Някой запознат да препоръча как да раздвижа единия койл, че нещо е поспекъл. Беше ми се наложило да вдигна колата до най-горе и като я свалях пак в началото беше доста трудно само с ключ движеха, като слезнаха по-надолу отпуснаха на ръка се въртяха, но единия заден е зепакал малко. Само с ключ върви до едно положение и после трябва с всичка сила да му давам зор за да върви, не че е спекъл нацяло, но ужасно трудно върви надолу, а шайбата на ръка си върви... май има нещо в резбата върепки, че на автомивка хубаво ги измих.. винаги пръскам с WD40 като я вдигам/свалям.
Препоръчайте как да ги раздвижа, някаква смазка.. също зима идва с какво е хубаво да се намажат да се пази резбата?
Раздвижване на койлове
- alex_zazy
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Раздвижване на койлове
Виж да не задира нещо. Ако не с вд40 пръскаш малко на горе пръскаш малко на долу и така открай до край няколко пъти с връщане на зад по 1 оборот и пръскане и ще стане!
-
andro_
- Автомобил:
- Двигател:
Така и така иде зима...като го пораздвжижиш намажи ги тъничко с гресчица.
Някой казват,че запичала...глупости.Няма такова нещо.Много по-лесно е да развиеш резба,покрита с грес,отколкото резба, която е ръждясала...
Някой казват,че запичала...глупости.Няма такова нещо.Много по-лесно е да развиеш резба,покрита с грес,отколкото резба, която е ръждясала...
- kabelista
- Автомобил: Skoda Octavia RS
- Двигател: AUQ
Колега с телена четка по посока на каналите на резбата, после раздвижване открай до край и с гресчица накрая за "консервиране" през зимата 

- BeckoTDI
- Автомобил: VW Touareg-Audi Coupe-VW Golf 3
- Двигател: BPE-ABK-AAZ
Мен ме съмнява в горната шайба на която се опира пружината да няма камъче или нещо такова, защото връщам до горе тази шайба и долната която играе ролята на контра нали, минава на ръка въртейки се през запичащата част, там където другата шайба и е зор.. едно шише WD40 изпръсках... остана ми малко моторно масло днес го сменях, чудя се дали да не пробвам с него и да не стане не вярвам да навреди.
С телената четка не е ли прекалено грубо? Все пак са ми новички още и нямат ръждица.. иначе за греста съм съгласен, май това е най-оптималния вариант за зимата, пък и не само..
С телената четка не е ли прекалено грубо? Все пак са ми новички още и нямат ръждица.. иначе за греста съм съгласен, май това е най-оптималния вариант за зимата, пък и не само..
- Бързият
- Вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Телена четка + WD 40 + грес + 2-3 пъти нагоре-надолу = резба-муцунка .
- golf_III_2e
- Автомобил:
- Двигател:
Може и да ми е тъп въпроса но не ми е яско на кое викате койлове
- BeckoTDI

Винтово окачване, с ключа регулираш шайбите пружините на каква височина да седят от -20 до -70...
Снимката е от гоогле
Мойте са TA-Technix
- BeckoTDI
Снощи го мъчихме тоя спеклия с hertz-a, на мивка го изпръсках хубаво, WD40 , грес, четки .. нищо 1 пръст надолу мръдна със зор и запече още повече ни нагоре ни надолу
А долната шайба се върти с кутре нагоре надолу по резбата... Чудя се вече дали да не го свалям от колата.
- Жоро Делчев
- BBS Collector
- Автомобил: Golf GTI16V
- Двигател: ABF 1994
Резбата е ситна и се пълни с пясъчинки и други неща и после гайките вървят трудно - решението е почистване с телена четка и смазване,ако резбата е наранена на места трябва намеса на стругар,същото се отнася и за гайките,мойте гайки на задните койлове бяха спекли и нямаше развиване - носих ги на стругат който ги махна и направи нови 
-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
Веско,не съм имал удоволствието да пипам по "койлове",но от чисто техническа гледна точка предполагам :повредена резба на горната гайка(нали долната по същата резба върви).Мисля също,че горната гайка поема товара на пружината,долната е законтряща,та може да се е деформирала.По-добре да не се опитваш да я въртиш,а да я срежеш и отстраниш,след това си направи нова(стругар).Иначе рискуваш резбата на амортисьора,него малко трудно ще го поправят на струг.Е,все пак ще се демонтират за целта
- BeckoTDI
Горната гайка докато слезе до положението където забива слиза поне 1-2 пръста надолу, нагоре пак върви 1-2 пръста, така че ме съмнява да и е прецакана резбата щом си върви нагоре, а за мястото където забива, също му е добре резбата, защото пък долната шайба минава на ръка от там.. незнам.. май няма да мине без сваляне от колата.
- tupalka
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: BMR
Колеги помагайте!!!
Как да си развия гайките на койловете? На колата с ключа на става, свалих ги изтърках всичко по резбата с телената четка, обилно напръсках с ВД40, престоя така една нощ и пак не мога да ги помръдна. Сложих ги на менгемето и леко с чука по контра гайката-НИЩО. Нарязаното по гайката се замазва, а тя не помръдва...
Койловете са на FK с гайка и контрагайка,

Как да си развия гайките на койловете? На колата с ключа на става, свалих ги изтърках всичко по резбата с телената четка, обилно напръсках с ВД40, престоя така една нощ и пак не мога да ги помръдна. Сложих ги на менгемето и леко с чука по контра гайката-НИЩО. Нарязаното по гайката се замазва, а тя не помръдва...
Койловете са на FK с гайка и контрагайка,

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”