Ток при над 3000 оборота.

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
kakyra
Автомобил: VW Passat B5
Двигател: 1.6

Ток при над 3000 оборота.

Мнениеот kakyra » Съб 20 фев 2010 18:29

Здравейте, имам този проблем, че колата ми се възбужда при над 3000 оборота. Видимо когато запаля колата, пусна фаровете свети слабо и таблото и фаровете. Вдигам на над 3000 и се оправя. Мислих си, че е нормално тъй като видях това в един друг форум:
Няма логика, но е истина. Повечето съвременни генератори правят първоначалното си възбуждане през крушката на таблото. Някой успяват да самовъзбудят при високи обороти, но други, не. В някой модели със светодиод производителя е сложил в паралел резистори за да гарантира необходимия ток на релето за да възбуди.

Обаче се случи много интересно нещо. Пускам си климтроника на макс, музика през CD-то, нямам усилватели и тн. и на един светофар почна да ми пада мощността на колата, паника ме обзе мн. ясно, но изфорсирах и пак се стабилизира всичко. Реле уж новичко, ремъзи и тн. хави вс. е ок. От къде може да дойде вс. това. Не смятам, че акумолатор на 3 седмици трябва да се затормозява от фарове, чистачки, климатроник, и музика.

Потребителски аватар
petyo_k
Автомобил:
Двигател:

Re: Ток при над 3000 оборота.

Мнениеот petyo_k » Съб 20 фев 2010 18:38

Колега,провери ли на колко ти зарежда динамото,ако не си бягай бързо,че баща ми със същите признаци си скапа акумулатора.Това,че ти не свети лампата за акумулатора не значи,че динамото зарежда в допустимите граници.
На светофара колата ти е щяла да угасне за ток,а при 3000 об/мин. се оправя,защото генерира необходимия ток при големи обороти,но в ниските не може.

Потребителски аватар
kakyra

Мнениеот kakyra » Съб 20 фев 2010 18:41

Бях на една сбирка в Пловдив, за първи път. Там замериха акумолатора, не разбрах точната единициа но преди да съм форсирал реакцията на 10 човека беше еднаква. "ЛОЛ" за ниско говорим. А ако динамото зарежда мн. малко ново ли иска или?

Потребителски аватар
petyo_k
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petyo_k » Съб 20 фев 2010 18:43

Иди на майстор и той ще ти обясни,може и да ти оправи старото(в повечето случаи е така),но няма за кога да чакаш,освен,ако не искаш да купуваш и акумулатор после.

Потребителски аватар
6669
Автомобил: VW Golf IV GTI TDI Exclusive
Двигател: AHF 1999

Мнениеот 6669 » Съб 20 фев 2010 18:45

Трябва да се погледне реле-регулатора, четките и самия колектор :wink:

Потребителски аватар
kakyra

Мнениеот kakyra » Съб 20 фев 2010 18:51

Абе скапването на акомулатора ми е най- малкия проблем има си 2 или 3 години пълна гаранция. Ще го сменя ако нещо стане. Ще ида да видят реле- регулатора, но както попадам само на левичари вече ми писна от глупости. Минах в Разлог пълен преглед на електрониката казват ми нищо ти няма. Тук един сервиз ми каза, че релетата са мн добри, други ми казват даи 100 да ти ги сменим с хубави, трети ми викат абе нямаш проблем карай. Реално нямах проблем но, сърцето ми изкочи като падна мощноста а пред мен кола, аз взимам ляв завой. Само за прегледите ми взимат по 10-20 лв. и нищо не ми казват. А даже и идея си нямам за ремонт колко ще вземат. Вчера в един сервиз ми разправят, за смяна на горна помпа съединител 50 лв. без помпата, на друго 20, на трето сигорно и с 5-10 ще се размина. Ако е релето или динамото, къде да ида да го оправят или да го сменят и да не ми кажат 100 лв. ?

Потребителски аватар
petyo_k
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petyo_k » Съб 20 фев 2010 18:56

Колега,иди някъде,където продават акумулатори да ти замерят динамото колко зарежда и оттам ще те упътят къде да идеш да го оправиш,ако проблема е в него.При който и майстор да идеш,никога не се издавай,че нямаш идея за какво става въпрос,защото само това чакат и гледай какво става.
Ps:Ако имаш проблем с динамото гаранцията на акумулатора не важи!!!
Гаранцията е само ако даде дефект,не е ако искаш да го биеш от земята и те да ти го сменят с нов после.
Ps 2:Замерването на динамото е не повече от 2 лв.

