Моля за инфо за Голф 5
-
botev_fen
- Автомобил: Passat B5.5 1.9 TDI
- Двигател:
Моля за инфо за Голф 5
Извинявам се първо ако вече има подобна тема,само че не можах да намеря.Мисля да си купя Голф 5 2004-2005 примерно.Интересувам се кои са най-добрите вариянти, как вървят горе-долу цените.Мисля да отделя около 15-16 000 лв.Дали ще ми стигнат за нещо прилично.За първи път ще взимам VW и всякакво инфо ще ми е полезно.Благодаря предварително.
- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Моля за инфо за Голф 5
Хубаво е да се насочиш поне дали искаш дизел или бензин. 15 000 ще стигнат. Колко километра караш годишно? Иначе колата е прекрасна...както на вид, така и като качества...
- Haralampi
- Автомобил: VW Golf 4 - 2002
- Двигател: 1.6 16V - AZD
Здравей и добре дошъл!!
Всичко на тема Голф 5 из форума можеш да намериш чрез търсачката... търсейки например "Голф 5"
Като човек все пак от относително дълго мотаещ се в този форум мога да ти кажа само едно категорично нещо - че няма да получиш нито един категоричен отговор или съвет тук
Всеки има различен поглед над нещата, различно мнение - едни се кефат на печки, други на бензинки - един ще ти каже, че 1.4 мотор бил много слаб, друг ще ти каже, че това са глупости.... все пак за това сме хора - за да сме различни!
Единственото, с което наистина можем да сме ти полезни е при конкретен проблем или наистина конкретен технически въпрос...
Бъди сигурен, че няма да получиш единодушен отговор на никой въпрос, почващ с "Кое е по-добре" особено що се касае до мощност или тип двигател.
И по друг начин казано - бъди сигурен, че дори да напишеш, че гравитацията е грубо 9,81 m/s^2 - бъди сигурен, че ще се намери някой, който ще твърди, че не е толкова ами 5 или 15
С всичко това искам единствено да те посъветвам:
1. да избереш вид двигател, който ти е по-присърце - тип и мощност - сам си отговори в каква кола се чувстваш по комфортно и какъв стил каране ти е по-присърце. Колко ще я караш и дали за теб е важна икономията... или комфорта (отново ще се намерят хора да спорят, но на тоя свят тия 2 неща са малко или много взаимноизключващи се)
2. Избери дали предпочиташ да вземеш нещо максимално ново и мощно и с много екстри, но от Италия... или да се лишиш от някое от горните и да вземеш нещо по-сигурно от по- на север
3. Помисли предварително на какви екстри държиш - много хора ги подценяват или твърдят, че мощния двигател е най-голямата екстра, та ако ще да седят в кенеф вътре... отново всеки има своето мнение по въпроса - аз лично много ценя полезните екстри.
4. И накрая обикаляй, пробвай, гледай... и където ти останат очите - след технически преглед или максимално добър оглед взимай.... и в крайна сметка всичко накрая опира и до късмет
5. Не забравяй добрата поддръжка след това - късмета е късмет, ама много от нас в удоволствието от новата кола пропускат важни моменти... и после един ден съжаляват (аз съм един от примерите за това...)
А и последно - с VW (и VAG като цяло) винаги си на печелившата страна!
УСПЕХ!
Всичко на тема Голф 5 из форума можеш да намериш чрез търсачката... търсейки например "Голф 5"
Като човек все пак от относително дълго мотаещ се в този форум мога да ти кажа само едно категорично нещо - че няма да получиш нито един категоричен отговор или съвет тук
Всеки има различен поглед над нещата, различно мнение - едни се кефат на печки, други на бензинки - един ще ти каже, че 1.4 мотор бил много слаб, друг ще ти каже, че това са глупости.... все пак за това сме хора - за да сме различни!
Единственото, с което наистина можем да сме ти полезни е при конкретен проблем или наистина конкретен технически въпрос...
Бъди сигурен, че няма да получиш единодушен отговор на никой въпрос, почващ с "Кое е по-добре" особено що се касае до мощност или тип двигател.
И по друг начин казано - бъди сигурен, че дори да напишеш, че гравитацията е грубо 9,81 m/s^2 - бъди сигурен, че ще се намери някой, който ще твърди, че не е толкова ами 5 или 15
С всичко това искам единствено да те посъветвам:
1. да избереш вид двигател, който ти е по-присърце - тип и мощност - сам си отговори в каква кола се чувстваш по комфортно и какъв стил каране ти е по-присърце. Колко ще я караш и дали за теб е важна икономията... или комфорта (отново ще се намерят хора да спорят, но на тоя свят тия 2 неща са малко или много взаимноизключващи се)
2. Избери дали предпочиташ да вземеш нещо максимално ново и мощно и с много екстри, но от Италия... или да се лишиш от някое от горните и да вземеш нещо по-сигурно от по- на север
3. Помисли предварително на какви екстри държиш - много хора ги подценяват или твърдят, че мощния двигател е най-голямата екстра, та ако ще да седят в кенеф вътре... отново всеки има своето мнение по въпроса - аз лично много ценя полезните екстри.
