проблем с нивомера на Венто

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
VILDI
Автомобил:
Двигател:

проблем с нивомера на Венто

Мнениеот VILDI » Пон 14 сеп 2009 11:41

Здравеите колеги.Имам проблем с нивомера за горивото,колата ми е венто 1,6 .Стрелката на горивото се завъртя на дясно все едно е откачена.Как да го отремонтирам.БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО :bowdown :обичам ви

Последна промяна от Pichaga на Пон 14 сеп 2009 12:12, променено общо 1 път.
Причина: оправих главните букви

Потребителски аватар
Vasko4
Автомобил:
Двигател:

Re: проблем с нивомера на Венто

Мнениеот Vasko4 » Вто 15 сеп 2009 6:36

Може би ще трябва да отваряш резервоара.Отзад в багажника до резервната гума в дясно има едно кръгло капаче.Като го отвориш ще видиш маркучите за горивото от и към бензиновата помпа.Разскачаш ги внимателно(като помниш кой от къде е).След това развиваш винтовата пластмасова капачка и ще видиш един бидон ( в него се намира бензиновата помпа)а от страни на бидона ти е системата за отчитане на количество бензин в резервоара.Първото нещо което трябва да направиш е да видиш поплавъка да не е забил в някакво крайно положение.Самият бидон ако не ваден скоро,може и да не можеш да го извадиш без да счупиш нещо(всичко е пластмаса).Иначе на място много трудно се работи(превит в багажника).Ако е правиш тази операция хубаво е да нямаш много бензин в резервоара.

PitkataJoe
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот PitkataJoe » Сря 16 сеп 2009 10:42

Колега, според мен първо трябва да установиш дали проблема не е от жиците. Откачаш куплунга отзад на помпата (ще го видиш като махнеш капачката,както е писал колегата). Не знам при Венто как са буксите :oops: (някой с венто ще помогне), но принципно обикновено са 4 жици. Две от тях +12(червена или с преобладаващо червено) и маса (кафяв) са за помпата, останалите 2 са за бензиномера. Можеш да ги хванеш с мултицет като разкачиш буксата и намериш коя в 12В (на контакт) и коя е маса. Та след като си ги НАМЕРИЛ СЪС СИГУРНОСТ, даваш на контакт. При разкачена букса стрелката е в едното крайно положение (празно) след това даваш накъсо двете жици, бензиномера трябва да отиде в другото крайно положение(пълно). Ако това е така, значи нямаш проблем по жиците - проблемът е в поплавъка, но ако няма промяна в уреда, значи проблемът е по жиците. Успех.

atiliev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот atiliev » Сря 16 сеп 2009 11:13

При разкачена букса стрелката е в едното крайно положение (празно) след това даваш накъсо двете жици, бензиномера трябва да отиде в другото крайно положение(пълно). Ако това е така, значи нямаш проблем по жиците - проблемът е в поплавъка, но ако няма промяна в уреда, значи проблемът е по жиците. Успех.

На моя голф това не подейства - зависи от коя година е колата, до колкото разбрах това важи за коли до 1994-95, за да го проверя направих следното:
разкачаш буксата на помпата средните две гнезда са за нивомера (поне при мен е така, две по "тънки жици" кафяв/червен и лилав/черен са цветовете по спомени) на тях трябва да закачиш потенциометър 10 кОм при подаване на контакт и въртене на потенциометъра стрелката трябва да отчита с малко забавяне, като трябва да въртиш бавничко. Мисля, че след 3 кОм започваше да показва и ако това е така проблема е в нивомера в резервоара ако кабелите са здрави до таблото. За нивомера може да го провериш като мериш съпротивлението на капака който е на резервоара средните две гнезда след като си откачил буксата трябва да ти отчете някакво съпротивление.

Потребителски аватар
VILDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VILDI » Сря 16 сеп 2009 18:19

Благодаря ви колеги ще пробвам и ще ви пиша :drunk :обичам ви

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”