износен механизъм на чистачките

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
nehalem
Автомобил:
Двигател:

износен механизъм на чистачките

Мнениеот nehalem » Чет 17 дек 2009 13:35

Здравейте колеги,
имам странен проблем. Преди време както си карам и дясната ми чистачка се откача от механизма който я движи и остава на средата на стъклото, лявата я зареща и се усукват двете и чао на чистачките. Взимам аз нови чистачки, отварям механизма долу, закачам дясната. Карам известно време и пак така се откачи и същия резултат. Реших, че няма смисъл повече да я закачам, явно механизма е износен. Имате ли идея дали някъде могат да го опрвят, да го сменят и т.н. ? Въобще дали бих могъл да намеря някъде подобен механизъм ?

Поздрави

p.s. много съм завеян, става дума за G3 GTI '93

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Re: износен механизъм на чистачките

Мнениеот zdravko_jett » Чет 17 дек 2009 14:12

колега чистачкители ти се прецакват(това с гуменото дето чисти стъклото) или рамото,нешо не мога да си го представя ,а и в моргите има всякакви части,а и моргите не са 1 и 2

Потребителски аватар
hooligan_sk
Модератор
Модератор
Автомобил: GLC X254 + Golf MKV GTI
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Чет 17 дек 2009 15:13

Предполагам имаш предвид че са изядени зъбите на рамото. Целия механизъм без моторчето можеш да го вземеш за 70-80лв от Ауто +. Взимай нов, по моргите са също 15 годишни тея части ;)

Потребителски аватар
Pavcho2
Автомобил: Golf Mk4 GTI
Двигател: 1798 Т AGU custom intake
Контакти:

Мнениеот Pavcho2 » Чет 17 дек 2009 15:20

То и стария механизъм може да сработи - само трябва да си изчистиш шлиците и за които се закачат раменете на чистачките както и шлиците на самите рамена и след това стягаш стабилно и пробваш.
Поизносват се нормално е - по-добре пробвай първо с почистване и пристягане.

Потребителски аватар
iGolf
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот iGolf » Пет 18 дек 2009 11:46

ако втулките на рамената са стегнали и клеясали отвътре ,трябва да се демонтира механизма ,да се раздвижат рамената,после се вадят поошкурват се малко и се смазват!скоро правих тази гимнастика и сега чистачките пеят!
Ето темата с много подробен снимков материал изпратен от колегата

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Пет 18 дек 2009 12:27

На Колегата по-скоро му се изважда някоя от щангичките на механизма,заради износване!

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 18 дек 2009 14:56

nehalem написа: Преди време както си карам и дясната ми чистачка се откача от механизма който я движи и остава на средата на стъклото, лявата я зареща и се усукват двете и чао на чистачките. Взимам аз нови чистачки, отварям механизма долу, закачам дясната. Карам известно време и пак така се откачи и същия резултат.

Колега,
Имах същия проблем с Пасат 2 - откача се дясното рамо под капака от ябълковидното легло на щангата, която го задвижва. Износва се някаква пластмасова втулка и отвора се разширява, при което рамото се откача и изпада. Спираш колата, отваряш капака и закачаш рамото - до следващото откачане. След като имах голям проблем в силен дъжд, реших, че спешно трябва да се оправи. И го оправих лесно и без пари - сложих зегерка, която не позволява рамото да се изхлузи и да изпадне. Вече няколко месеца съм така и нямам грижи. Не си давай парите за смяна на механизми, ами последвай моя пример!

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 18 дек 2009 15:23

Искам да споделя и още един често срещан проблем с чистачките - рамото на чистачката не се върти, защото боксува там, където е закачено, въпреки че гайката е натегната максимално - износени са алуминиевите шлици, които трябва да зацепят рамото и затова превърта. На мястото на връзката сложих ацетоново лепило и затегнах здраво. Оттогава няма мърдане.

Потребителски аватар
gsimania
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот gsimania » Пет 18 дек 2009 16:43

Разпробиваш оста на която се "надяват" лостовете за двете чистачки,правиш резба и завиваш един болт с по-голяма шайба.Аз карам така вече втора зима. :да:

Потребителски аватар
Ljubon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ljubon » Пет 18 дек 2009 16:55

gsimania написа:Разпробиваш оста на която се "надяват" лостовете за двете чистачки,правиш резба и завиваш един болт с по-голяма шайба.Аз карам така вече втора зима. :да:

По-сложен вариант със същия резултат! И не знам дали няма да увеличиш триенето в тази връзка.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”