4. И накрая обикаляй, пробвай, гледай... и където ти останат очите - след технически преглед или максимално добър оглед взимай.... и в крайна сметка всичко накрая опира и до късмет
5. Не забравяй добрата поддръжка след това - късмета е късмет, ама много от нас в удоволствието от новата кола пропускат важни моменти... и после един ден съжаляват (аз съм един от примерите за това...)
А и последно - с VW (и VAG като цяло) винаги си на печелившата страна!
УСПЕХ!

-
botev_fen
- Двигател:
Благодаря за отговорите.Определено мисля за дизелче. Годишно не карам много,около 20-25 000 км. По принцип искам нещо над 100 коня.Сегашната ми е 136 и би ми било доста неудобно да се кача на 75кс примерно.Естествено предпочитам нещо със повече екстри,но зависи кво се предлага до тези пари.Та това общо взето са ми запитванията.Както казах до сега не съм имал взимане даване със VW освен с Touareg-a на баща ми няколко пъти. 
- mania
- Автомобил:
- Двигател:
Мое общо мнение за голфовете. Като чета из форума а и съдейки по моя голф Г3 2.0 ГТИ най-доброто е средното - 1.8. Най-малките мотори дават проблеми, най-големите лапат излишно много. 1.8 според мен е идеалният компромис за всички голфове заради здравината, надеждността, екстрите на колите с този мотор (повечето са достатъчно оборудвани) и приемливият разход и консумативи. Ест при Г5 финансовият въпрос ще е солиден, а и за кола 2005 според мен 15 000 са малко, но признавам, че не съм разглеждал какво се предлага от този модел.
При сравнението бензин-дизел, според мен дизелът е неудачен, понеже лопа, не върви като бензин и поддръжката му е по-скъпа. Поне по мое мнение по-ниският разход не е довод да си купя печка.
Надявам се да съм ти бил полезен.
При сравнението бензин-дизел, според мен дизелът е неудачен, понеже лопа, не върви като бензин и поддръжката му е по-скъпа. Поне по мое мнение по-ниският разход не е довод да си купя печка.
Надявам се да съм ти бил полезен.
- Haralampi
mania написа:Мое общо мнение за голфовете. Като чета из форума а и съдейки по моя голф Г3 2.0 ГТИ най-доброто е средното - 1.8. Най-малките мотори дават проблеми, най-големите лапат излишно много. 1.8 според мен е идеалният компромис за всички голфове заради здравината, надеждността, екстрите на колите с този мотор (повечето са достатъчно оборудвани) и приемливият разход и консумативи.
Като цяло съм съгласен, но не бива да се изхожда вече от обем на двигателя! При поколението на Голф 3, 1.8 двигател е означавал около 75/90 коня. При Голф 4, 75 коня се правят с 1.4, а с 1.6 над 100... Новото поколение автомобили предлагат 1.4 с 150 коня!
