Как да разбера дали надува от гарнитура?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
lino__
Автомобил:
Двигател:

Как да разбера дали надува от гарнитура?

Мнениеот lino__ » Нед 25 окт 2009 13:22

Колата е ГОЛФ 2 KR.
Кажете ми сигурни начини как да разбера дали надува гарнитурата в охлдителната с-ма.
От известно време като пипам горния маркуч на радиатора ми се струва твърд доста, смених капачката на разширителния съд, минах около 100-тина км и горния маркуч на радиатора се пръсна :( А аз си знам, че маркуч не се пръска без надув. Ама защо не е избило през капачката?

Колата си върви нормално. Няма слаб цилиндър. Маслото си е ОК(нито нивото се е вдигнало, нито на капачката има пяна), водата в казанчето си е ОК, поръждива е ама май-няма масло.

Какво трябва да проверя, да съм сигурен че надува? Някакви сигурни съвети ще са ми от полза.

Потребителски аватар
Бързият
Вечен БАН
Автомобил:
Двигател:

Re: Как да разбера дали надува от гарнитура?

Мнениеот Бързият » Нед 25 окт 2009 13:27

Тест на антифриза се прави с една епруветка с течност . Около 10 лева е по сервизите .

Потребителски аватар
golf_III_2e
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf_III_2e » Нед 25 окт 2009 14:23

с епроветка ти казват дали ти е издухана гарнитурата? явно технологиите напредват много бързо :D

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Нед 25 окт 2009 14:42

колега и аз като тебе преди около 4месеца маркучите ги беше балонирала и наи лошото е че ми се пръсна маркуча в наи неподходящия момент точно ми беше последния ден на държавния изпит а и пътувах надалече та и аз смених гарнитура на главата е не е кои знае колко пари маистора ми беше познат и заедно с него свалихме главата никъде не беше духала.при проба пак надуваше маркучите и от там всички видве маркучи ги замених с нови всички водни съединяния смених с нови ,смених и маркучлето дето циркулира през него вода от радиятора към разширителния съд тя пак ги прави твърди маркучите нормално е тва да подържа някво налягане с системата обче не се баонират така.и аз имам 2 обяснения от времето маркучите омекватт и се раздват по лесно,или ми е било запушено тънкото маркучле от радиятора към разширителния съд. та един приятел ми разправяше тои бачкаше в сервиз че винаги когато им е идвала такава кола сменят маркуча тънкото маркучле и гарнитурата на главата и всичко е ОК но ти поставят диагноза гарнитура.така че ако не си прегрявал колата и ако не ти губи много течност смени всички водни съединения щом ти е пукнала маркуч предполагам са ти били като мойте всички раздути,, успех!!!

Потребителски аватар
nikolai_an
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikolai_an » Нед 25 окт 2009 15:33

в сервизите отвиват свещите една по една и с едно преспособление надуват и разбират дали е сдухана гарнитурата и точно през кои цилиндър ти духа,таке че за да си сигурен за гарнитурата пробваи тъи!

Потребителски аватар
lino__
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lino__ » Пон 26 окт 2009 7:47

Няма ли някой да каже някой тест, който да си го извърша сам в гаража? По сервизи няма как да ходя с тая кола в момента.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Пон 26 окт 2009 7:59

lino__ написа:Няма ли някой да каже някой тест, който да си го извърша сам в гаража? По сервизи няма как да ходя с тая кола в момента.
виж колега че има вероятност да е гарнитура има.но има и голяма вероятност да е запушено маркучлето от радиятора към разширителния съд,ако някой не вярва и нее слушал че от него може да надува маркучите нека си направи експеримент като запуш маркуза снещо и поработи малко колата. колега отвори разширителния съд виж дали циркулира течност,АКО ТИ ДУХА ГАРНИТУРАТА ЩЕ ТИ ГУБИ ТЕЧНОСТ,имаш ли газова уредба на колата си? и друго във всеки сервиз да идеш ще тикажат че си за смяна на гарнитура на глава ,никои не може да ти каже в сервиза на 100% е гарнитура се ще те излъжат аз по нагоре пак ти бях писал но ако искаш ходи по сервизите

Потребителски аватар
lino__
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lino__ » Пон 26 окт 2009 10:14

Еми маркучето е ново и мисля си циркулираше последно от щуцера. Като сменя маркуча ще проверя.
Газова нямам.

Потребителски аватар
lino__
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lino__ » Съб 31 окт 2009 12:13

Добре де, смених маркуча и я покарах 10-тина км и не наду маркучите мисля.
Ако е духнала гарнитурката, за какъв пробег ще надуе маркучите?
Ако ги надува дали и на празен ход ще е същото, или трябва газ да и се дава? Че да я оставя да си кълца известно време на място и да видя :roll:

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Съб 31 окт 2009 12:31

lino__ написа:Добре де, смених маркуча и я покарах 10-тина км и не наду маркучите мисля.
Ако е духнала гарнитурката, за какъв пробег ще надуе маркучите?
Ако ги надува дали и на празен ход ще е същото, или трябва газ да и се дава? Че да я оставя да си кълца известно време на място и да видя :roll:

на място също ги надува.

javor_bg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот javor_bg » Съб 31 окт 2009 19:20

Каква е връзката с малкото маркуче не разбирам само. В смисъл че как ще се появи допълнително налягане при положение, че системата е затворена. Малкото маркуче е за обезвъздушаване и викаш някъде въздушна възглавница да прави. Не ми се вярва...... Ако то си е било запушено и е имало някаква интервенция, свързана с източване на антифриз тогава да.

По принцип метода с мехурчетата при отворен разширителен съд на студен мотор или при пълен догоре до капачката разширителен съд пак не е гаранция, когато процеса е в началото. Колегата да си развие свещите една по една и да види дали има бял нагар по тях.

Потребителски аватар
lino__
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот lino__ » Вто 03 ное 2009 16:01

Колата не я бях палил от няколко дни и днес я запалих поработи няколко минути на място. След това подавах газ известно време 3000-4000-5000-мин и отзад от ауспуха изплю известно количество водичка...
Дали влиза от гарнитурата или е конденз?
Иначе мотора си работи ОК на празен ход. На един приятел му беше духнала гарнитурката и като влизаше вода губеше цилиндър, при мен това го няма.

Потребителски аватар
alex_zazy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот alex_zazy » Вто 03 ное 2009 19:32

Конденз
Карай и си свиркай!

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Вто 03 ное 2009 20:17

javor_bg написа:Каква е връзката с малкото маркуче не разбирам само.
ако се запуши то би трябвало да създава проблем демек да надува,пък съм слущал че мн VW са правели проблем от този марку4

Потребителски аватар
nikolai_an
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nikolai_an » Вто 03 ное 2009 20:23

колега,отиди на сервиз да ти е мирна главата!ако дотолкова вече я сдухаш ще ти надува и пръска маркучето оттам напрежение и в радиатора на парното,ще започне да ти прегрява колата може да се поизкриви и главата от семото прегряване и когато тотално се скапе ще пресече и маслото,затова недеи чака да ти отвори толкова бели ,а ходи я провери навреме щом имаш съмнения!в домашни условия ще ти е трудно,ако нямаш необходимия опит и техн.средства!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”