСВА НАЙ-МНОГО-просто защото е най-близо до ангренажния ремък(това е края на мотора и там от едната страна няма какво да го балансира-няма друг цилиндър)...

А пък колкото до играенето на оборотите,твоя приятел като кара на газ ми се ще да го питам колко често се сеща да си сменя свещите и въздушния филтър?Да почнем от най-елементарното преди да бъзикаме горивната система а???

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Чет 30 юли 2009 10:14

Не съм съгласен колега само 2.5 атмосфери е прекалено голяма разлика,7 атмосфери е минимумът но за всички цилиндри (не на един 10атм. а на друг 8атм.-това не е изправен двигател.

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Чет 30 юли 2009 19:01

В дебелите електронни книги пише, че максимално допустимата разлика между два цилиндъра е 3 атм. Счита се за нормално, ако компресията на най-слабия цилиндър е най-малко 80% от компресията на най-силния цилиндър. Минималната компресия е 7 атм. Тоест този двигател е абсолютно в нормите. Ето как се мери компресия и какви са причините за неравномерна, ниска или прекалено висока компресия:
untitled1.JPG

Потребителски аватар
Lion_Heart
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lion_Heart » Чет 30 юли 2009 19:50

Мотора си е в нормите-както съм писал по-горе...А с един следобед труд и 80-тина лева съм сигурен че разликата в компресията ще се намали :)

Потребителски аватар
plamen032
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот plamen032 » Чет 30 юли 2009 21:45

балгодаря на всички който са коментирали. Утре ще ходя да го поуспокоя завалията, че беше се стресирал бая.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пет 31 юли 2009 8:19

Лелеее... Пламене, ти що не каза, че са се правили на смешни и това са резултати от ЕЛКОН-тест?! На кола с газова...
Аз мислех, че наистина са мерили налягания :lol: :lol:
Прати го комшията да премери истинската компресия, ама с манометър и тогава вече да се вайка и да решава ще припасва ли клапани или не ;)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”