проблем с охладителна система

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
valio71
Автомобил:
Двигател:

проблем с охладителна система

Мнениеот valio71 » Чет 10 дек 2009 13:06

Здравейте,из4етох доста теми по въпроса,но като моя проблем не видях при никого.Става въпрос за голф 2,1.6,газ-бензин.Като тръгна на дълъг път и стрелката на температурата стига до предпоследното деление,а същевременно термостата не отваря.На място ако стоя термостата започва да отваря на 87гр.,на около 92 беше напълно отворен и стрелката е малко след средата.Смених 3 термостата вече,датчик на температурата и е все същото.Ако имате идеи какво може да е,предварително ви благодаря.

Потребителски аватар
Milanski
Автомобил: VW Golf 4 110
Двигател:

Re: проблем с охладителна система

Мнениеот Milanski » Чет 10 дек 2009 15:18

Ами колега малко глупав въпрос ама да не си сложил някой кашон или вестник пред радиатора ? Също така да не си сипвал добавка за спиране на течове или просто да ти се е позапушил радиатора . Гледал ли си дали ти включва перката като почне да загрява , ако не виж и нейния датчик или самата перка нещо да не е дала фира . Поздрави
П. С. Виж водната помпа дали работи както трябва и да не се върти наопаки , че имаше една тема с подобни симптоми , беше колегата , това май е по - вероятно , щом си сигурен , че не отваря термостата когато започне да вдига градусите .

emoangelow
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emoangelow » Чет 10 дек 2009 15:23

колега според мен проблема ти е в таблото с уредите/в него има един тример от който ти идват проблемите/това нещо струва под 1лев

valio71
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот valio71 » Съб 16 яну 2010 19:03

Когато не съм в движение на 95-96гр.по показания на мултицета перката се включва и стрелката на таблото си застава малко след средата.Този тример къде се намира.

Golfer26
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Golfer26 » Съб 16 яну 2010 19:42

И при мен стрелката стой след средата (същата кола, същия мотор), датчика и двата радиатори са нови. Един майстор ми вика, че трябвало някъде към точката след средата като стигне там да отваря термостата. В началото като загрееше не и стигаха обороти и се мъчеше, ама тоя майстор и мръдна малко делкото и се оправи уж. И на баща ми тройката държи високи градуси, друг майстор му казал, че те така си били :screwy :)

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 16 яну 2010 20:52

Водна помпа,предварение на запалването или задръстен радиатор.
Предварение -> Понеже на едно място колата работи с малко повече предварение ама в по-високите обороти (т.е. в движение) предварението и идва в повече и....грее.
Пасат-а ми на място не грееше,с около 100-120 извън града грееше малко,със скорост около 180 грееше много....заради предварение...ама наистина бях прекалил много :oops: След корекция на предварнеието започна да се държи нормално и на място да загрява до макс. 95 градуса а извън над 90 не съм го видял дори лятото с климатика.
Водна помпа -> на място двигателя не е натоварен и успява да загрява нормално въпреки малката циркулация на вода през системата....успява да се върти водата понеже помпат вс епак малко спомага а и то топлината....Като повишиш оборотите и натовариш двигателя той грее доста повече и това води до невъзможност да се охлажда достатъчно понеже водата не се върти добре и достатъчно бързо....и е налице проблема (имал съм същия случай с едно Поло ама при него и парното не беше много добре).
При сменени толкова много термостати явно проблема не е в термостата....или предварението или помпата или задръстен радиатор и много слаба циркулация на антифриз през радиатора...
И..играх си с един голф 2 ама 1.8 RP двигател (г-ра глава и т.н.) и с нова помпа,термостат и промита система тази кола не е минала нито 1 път средата (стрелката седи точно върху диода) и не мърда повече наникъде без значение от градско или извън (лятото де..сега 100% извън града ще поизстине).
Успех!

Golfer26
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Golfer26 » Съб 16 яну 2010 22:46

zfa159, от казаното си правя изводи, че помпата ми е за смяна (отдавна ме съмнява), поне за моя случай де, пък и за на колегата също. Ама един майстор ми вика, че била добре, защото като отвори разширителния съд си тече добре от малкия маркуч. Ще ме извинява колегата, че малко му ползвам темата ... :wink:

Потребителски аватар
zfa159
Автомобил: Skoda Karoq + Passat B4 Syncro
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zfa159 » Съб 16 яну 2010 23:04

Golfer26 написа:zfa159, от казаното си правя изводи, че помпата ми е за смяна (отдавна ме съмнява), поне за моя случай де, пък и за на колегата също. Ама един майстор ми вика, че била добре, защото като отвори разширителния съд си тече добре от малкия маркуч. Ще ме извинява колегата, че малко му ползвам темата ... :wink:

Ами то ттам може да си тече и защото водата в блока се разширавя от топлинаа,бяга нагоре като топла и избутва тази по маркуча...на нейно място отдолу в блока постъпва нова студе вода..която идва от долния маркуч на казанчето...и то си тече ама не благодарение на помпата а на физиката ;) Пък и помпата не може да не работи на 100%....все нещо помага и тя макар понякога да е само за да дава посока на движението на водата заради топлината :)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”