Въпрос за разширителен съд за охладителна течност
Въпрос за разширителен съд за охладителна течност
Колеги, от една седмица карам голф4-1999г.Бензин; 1.6; 101к.с. Нормално ли е в разширителния съд да има налягане и след отваряне на капачката нивото на антириза да се вдига от минимума на максимума?
- FivePointeO
- Автомобил: Голф 3
- Двигател: АЕЕ
Re: Въпрос за разширителен съд за охладителна течност
idiom написа:Колеги, от една седмица карам голф4-1999г.Бензин; 1.6; 101к.с. Нормално ли е в разширителния съд да има налягане и след отваряне на капачката нивото на антириза да се вдига от минимума на максимума?
еми според учените е нормално след като охладителната течност се загрее да разширява обема си + тва не случайно му викат разширител ^^
- alex_zazy
- Автомобил:
- Двигател:
Ми естествено е че има нялягане от 1 bar горе долу. Системата е по налягане при изправна капачка на съда.
- jarulmo
- Автомобил:
- Двигател:
при мен дори и да не съм я карал 24 часа пак има налягане трябва ли да ме притеснява това колата е голф 3 абу
- dokros
- Автомобил: SEAT TOLEDO 2000
- Двигател: 1.9 TDI ALH
- Контакти:
Смени си капачката на казанчето, в нея има вградена клапа, която изпуска излишното налягане.
FivePointeO написа:idiom написа:Колеги, от една седмица карам голф4-1999г.Бензин; 1.6; 101к.с. Нормално ли е в разширителния съд да има налягане и след отваряне на капачката нивото на антириза да се вдига от минимума на максимума?
еми според учените е нормално след като охладителната течност се загрее да разширява обема си + тва не случайно му викат разширител ^^
Е, да де, ама вместо да се разшири и да стане повече тя пада към отбелязания минимум и след отваряне на капачката излиза сгъстения въздух и течноста се разширява до отбелязания максимум.
абсолютно нормално е колега..аз ще ти дам един съвет --опитай да направиш същото на някоя друга кола без значение от марката и модела и ще видиш че е същото
-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
jorko-1 написа:абсолютно нормално е колега..аз ще ти дам един съвет --опитай да направиш същото на някоя друга кола без значение от марката и модела и ще видиш че е същото
Само трябва да се допълни,че не всички коли са с разширителен съд подложен на налягането в охладителна система.Познава се най-често по наличието на капачка на радиатора.В нашия случай капачката(т.е.предпазно-преливния клапан) е на самия разширителен съд.Например:на Нисан Съни Н13,капачката е на радиатора,налягане в системата 0.9 бара,ако превиши-отива в разширителния съд.Последния е свързан с атмосфера(налягане 0).Особеност:капачката е двойно-действащ клапан-при изстиване (респективно свиване на обема)-през нея системата си засмуква отново избутаната при загряване течност.Така е и при старите ни Лади
При затворени системи като на Голф(например) е нормално да работи под налягане (мисля над 1,8 да "избива" клапана на капачката).В системата е директно включен и разширителния съд(името му е красноречиво).Е,ако избие оттам-отива на асфалта,но при всичко в норма -не би трябвало
- Mustang GT-R
- Автомобил:
- Двигател:
На студен мотор, НЕ трябва да има налягане при отваряне на капачката на разширителния съд! Ако има, значи гарнитурата на главата е заминала между някой цилиндър и водна магистрала и от там ти набива налягане в охладителната система като работи мотора, а като загасиш, антифриза отива в цилиндъра, и ще губиш дори и по малко антифриз. Ако започне да пали и на 3 цилиндъра, работата е ясна. Този филм го гледах преди няколко месеца. 
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
jarulmo написа:при мен дори и да не съм я карал 24 часа пак има налягане трябва ли да ме притеснява това колата е голф 3 абу
Колегата по-горе също каза , но на студен мотор в никакъв случай не трябва да има налягане . Даже през лятото при "добро"
С една дума - правилно се притесняваш
По темата : при работещ двигател никак не е желателно да се орваря капачката на разширителния съд и то не само за да не се опариш с врящата течност . Тя наистина изведнъж кипва като отвориш капачката . Има си физически закон , който обяснява защо и при каква температура дадена течност при атмосферно налягане кипи , а при по-високо - не .
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”