:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

няколко вaпроса за двигател 1.6 на голф 3

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
peachbaby
Автомобил:
Двигател:

няколко вaпроса за двигател 1.6 на голф 3

Мнениеот peachbaby » Вто 18 авг 2009 21:56

здр.на скоро зет ми си купи голф 3и сега в двора ни има 2 .не дарже6е обороти и гасне6е,сам си се форсира6е и т.н.а и разхода е голям.обясниха ни 4е проблема е в стапковото мотор4е.рекохме си ок 6те го сменим.при покупката инфото за колата е 4е мотора е 1.4.като взехме след време големия талон се оказа 4е по талон е 1.6ми.93г.с код на мотора ABE.рових се на много места вкл.и в форума но не намерих инфо за кола с код на мотора абе.на практика как можем да разберем каква е кубатурата на този мотор?закарахме го на диагностика в тука6ния сервиз и ни казаха 4е има проблем с вапросното мотор4е и ламбда сонда.пробвали са с друга сонда,с друго мотор4е,с друг tps но проблема си остана.самняват се данее компа.питането ми е ако е от него какав трябва да е компа на тази кола заводски таи като не знаем дали това е заводския?другия вапрос-ако голяма 4аст от тези не6та са развалени колко трудно е да се сложи карбуратор и какав трябва да вземем за да пасне на местото на моното?4ух 4е това е по ефтиния вариант а и мислим да слагаме газова.
ABCD0001 (Medium).JPG
това е вапросния мотор.ако някои има инфо нека го сподели.6те сам му безкраино благодарен.извинявам се за граматиката но не6то компа се е**ва.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Re: няколко вaпроса за двигател 1.6 на голф 3

Мнениеот emo-gar » Вто 18 авг 2009 22:13

Ако това е 1.6М.И.,то кода би трябвало да е ABU.Под дистрибуторната капачка (делкото) има шлайфано място на блока където е кода и номера на мотора.А газ може да се сложи и без да слагате карбуратор.Я най-добре посетете още някой сервиз,не може тия пичове да не са се ориентирали-било им е пред очите все пак.Под кората на дясната чистачка е компа,има си и номер на него,хубаво е да се знае ако трябва да се търси

В моята ЕТКА пише така за комповете:
ABD-1.4 m.i.
030 906 026C
030 997 026DX

ABU-1.6 m.i.
032 997 026X
032 997 026AX
И ако няма хидравлична рейка,тогава почти е сигурно да е 1.4(не се вижда на снимката)

Последна промяна от emo-gar на Вто 18 авг 2009 23:00, променено общо 3 пъти.

Dino18
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Dino18 » Вто 18 авг 2009 22:24

peachbaby първо една забележка , "4 " и " 6 " са цифри , а "ч " , "ш' и "щ" букви. Ако обичаш намери тия знаци на клавиатурата си и се коригирай .

По темата , мисля че двигателя ти е ABU или 1.4 ABD . Тук има всички двигатели на Г3
http://www.doppel-wobber.de/wbb2/Inform ... toren.html
Такъв какъвто ти посочваш няма ,следователно и не съществува пък и затова неможеш да го откриеш.
Идеята да заменяш моноинжекцията с карбуратор не ми се вижда много добра.

Последна промяна от Dino18 на Сря 19 авг 2009 13:44, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Сря 19 авг 2009 10:14

Карбуратор и на мен не ми изглежда добра идея - пък и тая работа не става просто с махане на инжекцията и директно нанизване на Кейхин-а от някое дърто Ауди - ако го намериш... Преди да изръсите няколко стотин лева за ламбда сонда, стъпково моторче, бобина с комутатор, датчик на хол, кабели, свещи, капачка, палец, вземете идете при някой, който знае какво прави и как да ги провери - пък после сменяйте каквото излезе, че е за смяна... Но първо вижте дали не смуче въздух от където не трябва - тампона под моното, маркуча за картерните газове /зад моното тръгва надолу/, маркуче на някой вакуум, пък и "ръкава" между кутията на филтъра и моното... Мотора е 1.6 АБУ - 99% съм сигурен, много "майстори" го бъркат с 1.4 АБД, защото са наистина близки - произлизат от един и същи по-стар ДВГ... Виж какво ти е писал emo-gar... Проверете профилактично и налягането на бенз. помпа - може да се е задръстила цедчицата... Приемам, че колата е обслужена - ремъци, масло, филтри - горивен, въздушен и т.н. Преди да слагате газ /по запалването всичко трябва да е 6+/ направете стабилна работата на бензин... Да не говорим, че смотана "плочка" /турска - примерно/ за газта може да ти върти страшни номера - при чисто нов тампон под моното и перфектно запалване, та подкарайте първо на бензин както трябва, пък после слагайте газта...

