Махане на катализатор - проблем
- wizardone
- Автомобил:
- Двигател:
Махане на катализатор - проблем
Колеги, това явно е доста често срещан проблем - фрапантното повишаване на разхода след махане на катализатор(голф 3). Пиша отделна тема, защото никъде във форума не успях да намеря информация къде точно се намира ламбда сондата на ABS двигател, дали е точно на катализатора или преди него и съответно дали тя е причината за колосалния ми разход. Не знам къде съм мислел докато ми сваляха катализатора - изобщо не се сетих да проверя тогава. Сложиха права тръба на неговото място и веднага усетих...забавяне на колата, особено в ниските обороти. Колата няма газ. Има ли друга възможност за проблема, знам че ламбдата е доста скъпа и ми се иска да избегна смяната. Давайте съвети 
Re: Махане на катализатор - проблем
Колега аз съм със същия мотор и преди повече от година си махнах катализатора. Ламбдата е на колекторните тръби горе и не е проблем при махането на катализатора. При мен разлика в разхода не усетих, но съм с резонаторно гърне. Колата си върви по същия начин както и преди. Мисля че има значение на мястото на катализатора да има нещо което да забавя газовете.
- Momot
- Автомобил: Passat 1.9 tdi
- Двигател:
махнах катализатора,но съм с резонантно гърне. колата си работи мн добре и нямам фрапантен разход.проблема може да не е от това
- wizardone
- Автомобил:
- Двигател:
Центровка на двигател? Някой датчик?
- my heart iS iCe
- Автомобил:
- Двигател:
Колега. Ако катализатора е в теб, сложи го и виж как ще ти е разхода. Ако си го хвърлил, можеш да отидеш в морга, там може да си закупиш някой 2-ра ръка, но не си заслужава. Колата прави ли ти проблеми ? Или си върви нормално... Пробвай да сложиш резонантно гърне може и да ти падне разхода. Но явно при теб може да е от катализатора..
- Sportakus
- Автомобил:
- Двигател:
Махането на катализаторе не е причина за повишен разход. По добре си тествай ламбдасодата дали ти работи.
- beky1
- Автомобил: VOLVO V70
- Двигател: B5202S.
Sportakus написа:Махането на катализаторе не е причина за повишен разход. По добре си тествай ламбдасодата дали ти работи.
и аз,съм на това мнение,
даже някои се заблуждават че колата се отпушва и върви повече,но това е недоказано.

- wizardone
- Автомобил:
- Двигател:
IceHeart написа:Колега. Ако катализатора е в теб, сложи го и виж как ще ти е разхода. Ако си го хвърлил, можеш да отидеш в морга, там може да си закупиш някой 2-ра ръка, но не си заслужава. Колата прави ли ти проблеми ? Или си върви нормално... Пробвай да сложиш резонантно гърне може и да ти падне разхода. Но явно при теб може да е от катализатора..
Катализатора ми го откупиха на място. Замяната на тръбата с резонантно не съм сигурен дали ще има някакъв ефект, освен намаляването на звука(сега звучи една идея по-силно с тръба). То е ясно, че ще ходя на диагностика, но ако тя не покаже нищо вече става страшно.
Иначе както казах единственият друг проблем е, че в ниските обороти колата стана по-мудна.
Замислих се за катализатора понеже, както се разбра, проблемът се появи веднага след махането му, а ако ламбдата е наред, не би трябвало да има проблеми.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”