Акумулатор - днес налеп около клемите

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Акумулатор - днес налеп около клемите

Мнениеот Aneto » Нед 11 окт 2009 12:54

Значи отварям капака средно веднъж седмично - за проверка на масло, вода, антифриз.

Днес - какво да видя - около едната клема на акумулатора - налеп, син, доста като количество. Изчистих го.
Въпросът ми е - това означава ли че си е заминал акумулатора????
Идват студове и без колата ще съм зле. Иначе пали от раз, нямам проблеми.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Акумулатор - днес налеп около клемите

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Нед 11 окт 2009 12:58

Aneto написа:Значи отварям капака средно веднъж седмично - за проверка на масло, вода, антифриз.

Днес - какво да видя - около едната клема на акумулатора - налеп, син, доста като количество. Изчистих го.
Въпросът ми е - това означава ли че си е заминал акумулатора????
Идват студове и без колата ще съм зле. Иначе пали от раз, нямам проблеми.

по - скоро имаш доста влага под капака и клемите се окисляват.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 11 окт 2009 13:07

Това,което определяш като "налеп" е сулфат.Не че става по-ясно,но провери дали клемата не е сменяна с бронзова или друг метал(продават по бензиностанциите някакви),идеалния случай е да е оловна-от същия материал е клемата.
На практика:почистване до блясък,обмазка с "технически вазелин",притягане.Някои слагат грес-компромисен вариант.Налепа лесно се отмива с вода.Използвай случай за проверка ниво на електролита(ако е обслужваем акумулатора) и препоръчителна дозарядка.Това,че пали,не винаги е критерий за напълно изправен акумулатор,нормалния му живот е максимум 5 години(е има изключения и в двете посоки)

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Нед 11 окт 2009 13:41

Акумулатоа не е сменян - така купих колата от немско. Така че клемите не са пипани до този момент.
Преди около два месеца нещо светеше лампичката, отидох на майстор, замери, акумулатора се оказа в ред, напълно зареден, но откри че има проблем в ...... сори, тука ще изтърся някоя глупост..... ама нали съм жена и ми и простено :oops: .... та това, което зарежда акумулатора. Но на голфито било френско и смяната му с ново - 120 кинта. Но ме увериха, че още доста живот има преди да се наложи да ги дам тия парички.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 11 окт 2009 13:56

Ами това от "120" лева вероятно е алтернатор,там "Валео" или друга марка е.По-добре отново провери зареждането(13,8-14,0 волта измерено на клемите при запален мотор и включени макс.консуматори).Може реле-регулатора(в алтернатора се намира) да си отива,или четките(пак там) да са поизносени.Вземи го на сериозно,зима иде,дори и с чисто нов акумулатор ще закъсаш.
Аз нещо не разбрах кой модел ти е Голфи,но за 3-ките генераторите(алтернатори) втора ръка са по-ефтини.

Потребителски аватар
Aneto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Aneto » Нед 11 окт 2009 14:04

Колата е голф2, 1990 година.
Благодаря, ще се ходи явно на сервиз, защто хич не ми се иска от другата седмица като стане студено да ходя на работа с градски транспорт.
Лошото е че като отида - и като видят жена,логично е че нищо не разбира, и веднага гледат как да ме изпързалят, страхотни са в това отношение. Даже нещо да не е за смяна, така ще го обяснят, от девет дерета вода ще носят, но ще ме убеждават че трябва да се сменя незабавно при това. Какво да се прави....

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Нед 11 окт 2009 14:39

Ами виж в "клубните" сервизи де,има си раздел,избери кой ти е удобен като местоположение,също така ако споменеш регион на пребиваване-може и да дотърчи някой фен на място да види как стоят нещата

Потребителски аватар
Rqhovo
Автомобил: Passat B3
Двигател: 1Y 1991
Контакти:

Мнениеот Rqhovo » Нед 11 окт 2009 14:50

Значи махаш клемата почистваш я с финна скурка леко намазваш с масло от щеката или с грес ама малко и проблема ти е решен.И при мен се получава така макар ,че съм с немски акумулатор само че като направя горе споменатото проблема изчезва за няколко месеца.А като се появи пак същата процедура става за 5 мин. и си караш и си свиркаш :да:

Потребителски аватар
voi_skayt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот voi_skayt » Нед 18 окт 2009 22:51

Не дочетох до края но emo_dar е много прав предишната кола ми беше двоика. Няма да ти казвам колко време карах като само позачиствах въпросният зелен сулфат. Накрая натопих буксите във вода зачистих и като изъхнаха ги намазах с най обикновен вазелин от аптеката. Варианта нови буски също е добър но не се хвърляй на нещо скъпо , едната ми беше счупена и си мислех че е голяма философия да я сменя. Нема такова нещо вземаш българска режеш кабела и го вкарваш в буксата и стягаш здраво.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”