-
SACHO7803
- Автомобил:
- Двигател:
чудя ви се на акълите----що са ви тия коне--130-150-180?явно никой не го интересуват новоприетите и постоянно променящи се глоби за шофиране с превишена скорост.а да ви кажа честно постоянно пътувам русе-софия и ми прави впечатление че народа се"укултури"карат доста дори бих казал повече от прилично.да искаш над 100к.с.значи че или си тинейджър или обичаш да ходиш на "авто-сбирките"--ама там тряяя и оптичен тунинг за доказването кой е по-по-най
това е мое лично мнение
- Haralampi
SACHO7803 написа:чудя ви се на акълите----що са ви тия коне--130-150-180?явно никой не го интересуват новоприетите и постоянно променящи се глоби за шофиране с превишена скорост.а да ви кажа честно постоянно пътувам русе-софия и ми прави впечатление че народа се"укултури"карат доста дори бих казал повече от прилично.да искаш над 100к.с.значи че или си тинейджър или обичаш да ходиш на "авто-сбирките"--ама там тряяя и оптичен тунинг за доказването кой е по-по-най![]()
това е мое лично мнение
Абсолютно прав си, даже не толкова заради глобите, а заради факта, че в БГ няма едно шосе или магистрала, където тия коне да се разтичат
Ама тя младежта се дърпа между светофарите
... за това и се кефи на печици
И все пак бих вдигнал границата на 120-130 коня, че ти и мен с мойте 105 коня ме причисли към тая група, а аз от нея бягам

-
SACHO7803
- Автомобил:
- Двигател:
eee + - 5 коня......не си в графата на........"бегачките"Haralampi написа:SACHO7803 написа:чудя ви се на акълите----що са ви тия коне--130-150-180?явно никой не го интересуват новоприетите и постоянно променящи се глоби за шофиране с превишена скорост.а да ви кажа честно постоянно пътувам русе-софия и ми прави впечатление че народа се"укултури"карат доста дори бих казал повече от прилично.да искаш над 100к.с.значи че или си тинейджър или обичаш да ходиш на "авто-сбирките"--ама там тряяя и оптичен тунинг за доказването кой е по-по-най![]()
това е мое лично мнение
Абсолютно прав си, даже не толкова заради глобите, а заради факта, че в БГ няма едно шосе или магистрала, където тия коне да се разтичат![]()
Ама тя младежта се дърпа между светофарите... за това и се кефи на печици
![]()
И все пак бих вдигнал границата на 120-130 коня, че ти и мен с мойте 105 коня ме причисли към тая група, а аз от нея бягам
-
botev_fen
- Двигател:
Нито съм тийнейджър,нито "рейсър". Просто не ми е комфортно да карам слаба кола тва е.Ако става въпрос и кола със 75кс може да вдигне 180,въпросът е за колко време.Съгласен съм,че трябва да се кара разумно, но не значи че на всички трябва да има допадат малки двигатели
Аз до сега под 105 кс кола не сам имал.Просто така съм свикнал.Като натисна педала колата да набира, а не да се влачи
Иначе нямам нищо против по-слабите коли, въпрос на вкус .... 
От конски сили зян няма, както казват у наше село
. Мощната кола не значи спортно каране, а в дадена ситуация да имаш достатъчно мощност, да излезнеш от нея. Ама и кола не се кара само с мощност, трябва си акъл, практика и желание, преди всичко. За градско каране няма значение какво е, стига да е автомат и да има климатик, и да гори малко, ако може
.
Най-опасната маневра е изпреварването, а тези със слабите двигатели са доста опасни и рискови точно в тази ситуация, било то на двупосочен или на еднопосочен път. Бързият изпреварва за няколко секунди, докато бавният за доста повече.... ,а много често животът ни зависи за част от тази секунда.
. Мощната кола не значи спортно каране, а в дадена ситуация да имаш достатъчно мощност, да излезнеш от нея. Ама и кола не се кара само с мощност, трябва си акъл, практика и желание, преди всичко. За градско каране няма значение какво е, стига да е автомат и да има климатик, и да гори малко, ако може
.Най-опасната маневра е изпреварването, а тези със слабите двигатели са доста опасни и рискови точно в тази ситуация, било то на двупосочен или на еднопосочен път. Бързият изпреварва за няколко секунди, докато бавният за доста повече.... ,а много често животът ни зависи за част от тази секунда.
-
mufin
- Автомобил:
- Двигател:
botev_fen написа:Нито съм тийнейджър,нито "рейсър". Просто не ми е комфортно да карам слаба кола тва е.Ако става въпрос и кола със 75кс може да вдигне 180,въпросът е за колко време.Съгласен съм,че трябва да се кара разумно, но не значи че на всички трябва да има допадат малки двигателиАз до сега под 105 кс кола не сам имал.Просто така съм свикнал.Като натисна педала колата да набира, а не да се влачи
Ами тогава гледай какви са данни за ускорение - виж данните на тая която си карал досега , погледни какво се предлага за Голф 5 с подобни данни , избери си според парите и си готов с избора.
После обикаляй докато намериш читав екземпляр.
- mania
- Автомобил:
- Двигател:
Мощната кола означава пългавина, комфорт и малко повече сигурност. Честно казано вече ми става неприятно като че та, че хората с мощни коли били едвали не простаците на пътя. Аз си взех ГТИ, защото екземлярът беше много добър, мощността е завидна и мога да маневрирам. Преди карах едно служебно рено 1.9 Д без никакви турбота и т.н... Ами колата си беше добра, обаче силата си е сила, това като ми потрябваше да го засиля просто нямаше пъргавина.
Шофьорът е важен, не колата! Мене колк опростаци с маломощни кошоне са ме изяждали, защото не съм тръгал да ги дърпам, а те ще си изкарат мъъъничките буталца, за да се докажат...
