Задържане на контакт преди палене или не? Голф 4

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Haralampi
Автомобил: VW Golf 4 - 2002
Двигател: 1.6 16V - AZD

Задържане на контакт преди палене или не? Голф 4

Мнениеот Haralampi » Пон 04 яну 2010 12:43

Вероятно е дискутирано все някъде, но не намерих. Въпроса е принципен:

Има ли смисъл и полза от това преди палене да се задържа на контакт или не? Прави ми впечатление, че ако я оставя 1-2-3 секунди на контакт преди да запаля - пали по-трудно! Ако врътна на веднъж и запаля - пали обикновено веднага.

Миналата седмица имах случай на скъсана ролка на пистовия, което стана при палене и по този повод също се питам - има ли смисъл и кое е по-добре - директно палене или първо на контакт и защо паленето след задържане на контакт е по-трудно поне при мен?
При дизеловите е ясно, че свещите първо подгряват, но при бензиновите?

Потребителски аватар
Dead man
Предупреждение за вечен БАН
Автомобил: Hyundai Sonata 2007
Двигател: 2.0 16V 145HP
Контакти:

Re: Задържане на контакт преди палене или не? Голф 4

Мнениеот Dead man » Пон 04 яну 2010 12:59

Аз на всички коли,включително и на Голфа чаках да изгаснат лампите по таблото и тогава палех.

Нямах проблем с паленето.

Мисля че трябва да се изчаква,нали ситемите си правят диагностика и помпата качва горивото... :deal

Потребителски аватар
T.Spark
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот T.Spark » Пон 04 яну 2010 13:00

На Г3 1,8 моно гледам винаги да задържам на контакт 2-3 секунди, за да може помпата да създаде налягане. Когато завъртя на контакт, помпата се включва (даже я чувам), жужи 1-2 секунди и спира, тогава въртя ключа, стартера завърта и за един два оборота паля.

Ако не задържа на контакт малко, почва да върти стартера известно време 4-5 секунди и чак тогава пали (общо взето по-трудно).

Последна промяна от T.Spark на Пон 04 яну 2010 13:11, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 04 яну 2010 13:07

T.Spark написа:Когато завъртя на контакт, помпата се включва (даже я чувам), жужи 1-2 секунди и спира, тогава въртя ключа, стартера завърта и за един два оборота паля.

Ако не задържа на контакт малко, почва да върти стартера известно време 4-5 секунди и чак тогава пали (общо взето по-трудно).

При мен е точно обратното - ако завъртя директно - пали директно, най-късно от втори оборот. Ако изчакам, чувам помпата, но тогава вече пали от 3-4-5ти оборот :roll:

Така си е от както съм я взел - още тогава ми направи впечатление...

Потребителски аватар
T.Spark
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот T.Spark » Пон 04 яну 2010 13:10

В твоя случай вероятно има проблем с поддържането на налягането на горивото между регулатора и помпата. В покой колата си го има. Когато дадеш на контакт и задържиш, налягането се губи, вероятно през помпата. Но когато веднага запалиш без да задържаш на контакт, вероятно налягането няма време да се изгуби и моторът пали по-лесно.

Ако колата стой дълго време (2-3-4...дни според зависи) без да се пали, въпросното налягане така или иначе ще се изгуби, тогава няма значение дали държиш или на контакт, и в двата случая ще пали трудно.

Потребителски аватар
leonardo_vd
Автомобил: Golf mk1 VR6 TURBO
Двигател: AAA
Контакти:

Мнениеот leonardo_vd » Пон 04 яну 2010 13:12

Haralampi написа:
T.Spark написа:Когато завъртя на контакт, помпата се включва (даже я чувам), жужи 1-2 секунди и спира, тогава въртя ключа, стартера завърта и за един два оборота паля.

При мен е точно обратното - ако завъртя директно - пали директно, най-късно от втори оборот. Ако изчакам, чувам помпата, но тогава вече пали от 3-4-5ти оборот :roll:

Така си е от както съм я взел - още тогава ми направи впечатление...

Като въртиш веднага помпата подава гориво, но ако се забавиш малко релето изключва и точно когат завърташ на стартер пак пъска помпата. И за това е това малко забавяне. Просто времето за което достига налягането до дюзите. Пали от раз не се притеснявай, системата се диадностицира и след като запалиш мотора.

Потребителски аватар
skotis
Автомобил: VW Golf IV 1.8T GTI
Двигател: AGU

Мнениеот skotis » Пон 04 яну 2010 19:05

И аз съм се чудил по тоя въпрос, но мисля че колите са предвидени да не се изчаква нищо, ами сядаш, въртиш и палиш. И освен това има логика в поста на Леонардо и според мен нямаш проблем. :)

Потребителски аватар
Haralampi

Мнениеот Haralampi » Пон 04 яну 2010 19:18

skotis написа:И аз съм се чудил по тоя въпрос, но мисля че колите са предвидени да не се изчаква нищо, ами сядаш, въртиш и палиш. И освен това има логика в поста на Леонардо и според мен нямаш проблем. :)

Е... при печките и особено зимата е необходимо да се изчака за да подгреят свещите... ала бала...

Но при бензиновите, аз лично не се сещам за основателна причина да се чака непременно. Чековете си ги прави и иначе... :roll:

leoparda
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leoparda » Пон 04 яну 2010 19:21

При някой хора като мен е малко трудно паленето от ряз,поради простата причина, че така ми е вързана алармата като завъртя на контакт и трябва да цъкна копчето на дистанционното и тогава да завъртя,а до тогава са минали поне 10сек.Пали относитело бързо,нооо по-някога имам чувството,че паля Зил с манивела :Mr Green Fun

Потребителски аватар
dokros
Автомобил: SEAT TOLEDO 2000
Двигател: 1.9 TDI ALH
Контакти:

Мнениеот dokros » Пон 04 яну 2010 20:48

Аз изчаквам да угаснат повечето лампи на таблото,остават само три-алтернатор,чек енджин и ЕСР ,помпата жужи 2-3 сек. и после паля от раз.

Последна промяна от dokros на Пон 04 яну 2010 21:34, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vw_golf_4_tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_golf_4_tdi » Пон 04 яну 2010 20:56

предимно чакам да угаснат, че токувиж имобилайзера измрънкя нещо. ако угасна на светофар паля веднага, че :beat_butt2

Потребителски аватар
stelio_009
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stelio_009 » Пон 04 яну 2010 21:39

Давам на контакт,слагам си колана и паля :D (даже на село за късо разстояние по навик си слагам колана) ако не изчакам и при мене пали тудно!

XmUrF
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот XmUrF » Пон 04 яну 2010 22:14

Аз винаги си чакам лампичките да изгаснат. Казвали са ми, че няма смисъл и не е проблем, ама винаги като завъртя веднага и те изгасват така или иначе, затова обикновено си ги чакам сами да изгаснат. Проблеми с паленето и в двата случая нямам.

Потребителски аватар
fantomasss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот fantomasss » Пон 04 яну 2010 22:23

Ако всичко е наред не би трябвало да се изчаква, чека си го прави и после. Така е при почти всички бензинки.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”