Нова Бора във форума. Няколко въпроса

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
f(x)dx
Автомобил:
Двигател:

Нова Бора във форума. Няколко въпроса

Мнениеот f(x)dx » Нед 21 мар 2010 0:57

Здравейте.
От няколко дни имам Бора, 1.6, 2000 г., ниво на оборудване Highline.
Хубава колица, приятно се кара, голям багажник (комби е). Вече взех да стоплям разликата между фау ве и опел :)
Но възникват редица въпроси. На част намерих вече отговор като се порових от темите, но на други не и ще помоля за мнение.

Значи първо, прави ми впечатление, че като загрее колата на празен ход оборотите падат до около 500 и стрелката трепти съвсем леко нагоре-надолу. Това не знам нормално ли е? Преди да я купя я карах в Порше за диагностика и от там казаха, че всичко по колата е ОК, само ламбда сондата давала грешка и най-вероятно била за смяна. Иначе нищо необичайно не свети по таблото, а колата върви добре. Но пък съм минал има-няма 50 километра все пак.

Второ, как се борави с климатроника? Вече разгадах как се включва, наглася и изключва. То си е направено като за малки деца. Въпросът е дали няма някакви препоръки да се спазват, за да не завъдя мухъл в него. Или само пускам при тръгване и спирам преди слизане.

Трето, решил съм да сменя профилактично ангренажния и алтернаторния ремък с ролките, масло, антифриз, спирачна течност, всички възможни филтри, въпросната ламбда сонда (те май са две) и евентуално накладките. Някакъв друг консуматив, за който не се сещам?

Четвърто, как да разбера какъв точно ми е двигателят. За сега знам само, че е 1.6, 105 к.с. Но гледам има някакви абревиатури, които вероятно значат нещо.

И накрая - май имам и бордкомпютър, защото между оборотомера и спидомера в едно квадратче ми се изписва външната температура и пробег за деня. Не вярвам само това да показва, но къде се намира копчето за него? Също и часовника не мога да разбера откъде се курдисва.

Благодаря на всички отзовали се

Потребителски аватар
iavor89
Автомобил: Golf AFN
Двигател:

Re: Нова Бора във форума. Няколко въпроса

Мнениеот iavor89 » Нед 21 мар 2010 9:17

f(x)dx написа:Здравейте.
Значи първо, прави ми впечатление, че като загрее колата на празен ход оборотите падат до около 500 и стрелката трепти съвсем леко нагоре-надолу. Това не знам нормално ли е? Преди да я купя я карах в Порше за диагностика и от там казаха, че всичко по колата е ОК, само ламбда сондата давала грешка и най-вероятно била за смяна. Иначе нищо необичайно не свети по таблото, а колата върви добре. Но пък съм минал има-няма 50 километра все пак.

И накрая - май имам и бордкомпютър, защото между оборотомера и спидомера в едно квадратче ми се изписва външната температура и пробег за деня. Не вярвам само това да показва, но къде се намира копчето за него? Също и часовника не мога да разбера откъде се курдисва.

значи не е нормално да държи такива обороти :) виж си кода на мотора от големия талон и ще питаш някои от форума, така ще разбереш какъв е. А борд компютъра се управлява от копчета които са на лостчето за чистачките
п.п надявам се да съм полезен

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Нед 21 мар 2010 9:46

: vw fen :welcome_to_group : vw fen

okem
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот okem » Нед 21 мар 2010 9:59

:да: Честито със здраве да си я караш,
погледни спирачните маркучета дали са за смяна,хидрвличното масло, обротите са май доста ниски трябва да стоят на празен ход като си около 790. Като смениш консумативите ако е така пак трябва да се почисти дроселна калапа,моторче на праазен ход за климтр. имаше некаде тема потърси с търсачката успех.

Потребителски аватар
hooligan_sk
Автомобил: GLC X254 + Kona EV
Двигател: EA113

Мнениеот hooligan_sk » Нед 21 мар 2010 10:06

Основната ти грешка е да се довериш на Порше, там всяка кола която идва на собствен ход е "наред". Видях да пускат кола с пропадащи спирачки като изрядна и убедиха горкия глупак че така си било ;) Ако са ти 2 ламбдите и са ти махали катализатора ще станеш разноглед, чакай енджин чека скоро да ти пропищи... колкото до оборотите, може и от ламбдите да е, може и от много неща други, вероятно по някое време ще почне и да гасне ;) Честита колица, ако я стегнеш е супер :да:

f(x)dx
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот f(x)dx » Нед 21 мар 2010 13:44

hooligan_sk написа:Основната ти грешка е да се довериш на Порше, там всяка кола която идва на собствен ход е "наред". Видях да пускат кола с пропадащи спирачки като изрядна и убедиха горкия глупак че така си било ;) Ако са ти 2 ламбдите и са ти махали катализатора ще станеш разноглед, чакай енджин чека скоро да ти пропищи... колкото до оборотите, може и от ламбдите да е, може и от много неща други, вероятно по някое време ще почне и да гасне ;) Честита колица, ако я стегнеш е супер :да:

Е, то на официалния сервиз, ако не вярва човек, на кого?
То че ще я стягам, ще я стягам. ама де да видим

Благодаря на всички за отговорите, но за климатроника не разбрах как да го ползвам.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”