Въпрос за табло Г4?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
joromnt
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за табло Г4?

Мнениеот joromnt » Пон 30 ное 2009 14:41

Колеги, може и да ме освиркате но по-добре да питам, отколкото да ремонтирам заради незнание. На таблото на голфчето, на средата на отвора за обдухване на предния прозорец има едно нещо дето прилича на копче от типа надолу/нагоре. Колата е бензинов Голф 4, с климатроник. Та въпроса ми е, каква е ролята на това нещо? И въобще изпълнява ли някаква роля/щом е там навярно има някакво предназначение, ама като съм прост :screwy /? Слагам една снимка, но за съжаление на нея го няма това бутонче/не успях да сваля по-ясна, а не ми се излиза да снимам моето табло/, но поне ориентир за какво говоря. Мерси предварително :обичам ви В ЕТКА пише че това е сензор за слънце?

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Re: Въпрос за табло Г4?

Мнениеот skotis » Пон 30 ное 2009 15:30

Ами да ти кажа и аз съм се чудел, какво е това, но май никой не знае. Всмисъл всеки знае че е сензор за слънце, но няма ясен отговор какво прави този сензор. Аз съм го покрил с радар детектор и няма разлика :talk:

Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Мнениеот Haralampi » Пон 30 ное 2009 15:43

Това е сензор за лъчев интензитет, който е един от ХХ-те на брой сензори към климатроника. Той засича интензитета на слъчевите лъчи и спрямо това климатроника определя какво, къде и колко да духа!
Сами се сещате, че независимо от температурата на въздуха в купето, не ви е еднакво хладно когато сте на сянка и когато ви пече слънцето в лицето - точно за това служи и този сензор - за компенсация на влиянието на слънчевите лъчи.

Сензора е точно толкова от значение, колкото и всеки друг свързан с климатроника! Иначе да си бяхте взели с климатик, ако ще го закривате!

P.s. В режим 62 (и 63) от сервизното меню на климатроника можете да наблюдавате конкретните стойности на интензитета, които мери сензора.... Бях пробвал съответно като го покрия с ръка и разбира се веднага падат.

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Пон 30 ное 2009 16:56

Аз не съм го закрил нарочно...но май ще взема да преместа радар детектора.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 30 ное 2009 16:58

skotis написа:Аз не съм го закрил нарочно...но май ще взема да преместа радар детектора.

Бе за мене да сложиш нещо отгоре е "нарочно" :lol: Баш там ли ти попадна радара "случайно" от метър и нещо табло :roll: :wink:

:beer

А ефекта от закриването му е логичен - по-жежко ще ти е на лицето като грейне слънце, тъй като климатроника няма как да знае за да опита да го компенсира ;)

Потребителски аватар
Deroni
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Deroni » Пон 30 ное 2009 17:18

за въпросниа датчик дето и аз не съм се замислял и ми е правил впечатление. Един комшия ми каза, че бил за чистачките, но наскоро по пътя на логиката разбрах за какво е и думите на колегата Харалампи го потвърждават.Не съм се замислял и интересувал защото и толкова я карам.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 30 ное 2009 20:25

Няма грам общо с чистачките ;)
Сензора за дъжд при тези, които имат такъв, се намира в/пред огледалото за обратно виждане ;)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”