Проблем с ABS/EBD модула

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
gogothebee
Автомобил:
Двигател:

Проблем с ABS/EBD модула

Мнениеот gogothebee » Вто 06 окт 2009 9:20

Здравейте,

Историята на проблема:

Колата е Golf 3 GTI 16v ABF 1994г. Kазвам го, защото това купе е с дискови спирачки отзад (не знам при 2E дали е така, но сигурно също е) и няма кантар на задния мост. Вместно него има EBD (Electornic Brakeforce Distribution), чиято цел е в комбинация с ABS-а да дава максималното допустимо спирачно налягане към колелата на задния мост, но без да блокират. Всички знаем, че блокирането на задните колела в каквато и да е ситуация е недопустимо и 100% води до завъртане на автомобила в едната или другата посока (интуитивна физика).

На колите без EBD на задния мост има един кантар, който е механичен и в зависимост от натовареността му, дава по-голямо, респективно по-малко спирачно налягане към задните колела. Целта е когато колата е по-натоварена (в/у задния мост има по-голяма тежест), да се прилага по-голямо спирачно усилие. Тъй като този кантар не винаги дава оптимални резултати, при колите с EBD това се прави по електронен път.

Сега проблемът - модулът ABS/EBD е един и когато не работи ABS, не работи и EBD. А когато това стане (в моя случай), при всяко натискане на спирачката докрай задните колела блокират. А това е... как да се изразя... силно нежелателно. Дори при скорост от 50км/ч експериментално е изпробвано на широко и безопасно - колата при спирачки до дупка спира завъртяна на 40-50 градуса (диагонал между перфектното "направо" (0 градуса) и пълното "напречно" (90 градуса) спрямо пътя).

За разлика от колите без EBD, където при неработещ ABS светва жълта лампа за ABS-а (което означава, че може да се кара, просто няма да има ABS), при колите с ABS/EBD лампата е червена и принципно е забранено движението с неработещ ABS/EBD модул поради изброените по-горе причини.

Тъй като доскоро тази кола я карах от дъжд на вятър, но сега продадох моята и по-често ще карам тази, според мен движение в такова състояние е недопустимо.

Приблизително в 30% от случаите след като запаля, self-test-ът минава и ABS/EBD работят. В 70% от случаите обаче лампата си остава да свети и реално ако ми се наложи да спра бързо, започвам да се завъртам. Разбира се, мога да компенсирам с леко помпане (и го правя) когато трябва, но не е в това въпросът.

Имал ли е някой подобен проблем и може ли да ме посъветва къде да се насоча? До 1-2 дни ще я закача на VAG-COM да видя какво показва модула като записана грешка и ще пиша отново. Ще съм благодарен ако някой има идея или е имал подобен проблем.

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Re: Проблем с ABS/EBD модула

Мнениеот radotom » Вто 06 окт 2009 11:11

Както правилно си написал- и двете системи ползват една и съща основа- включително и датчиците на колелата.
Според мен от там ти идват ядовете, но то VAG-COM-а би трябвало да ги хване ;)

Малко тема за размисъл mhihi mhihi
viewtopic.php?f=11&t=50868&hilit=%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%89+ABS

gogothebee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gogothebee » Вто 06 окт 2009 11:59

Темата и работата, която си свършил са страхотни! Ще гледам тези дни да вържа VAG-COM и да видя, след което да започна да действам. При мен обаче е адкси вероятно да се окаже електрически проблем.

gogothebee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gogothebee » Чет 08 окт 2009 13:45

VAG-COM не може да се закачи за ABS-a. Това е ново. Преди няколко месеца можеше. Скоро ще се захвана да разглобя всичко, да проверя и 4-те сензора, да видя окабеляването и ще пиша ако намеря решение.

gogothebee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gogothebee » Нед 27 дек 2009 14:27

Проблемът се откри, сега търся решението му. Новата тема е: viewtopic.php?f=5&t=178058

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”