Леко тракане на волана - уж решено

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
snowman
Автомобил:
Двигател:

Леко тракане на волана - уж решено

Мнениеот snowman » Съб 29 апр 2006 12:58

Привет, колеги!

Карам Голф 3 1.6i (101) Комби (Yachting) 1995.

Имам следния проблем:

Начално състояние: Колата е с изгасен двигател и изправен волан.

Докато движа волана до 1/4 оборот наляво - надясно, се чува прещракване. Като натисна спирачката щракането става по-силно и се усеща и на педала.

Прочетох разни пост-ове от форума по сходни проблеми, но ми се струва, че при мен не става дума за карета и подобни (тия бяха изтъкнати като евентуален проблем).

Мисля си така, понеже има един луфт - като хвана волана и го разбутам напред-назад или нагоре-надолу, той помръдва с около 1 мм. Махнах пластмасовите капаци непосредствено зад волана и отдолу ми се видя, че липсва някакъв винт. Пращам ви снимки от мястото на събитието да видите дали имате при вас такъв винт или това фабрично си е някаква мистериозна празна дупка с резба :shock :

Изображение

и

Изображение

Ще съм ви много благодарен за всякакво инфо по в-са.
Поздрави!

Последна промяна от snowman на Чет 04 май 2006 22:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Съб 29 апр 2006 13:24

много по вероятно ми се вижда болта който е без глава малко по нагоре на снимката с червеното кръгче да се е охлабил.
той е изчислен и охлабен на струг при производството да се стяга буквално до скъсване-в резултат на което е без глава...
ако успееш да го отвиеш на ръка-което предполагам че ще стане-го замести с болт със същата резба и дължина но с якостно число не по малко от 8.8!
стягаш го и си пушка! :D

Потребителски аватар
SMEL
Автомобил: MK4 TDI
Двигател: AHF 1999

Мнениеот SMEL » Съб 29 апр 2006 17:58

Аз вече го смених-ОК е всичко.

snowman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snowman » Нед 30 апр 2006 16:55

Благодаря за бързия отговор.

Още го ръчкам волана да видя дали наистина щракането идва от луфта, свързан с "безглавия" винт.
Странното е как така усещам в педалите на съединителя и спирачката (като ги натисна леко, докато движа волана) прещракването, като то би трябвало да е само в горната част на волана.

Чудя се дали да не сваля кормилото да видя по-точно коя е тази частта дето "хлопа". Какво мислите :roll: ? Ако трябва да го сваля, предполагам първо се махат винтовете в задната част на волана (май шестограм ще трябва)..?

snowman
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snowman » Чет 04 май 2006 22:26

В сервиза казаха, че няма оправия. Износвали се били някакви зъбни колела (доколкото разбрах тези, с които волана може да си го настройваш на височина) и от там ставал луфта.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”