гумен въпрос

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
неодачник
Автомобил:
Двигател:

гумен въпрос

Мнениеот неодачник » Сря 03 мар 2010 21:34

може ли някой да ми каже зимни гуми на какви джанти е по добре да се слагат , на алуминиеви или на железни и защо?

Потребителски аватар
plamen-roni
Автомобил: SEAT EXEO TDI
Двигател: CAGC-2010

Re: гумен въпрос

Мнениеот plamen-roni » Сря 03 мар 2010 21:49

На железни джанти е по добре.А знаеш как се замаскират дупките през зимата от сняг,киша и дъжд.И ако си с алуминиеви джанти ги правиш на осморки,не че железните не се кривят,но са си по здрави.

Потребителски аватар
AknE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот AknE » Сря 03 мар 2010 22:38

Отделен е въпроса, че с лятата джанта спирачната система изстива по-бързо и съответно, не работят на 100%.

Потребителски аватар
DIY4ever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DIY4ever » Сря 03 мар 2010 23:02

Изправянето на лети джанти е по-скъпо, а изкривяването на джанти зимата е по-вероятно. Освен това по-лесно се намира аналогична железна джанта ако изкривената не подлежи на ремонт. При летите е малко по-зор, особено ако са от по-рядко срещан модел.
Затова и се предпочита зимата да си с железни.

Потребителски аватар
S.Nikolaev
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот S.Nikolaev » Чет 04 мар 2010 0:12

освен това лятата джанта зимата естествено е по студена и при по силен удар се чупи направо.... глас за желязна от мене :)

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Чет 04 мар 2010 7:46

Единственото предимство на летите джанти е че не хващат ръжда :beer а забравих да кажа и красота :lol:

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Чет 04 мар 2010 9:25

AknE написа:Отделен е въпроса, че с лятата джанта спирачната система изстива по-бързо и съответно, не работят на 100%.

Колега, кога са ти по-ефективни спирачките, когато са студени или когато са топли? :deal
Изборът на железни джанти за зимата е единствено поради факта,че при евентуален проблем(напр. изкривяване) с джантата отстраняването му ще бъде в пъти по-евтино спрямо летите! :wink:

Потребителски аватар
barezifranko
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABU 1993

Мнениеот barezifranko » Чет 04 мар 2010 9:53

Говорите глупости. Как с лята джанта по-бързо ще се охлажда като алуминия задържа по-дълго топлина

Потребителски аватар
неодачник
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот неодачник » Чет 04 мар 2010 10:21

ами то и лятото ако се хакнеш в някоя дупка лятата джанта пак ще стане на нищо, по тая логика , в България изобщо не трябва да се кара с ляти джанти , те родните шосета са така осеяни с дупки че може би трябва с вериги от танк да се движим :Mr Green Fun

theultimate
Автомобил: Passat B7
Двигател: CFFB

Мнениеот theultimate » Чет 04 мар 2010 10:29

Зимата има сол, лед, коловози. Освен това след края на зимата има адски дупки. Едва ли някой му пука ако надере или изкриви железна джанта за 20лв :)

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Чет 04 мар 2010 16:32

theultimate написа:Зимата има сол, лед, коловози. Освен това след края на зимата има адски дупки. Едва ли някой му пука ако надере или изкриви железна джанта за 20лв :)

:да:

Потребителски аватар
неодачник
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот неодачник » Чет 04 мар 2010 18:11

ами за железните джанти трябва и други болтове, аз карам с алуминиеви цяла година и няма пронлем само сменявам зимни с лятни гуми и газ пък и жече се намират на прлични цени и алуминки heavy metal zork

Потребителски аватар
DIY4ever
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DIY4ever » Пет 05 мар 2010 22:14

неодачник написа:ами то и лятото ако се хакнеш в някоя дупка лятата джанта пак ще стане на нищо, по тая логика , в България изобщо не трябва да се кара с ляти джанти , те родните шосета са така осеяни с дупки че може би трябва с вериги от танк да се движим :Mr Green Fun

Е то това не е далеч от истината между другото. :-) Миналата седмица кат гледах около княжево/владая/мърчаево какво е - и БТР може да бастиса гума. :-)

неодачник написа:ами за железните джанти трябва и други болтове, аз карам с алуминиеви цяла година и няма пронлем само сменявам зимни с лятни гуми и газ

Е, те болтове се продават всякакви. Това въртене на гуми на едни и същи джанти в крайна сметка не е евтино, а и вреди на гумите. По-добре е да си имаш 2 комплекта джанти, пък ако ще и двата алуминиеви. Да не говорим по много от гумаджийниците как брутално дигат колите, подбиват, мачкат и дерат всичко отдолу. :evil:

Потребителски аватар
Sportakus
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Sportakus » Съб 06 мар 2010 10:38

По-добре е да си имаш 2 комплекта джанти, пък ако ще и двата алуминиеви. Да не говорим по много от гумаджийниците как брутално дигат колите, подбиват, мачкат и дерат всичко отдолу. :evil:[/quote]

Съгласен съм на 100% с колегата DIY4ever! А, относно това с кои джанти е по-добре ми то зависи от начина на каране, ако човек внимава не е никакъв проблем и зимата да си кара с лети джанти.

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mania » Съб 06 мар 2010 12:37

Аз вече четвърта година си карам само с летите джанти и им няма нищо. Не се къхъри толкова! За гумите - BFGoodrich, перфектно съотношение цена-качество. Зимната преди две години беше малко пот 100 лв бройката, сега не знам. Аз карам с гудричи от как съм взел книжка, т.е. към седем години и съм доволен.

Карам най-вече на градско, къси разстояния, с от време н авреме въртене на гуми. това си е сериозно изпитание за гуми. Затова мисля, че обективно мога да кажа, че са добри.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”