Golf MK4 - закачане на биалетки

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
rmk
Автомобил: KIA Sportage 3
Двигател: 1.6 GDI

Golf MK4 - закачане на биалетки

Мнениеот rmk » Вто 11 авг 2009 7:56

Здравейте,

Става дума за голф 4. Оглеждах състоянието на окачването и нещо ми направи впечатление. Биалетките (дано така се наричат малките щангички между стабилизиращата греда и носачите) са захванати към носача посредством болт обаче имат леки луфтове странично (по около 2-3 милиметра) и реално могат да се местят по стеблото на болта. Болта е завит до край в носача (няма повече резба), но въпреки това биалетката е хлабава. Това нормално ли е? Да не би болта да е сменян и да е сложен по-дълъг, или път тампоните на тези биалетки да са заминали, или пък биалетката да е монтирана на обратно?

Изображение

Потребителски аватар
VW Golf VR6
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Голф 4, закачане на биалетки

Мнениеот VW Golf VR6 » Вто 11 авг 2009 8:47

Аз скоро си сменях мойте тампони на биалетките и изглеждаха по същия начин. Сложих си полиуретанови тампони и болта прилепна доста плътно. Според мен ги смени биалетките за да ти е мирна душата 8)

Потребителски аватар
rmk
Автомобил: KIA Sportage 3
Двигател: 1.6 GDI

Мнениеот rmk » Вто 11 авг 2009 12:29

А имаше ли някакво тропане от тези тампони и съответно след смяната изчезна ли ?

Потребителски аватар
VW Golf VR6
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VW Golf VR6 » Вто 11 авг 2009 15:57

rmk написа:А имаше ли някакво тропане от тези тампони и съответно след смяната изчезна ли ?

Не нямаше нищо... Просто сложих на цялата предница полиуретанови тампони.

fennko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fennko » Пон 11 май 2015 17:27

Темата е стара ,но автора не е споделил резултат.
Понеже загледах,че и моите имат разстояние от двете страни спрямо болта към носача(от ляво/дясно по 4-5мм),да попитам така ли трябва да е или биалетката е за смяна?

Потребителски аватар
ilian.
Автомобил: GOLF 4 AUDI A3
Двигател: AUM AHF

Мнениеот ilian. » Пон 11 май 2015 17:35

Извинявам се че използвам темата да попитам долния болт който захваща биалетката за носача с цяла резба ли е оригинално или не.На мен не ми е с цяла резба а на един приятел е с цяла и не знаем как е оригинално.

fennko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fennko » Вто 12 май 2015 11:37

Никой ли не си е поглеждал биалетките бе момци?

Потребителски аватар
van4ooo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот van4ooo » Сря 13 май 2015 19:34

Гадая щом няма кои да каже но според мен тоя болт с цяла зерба няма работа във втулката на биалетката.Погледнете болта на другата биалетка.

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Сря 13 май 2015 20:09

Болта заводски е с цяла резба. Защо - не знам, но е такъв. Самия болт стяга метална втулка към носача, а гумения тампон е между биалетката и въпросната метална втулка. Така болта си е стегнат, втулката също, а гумата има луфт към втулката, понеже биалетката е разбита. Новата биалетка е стегната и там луфт няма.
:beer

fennko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fennko » Чет 14 май 2015 10:13

В моят случай,няма луфт между тампончето и втулката,а луфт между болта и втулката от двете страни(все едно болта е с по-дълъг,отколкото е необхомо,и не може да притисне втулката кън носача).Пробвах да го развия и беше доста стегнат.В това състояние си мисля,че самата втулка ходи напред/назад по дължината на болта.Знаете ли колко мм трябва да е дължината на този болт?

Потребителски аватар
ilian.
Автомобил: GOLF 4 AUDI A3
Двигател: AUM AHF

Re: Golf MK4 - закачане на биалетки

Мнениеот ilian. » Чет 14 май 2015 20:54

От любопитство проверихме на още два голфа и болта беше с цяла резба само дето те на са GTI ако това има значение.

pa4o_ivanov61
Автомобил: VW BORA
Двигател: AGR 98

Мнениеот pa4o_ivanov61 » Пет 15 май 2015 20:14

колега на моята бора също има луфт между болта и биалетката. около 2 милиметра е и мисля че така е нормално.

fennko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fennko » Съб 16 май 2015 16:31

Днес разкачих едната биалетка и установих,че болта е с почти цяла резба(на 90%).Луфта,който се получава при мен,видимо се дължи на това,че в долното тампонче има набита втулка.Тази втулка ми се струва,че трябва да стърчи с около 20% от двете страни.При мен втулката от едната страна е опряна в периферията на болта,а от другата страна стрърчи с 40% към купето( 20% + 20% за двете страни).Незнам това нормално ли е,защото след това погледнах другата - и там беше така,но по огледален начин(луфта е към предната броня).Пробвах да преместя тампона посредата на втулката,но не успях.Тези биалетки имат ли посока при монтаж(предполагам и в ляво,и в дясно всичко трябва да е симетрично).Дали това изместване не е в следсвтие на силен удар на предна дясна гума,примерно?

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Mitsubishi Outlander + B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 16 май 2015 22:18

Разстоянието е равномерно и трябва да е еднакво и от двете страни. Нямат посока на монтаж и новите са напълно симетрични. Изместването се получава от самата гума, защото всичките удари ги отнася и биалетката. Между болта и втулката не трябва да има никакъв луфт - стягат се здраво, като ако там има луфт, обикновено изскубва резбата от носача не след дълго, а и тропа.
:beer

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”