Потребителски аватар
emi9
Автомобил: New Beetle
Двигател:

Мнениеот emi9 » Сря 19 авг 2009 10:24

Проблеми със стъпковия мотор и аз имах. Нов е около 430 лв., но ако не ти се дават - след едно почистване на стъпковия нещата се закрепват за доста време.

Потребителски аватар
peachbaby
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот peachbaby » Чет 20 авг 2009 19:07

здр.рових се да намеря номера на мотора но няма.под делкото намерих номер но тои е на скоростите ,а там кадето е гладко и се предполага да има номер-няма.на табелката под капака ясно и 4етливо пи6е ABE.може да е някаква гре6ка -незнам.извиних се за граматиката но компа не6то не е наред и ре6их да питам кои какво знае по вапроса таи като колата ми е по-важна от компа.извинявам се пак.оредих да я прегледа никси и се надявам тои да ре6и този проблем.но това 6те стане идната седмица.като разбера болката 6те пи6а.м/у др.разбрах 4е колата има слаган допалнително 4ип.

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Чет 20 авг 2009 19:23

Провери ли номера на компютъра,напиши тук всички неща дето има по него, може и да снимаш за яснота.И къде е сложен "чипа",изобщо как разбра за него?

Потребителски аватар
vrangel
Автомобил: vw golf3
Двигател: ABU

Мнениеот vrangel » Чет 20 авг 2009 20:34

Като ти гледам двигателя е като моя ABU 1.6 с хидравлика, иди на компютърна диагностика може да ти е отишла и ламбда сондата моя преди да му я сменя имаше подобни проблеми ,но само на компютър ще ти кажат как е.

Потребителски аватар
valka
Автомобил: поцинкован танк
Двигател:

Мнениеот valka » Чет 20 авг 2009 21:30

emi9 написа:Проблеми със стъпковия мотор и аз имах. Нов е около 430 лв., но ако не ти се дават - след едно почистване на стъпковия нещата се закрепват за доста време.

И за каква кола е тоя стъпков мотор от 430 лв? Щото за ABD е под 200 лв даже.
Няма ли най-накрая да се научите като говорите за цени, да казвате и каква кола (разбирай двигател и година) карате. :evil:

Потребителски аватар
swifter
Автомобил: 1999 Skoda Octavia AGN
Двигател: 2003 VW Passat TDI AVF

Мнениеот swifter » Пет 21 авг 2009 14:11

И ако няма хидравлична рейка,тогава почти е сигурно да е 1.4(не се вижда на снимката)

Един приятел кара голф 3 1.4 и има хидравлика....

Разлика между 1.4 и 1.6 може да се направи най-лесно по стъпковия мотор - на 1.4 е с 4 пина, а на 1.6 е с 6 пина.
Не подлежат на чистене, защото няма какво да се нацапа вътре.

В "БОШ" нов стъпков мотор, 6 пина е 187лв.(№ 0 132 008 601). Втора ръка ~ 50лв.

Потребителски аватар
peachbaby
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот peachbaby » Сря 23 сеп 2009 19:50

проблема е решен с монтиране на обикновена газова уредба с вакумен испарител.сега за сега ще остане в този вид защото свършиха парите покрай тази гас.сега имам ново питане.виеше заден десен лагер и един приятел реши че може да го смени но след 200-300метра блокира задното колело.както и да е.купих нов лагер но стария се е заварил за шенкела,и ако и утре не успеем да го извадим ще трябва да купувам шенкел а и барабан.според майстора черупката на стария лагер е превартяла около шенкела и ако сложим нов лагер и той ще превърти.а барабан ще трябва защото ако не излезе стария ще трябва да се реже.питането ми е на всички тройки еднакви ли са шенкелите или трябва да се търси точно от 1.6 абу.забравих да кажа че голфа е с барабан.благодаря ви предварително.ако знаете кажете и ориентировачни цени. :roll:

Рошко
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Рошко » Сря 23 сеп 2009 19:59

Пич, провери си вакуумите (маркучи)...и на мен ми обасняваха за някви велики цифри за моторчета ламбда сонда сменях, все някви грещки ми даваще...се глупости, ше им се не знае и майсторите...накрая видях, че единия маркуч е скъсан и смених къде що имаше вакуумен маркуч оттогава си ги сменям редовно и нямам никакъв проблем...вече хората по светофарите не мислят , че се заждам като си форсирам колата, не ми гасне държи ми точно 961 оборота

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”