Предложих 1.8, защото поддържа комплекс от фактои, които за мен са важни, иначе всеки с имери костилката според...
Шофьорът е важен, не колата! Мене колк опростаци с маломощни кошоне са ме изяждали, защото не съм тръгал да ги дърпам, а те ще си изкарат мъъъничките буталца, за да се докажат...
Предложих 1.8, защото поддържа комплекс от фактои, които за мен са важни, иначе всеки с имери костилката според...
mufin написа:botev_fen написа:Нито съм тийнейджър,нито "рейсър". Просто не ми е комфортно да карам слаба кола тва е.Ако става въпрос и кола със 75кс може да вдигне 180,въпросът е за колко време.Съгласен съм,че трябва да се кара разумно, но не значи че на всички трябва да има допадат малки двигателиАз до сега под 105 кс кола не сам имал.Просто така съм свикнал.Като натисна педала колата да набира, а не да се влачи
Ами тогава гледай какви са данни за ускорение - виж данните на тая която си карал досега , погледни какво се предлага за Голф 5 с подобни данни , избери си според парите и си готов с избора.
После обикаляй докато намериш читав екземпляр.
Ето едно обективно мнение на колегата mufin/рицарят на 1.4-16V и ревностен почитетел на този мотор
Та към тези хора ,колегата Haralampi визирам най вече апелирам,да ни оставят правото да не харесваме 1.4 и да се опитат да приемат,че поради различните критерии и възгледи на всеки един потребител,има и различни мнения по въпроса какво е подходящо и какво не като цвят,купе,двигател и т.н.,без това задължително да е свързано с възрастта,интелекта и възпитанието в лошия смисъл на тези думи.Също така който харесва нещо различно от 1.4 не е задължително рейсър ,простак,селянин ,комплексар дето кара на газ само в събота и неделя от гъзария и т.н.,както и да уверя колегите,че спазването на ЗДвП не изисква задължително мотор ,с който трудно може да надвишиш ограниченията,а изисква да имаш нещо в главата ,за да не вършиш нарушения и брутални селянии ,независимо от мощността на колата,която караш .П.П.Ще използвам темата да честитя на колегата mufin продажбата на любимият му Г4 1.4-16V,който явно при него се е случил толкова добър екземпляр,че сигурно е заслужил така ревностно да бъде защитаван

- Haralampi
vw16v написа:...
На кратко, че вече се изтърка:
1. Признавам правото на всеки да харесва каквото пожелае - знаеш приказката за кучето дето се облизало под опашката нали? Мисля, че това личи и от първия ми пост в тази тема... прочето го, ако не си!
2. Не приемам обаче категорични мнение от "специалисти", повечето от които дори не са се качвали на 1.4 16V, които отсичат "тоя двигател е слаб за това купе" или "1.4 не става за нищо"! Така както аз признавам правото на избор - така е редно и обратното - както се вижда има достатъчно хора, които смятат, че 1.4 им върши работа за това, за което ползват колата - а това в повечето случай са хора като мен - които я ползват за превоз и транспортно средство, а не за гонки, пърделки, дърпанки и всякакви други Тиин истории
3. Всеки ден четем във вестниците за катастрофирали при изпреварване автомобили... дали ти е правило впечатление, че в 75% от случайте виновника е бил с над 130 коня??? Колко пъти четеш "Лупо предизвика катастрофа при изпреварване"?????
Ти вероятно разчиташ на частта от секундата, която би ти отнело по-малко при изпреварване с 150 коня спрямо 100 така ли?
4. Всичко по-горе пиша не защото плюя мощните двигатели, а защото подобно глупаво изказване (за изпреварването) ми бърка в червата!! Аз с моите 105 коня ще изпреваря тир условно за 5 секунди, а ти със 150 коня за 4 секунди (нека да е цяла секунда) - е и?? На тая секунда ли разчиташ?? Сложи си иконка на таблото в такъв случай!
5. Не знам дали забелязваш, че аз самия НЕ карам 1.4 16V, а по мощен двигател... И това ако не ти говори за толерантност.... - предавам се.
Толкоз по темата за мощността и смисъла от такава. За мен над 130 коня са оправдани и полезни единствено ако живееш в страна като германия - безкрайни магистрали, качествени пътища, безгранична скорост.
В България всичко между 75 и 130 коня е предостатъчно.
Иначе за да се върнем по- към темата - написаното от Mania е наистина така. Затова и посъветвах колегата сам да прецени какво му се кара - няма кой да го посъветва! Аз мога да го посъветвам едно, ти друго... а човека никой от нас не го познава за какво му е колата и какво му е нужно
Успех още веднъж с избора и да се похвалиш!

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”