Последна промяна от petyo_k на Съб 20 фев 2010 19:01, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
kakyra

Мнениеот kakyra » Съб 20 фев 2010 18:59

Значи първо да кажа, че идеята ми не е да се правя на тарикат и да скубя нови акомулатори, но ако искам форсирам до 3000 оборота при проверката както направих при самото му взимане да ми заверят гаранцията и щът нещът ще ми дадът нов. Идеята ми не е да го сменям, не искам само да прахосвам нечии труд и усилия и да си взимам нов акомулатор. Искам проблема да ми се реши. Представих си се както сега имам път до морето скоро как изпреварвам и някой срещу мен блесне и ми изгасне колата или загуби обороти както ми направи. Не ми е мре за глупости. Колко горе доло излиза такъв ремонт?

Потребителски аватар
petyo_k
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот petyo_k » Съб 20 фев 2010 19:06

Не съм много компетентен по въпроса,но на баща ми около 50 лв. взеха за Ситроена,но там е по скапано с демонтажа и монтажа на динамото-мисля,че някъде толкова ще ти вземат и на теб.
Това,което казах за акумулатора е не за да се заяждам с теб,а за да знаеш,че и те ако решат,ще извъртят така нещата,че да не ти дадат нов.Те гаранцията я заверяват лесно,но като трябва да дадат нов без пари не са толкова гостоприемни :wink:

Потребителски аватар
kakyra

Мнениеот kakyra » Съб 20 фев 2010 19:07

Да де не съм и смятал че се заяждаш :) аз да си доуточня, че после мен ей тарикат ощетяваш :) както и да е. Ще ги проверявам тези неща, ще видя къде е проблема и ще го оправя. Като го оправя ще пиша за какво става на въпрос. Благодаря ви предварително :drunk

Потребителски аватар
slaiko
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slaiko » Нед 21 фев 2010 21:06

до клкото ми е ясно трябва да ти зарежда с около 14.2 14.8 ако е по малко зле иначе ремонта на динамото "алтернатора" с 4етки и лагери ще ти струва около 80 кинта с работа

Потребителски аватар
batkotivalio
Автомобил: VW Golf TDI
Двигател: AJM
Контакти:

Мнениеот batkotivalio » Нед 21 фев 2010 23:26

Колега а и да те предпазя за акумулатора - недей да лежиш на тая, че като си скапеш акумулатора ще ти го сменят, те доматите не ги ядат с колците нали знаеш! Има си симптомми за скапан акумулатор и за фабричен дефект. Мисля че само за изгоряла клетка сменят...

Потребителски аватар
leido
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leido » Пон 22 фев 2010 1:24

slaiko написа:до клкото ми е ясно трябва да ти зарежда с около 14.2 14.8 ако е по малко зле иначе ремонта на динамото "алтернатора" с 4етки и лагери ще ти струва около 80 кинта с работа

:no-no Трябва да зарежда 13,8~14,2
Погледни си ремъка на динамото, да не е хлабав и да превърта. За токовете динамо и стартер отиваш при "арменците" мисля, че така ги наричаха. Сервизът им ако може да се каже, че изобщо има такъв, се намира до била и щел (от стадион Ботев към Билата и Шел, на кръговото завиваш в дясно към Бриколаж и веднага пак в дясно). Най-напред е магазина (имат и магазин за части), който наистина е хубав, и след него има една барака това е сервиза. Хората си разбират от занаята. По спомени 60+- лева ми взеха, за сваляна на стартер (ABF), смяна на четки, втулки и колектор. За динамо трябва да ти вземат по малко(по лесно се сваля и отремонтира). Дано да отстраниш повредата по бързо.
Щом на сбирката в Пловдив са казали УОУ за слабо зареждане, може би е динамото.
:patriot

Потребителски аватар
kakyra

Мнениеот kakyra » Пон 22 фев 2010 23:09

Момчета, благодаря Ви много. Понаучих от какво би могло да е този проблем. Слагаха ми тези дни ГИ и хората където ми го слагаха днес ми обявиха, че са оправили зареждането. Било не от четки динамо и тн., а от някаква жичка която влизала в динамото и ми казаха че е била отрязана умишлено. Не знам кой, не знам дали след като съм я взел или преди това но се изумих кой би направил и за какво би го направил.
Темата е решена и може да бъде :lock:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Вто 23 фев 2010 17:19

spirof ли мери акумулатора? mhihi mhihi
Че май само аз и той влачим уреди по колите :lol:
Да му дърпам ушите, че не се е сетил за това кабелче... :Mr Green Fun
Жичката, за която става дума е точно тази за възбуждането. Тя идва от таблото, от светодиода за генератора.
Тя индикацията не свети в 2 случая - когато всичко е ОК и няма за какво да свети, и когато е прекъсната веригата и няма как да светне, ама нищо не е ОК :No

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”