Венто 1.6 АФТ цапа дросела....

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
gsisport
Автомобил:
Двигател:

Венто 1.6 АФТ цапа дросела....

Мнениеот gsisport » Съб 27 мар 2010 13:16

Колеги, дросела постоянно се зацапва от картерния маркуч (ограден с червено), който излиза от капака на клапаните и почва да мени обороти и да гасне.Почиствам го и след една седмица пак е мръсен и стават нестабилни оборотите.Как мога да оправя проблема :)

andro_
Автомобил:
Двигател:

Re: Венто 1.6 АФТ цапа дросела....

Мнениеот andro_ » Нед 28 мар 2010 9:51

Затапваш единия край (става с тапа от шампанско, пробвано), другия го пускаш да си духа в космоса. Като 2 и 2 = пет. :lol:

Потребителски аватар
Каспър
Автомобил: Insignia A Sports Tourer 2014 4x4
Двигател: A20NHT Turbo 250 HP

Мнениеот Каспър » Нед 28 мар 2010 14:39

Маркуча може да го изкараш да духа в космоса, но не е нормално толкова често да се цапа дросела. Другия маркуч за картерните газове, който излиза от блока - сигурен ли си, че от него не се цапа дросела? Масълце посмуква ли колата?

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 28 мар 2010 14:51

Е,аз предложих елементарно решение,което обаче не поправя вече съществуващ проблем.
Иначе причината е или сегменти или нещо по клапани/водачи и т.н.

Ombre1
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: 2E 1994

Мнениеот Ombre1 » Пон 29 мар 2010 19:13

andro_ написа:Е,аз предложих елементарно решение,което обаче не поправя вече съществуващ проблем.
Иначе причината е или сегменти или нещо по клапани/водачи и т.н.

Дали ще е възможно по подробно да ми обясниш какъв ще да е проблема с сегментите клапаните/водачите?Трябва да се заменят с нови?Някаква представа колко ще ми струва?И ако може някакъв снимков материал на номера с тапата от шампанско :)и ако евентуално го направя няма ли да има някакви отрицателни последици?Благодаря предварително.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 29 мар 2010 19:39

Накратко - ако са сегментите се изпуска налягане през тях,което отива в картера и то няма откъде да излезе,освен през един от двата отдушника - или през картерния или през този на главата, заедно с маслени пари/масло, цапа дросела и става въпросното мазало.
Ако са виновни клапаните - комбинация от изхабени водачи на клапаните, незатварящи добре клапани и износени гумички.Освен, че не уплътняват добре клапаните и губиш горивна смес в ауспуха (ако има детонации в ауспуха), може да подухва през отдушника на капака на клапаните (специално за клапаните, може и да греша, но аз така си го обяснявам за себе си, има майстори във форума, да ме поправят :wink: ).
На AFT моторчето има две тръби - едната идва от картера, пластмасова е, другата е от капака на клапаните.Сливат се заедно в един гумен маркуч, който влиза в големия въздуховод, преди дроселовата клапа.
Решение първо - махаме картерната вентилация: просто откачаш пластмасовата тръба от гумения маркуч. На гумения маркуч слагаш една от белите тапи за шампанско, пасват по диаметър, за да не засмуква въздух оттам.Въздухът засмукан оттам, едно че не е филтриран, друго ,че не е отчетен от дебитомера. Пластмасовата тръба трябва чрез някакъв маркуч да се изведе да духа надолу,защото иначе маслените пари влизат в купето през филтъра за вентилацията и мирише доста гадничко.
Решение второ - махаме и двете вентилации, направо можеш да откачиш гуменото маркучле към големия въздуховод.Съответно отвора на въздуховода трябва да се запуши.Как,оставям на фантазиите ви. Аз за най-лесно и просто го бях навил с изолирбанд.
И двете вентилации си ги извеждаш да духат някъде надолу, поради споменатата вече миризма.
НО, ако няма фрапантно бързо замърсяване на дросела и входящия колектор с масло няма нужда от всички тия глупости, а има нужда от хубаво гориво и каране...
Аз моите вентилации ги бях махнал, сега пак си ги закачих както си бяха...детска радост, бенгалски огън.Да цапа, ако цапа, каквото иска да става.
В интерес на истината, аз го откачих,защото само един път чистих дросела (сигурно за първи път в историята на мойта трошка) и имаше малко маслени лайнца по дроселчето и аз заради това се ядосах на вентилациите. :twisted:

mariqn_vasilkov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mariqn_vasilkov » Пон 29 мар 2010 19:46

Колега,аз имам същия проблем-само, че на Голф АФТ 96-набор.Случва ми се на 2-3 месеца колата да не мога да я запаля след като съм я изгасил.Решението бе да махна тръбата-маркуча към дросела и да почиствам клапата с контактен спрей и парцал. Наистина много неприятно е да се прави на път,особено при снеговалеж и минусови температури.Принуден съм веднъж месечно превантивно да извършвам процедурата за да не ме остави някъде по прекрасните български пътища :wink:
Съчуствам ти искрено и се надявам някой колега да ни даде съвет ! ПОМОЩ!!!

Ombre1
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: 2E 1994

Мнениеот Ombre1 » Пон 29 мар 2010 20:29

много добро обяснение на andro_, благодаря колега.

доколкото разбирам тоя картерен маркуч може да прави доста бели ако има нещо неизправно (а ужким изглежда безполезен на пръв поглед). Аз обаче за съжаление съм с АЕК двигателче и при мен връзката със системата от маркучи е обединена от едно странно устройство във вид на бомбе( което е доста омаслено вече в основата си) но горе доле ще гледам дали ще мога да запуша входа му, а маркуча от картера да изведа на долу някъде.

Между другото не знам как е при тебе, но след изчистване на дросела (имаше много малко нагар) колата ми беше като РАКЕТА при ускоряване, но за около 3-4 седмици ефекта изчезна и сега съм сигурен че има пак нагар (макар и малко.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”