Тропане на задницата

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
golf3gtivr6
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Тропане на задницата

Мнениеот golf3gtivr6 » Сря 02 дек 2009 18:02

Имам малък проблем с колата (голф 3) . Проблемат е следния , както си карам и като мина някоя малко по "голяма" дупчица (не ме разбирайте Яма) говорим 4-5см дупка , и на задните колела се чува яко тропане все едно удряш камък отдолу по купето. Какво може да е ? Иначе видях на задните амортесиори , на самото стебло има някакво жълтеникаво (гумено уплатнение) което при мен е доста распокъсано. Дали не е от него или друг е проблема

Това е примерна снимка . Вижте това жълтеникавото (незнам как се нарича) точно под стеблото
http://kachi-snimka.info/viewer.php?id= ... 69660y.JPG

Потребителски аватар
overapac
Автомобил:
Двигател:

Re: Тропане на задницата

Мнениеот overapac » Сря 02 дек 2009 18:03

а тампоните на задния мост как са?? :beer

Потребителски аватар
golf3gtivr6
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf3gtivr6 » Сря 02 дек 2009 18:10

Не съм ги гледам чесно казано , как да ги проверя дали са те , скъпи ли са , и смяната трудна ли е :)

Потребителски аватар
overapac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот overapac » Сря 02 дек 2009 18:14

незнам,може би за скъсано и луфтове ,казват ,че задницата става много нестабилна ако са заминали !! heavy metal zork

Потребителски аватар
golf3gtivr6
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот golf3gtivr6 » Сря 02 дек 2009 18:15

чесно казано неусещам разлика , ненамирам да е по-различна от когато я взех устойчива си е на завои

Потребителски аватар
SoManyRetards
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SoManyRetards » Нед 11 апр 2010 19:29

Здравей колега!
Аз карам пасат б5 и имам също тропане отзад и по точно от дясната страна (не е много силно, но се усеща като мина през някакво неравенство).Скоро смених тампон на носача отпред десен, но не е това.А задните тампони на моста са леко излезнали от гумените уплътнения, вероятно тропането идва от там.При мен цените са 120 лв. парчето отзад.. :| , за твойто голфче сигурно ще са наполовина.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Нед 11 апр 2010 19:50

viewtopic.php?f=11&t=88145&hilit=%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82 аз ползвах тази тема доста ми помогна, убеди се ча наистина проблема ти е в тампоните на задния мост, като минех през малка дупка се едно минавах през кратер, като хвана джантата и е размърдам напред на зад има един необичане луфт в моста усеща се,може и с крак да пробваш да е размърдаш когато го пробваш не дърпай ръчната иаз иначе разлика в устойчивостта на колата не съм усетил с разбитите тампони и след смяната с новите

Потребителски аватар
Nikkolay
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Nikkolay » Нед 11 апр 2010 20:02

95% тампони заден мост, имам същия случай

Потребителски аватар
plamen-roni
Автомобил: SEAT EXEO TDI
Двигател: CAGC-2010

Мнениеот plamen-roni » Нед 11 апр 2010 22:36

golf3gtivr6 написа:Не съм ги гледам чесно казано , как да ги проверя дали са те , скъпи ли са , и смяната трудна ли е :)

Tрудна е смяната на тампоните,сваля се целия мост и се използва преса за избиването на старите и набиването на новите.Мойте ги сменях миналия месец цени на тампоните Moog 30лв. като за мен и труд 80лв.

Zlobomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlobomir » Пон 12 апр 2010 1:12

Не е непосилно, но наистина доста гадна история, слагаш найлон на капака на резервоара за спирачна течност, за да намалиш изтичането, вдигаш задницата, сваляш гуми и главини (запомняш/записваш кое как е със спирачките и лагерите там), откачваш жила на ръчната (отпускат се в купето при ръчката), развиваш спирачните тръби със специален срязан ключ, вадиш амортисьорите (запомняш/записваш кое как е горе при капачката), като внимаваш пружината да не изплесне по някаква причина (трябва да се държи от втора гайка, но ти си се пази) развиваш и вадиш болтовете на тампоните (главите на болтовете трябва после да са отвътре - гайките "да се виждат"). И с леко почукване мостът излиза. Старите тампони се вадят със скоба: I_i_I Крайните рамена са подвижни, за да захванат, средното е на резба и "избутва" тампона (помниш/бележиш посока и завъртане). WD-40 помага. Новите тампони обаче, по думите на моя майстор-гуру, който ги наби и услужи със скобата, си искат як чук (колкото можеш да размахваш точно), втори чук, за да не удряш новия си тампон, а да опреш в периферията и по него да удряш, камък от гедоре с голям размер за под тампона или друга яка втулка (да може да излезе), и някой да държи моста. 4-тонната му преса не се справяла. Най-малкото, искам да кажа че преса не е задължителна. Новият тампон може съвсем леко да "заостриш" на конус, за да подведе, и пак WD-40 или домакински Test гел, като пазиш самата гума. Проверявай от време на време, за да не пренабиеш тампона, иначе мостът няма да влезе. При сглобяването остави всички гайки съвсем хлабави (на тампоните и долните на амортисьорите) и спусни изцяло колата на хоризонтална повърхност. Там стегни всичко стабилно, идеята е тампонът да не е под напрежение и да не се скъса при каране. Обезвъздуши спирачките и долей течност.
Други неща, които може би искаш да смениш, зависи колко са зле, понеже не са скъпи, са спирачни тръбички (избираш в магазина по дължина като твоите), и спирачни цилиндърчета, накладки. Лагерите на главините и амортисьорите са по-скъпи. Може би последните са със сменяеми пълнители. Тук вече внимавай много за пружините, има скоби, задържащи пружината под напрежение, макар че моите се развиха съвсем спокойно, и се притегнаха без скоба.

zdravko_jett
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdravko_jett » Пон 12 апр 2010 6:43

не мога да разбера за какво ви са тези скоби и преси,ако следваш описанието на темата която ползвах и качих по нагоре няма да имашникакви проблеми нито при избиване нито при набиване, само с подръшни материяли става, нама нужда да откачаш целите жила само ги отхлабваш,не вярвам повече от 4ри часа да отнема имаш да свалиш 2барабана да им развиеш осите,да отхлабиш малко жилата на ръчната,да развиеш и откачиш тръбичките от цилиндърчетата(не помня при мен длаи напълно откачах тръбичките от моста,май да) имаш 2болта с гайки които държат амортисиорите за моста и 2болта с гайки за ушите,откачаш жилата на ръчната от моста има скобички, мене ме плашиха много с тези тампони че за избиването лесно ами набиването много зор даже нямало да се спраавя, отне ми горе доло по 15мин на тампон набиване и избиване събираш всичко по обратния ред и после се радваш на возия viewtopic.php?f=11&t=88145&hilit=%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82

Потребителски аватар
autoted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот autoted » Пон 12 апр 2010 9:56

най- вероятно са тампоните на задния мост и като свалиш задна гума се виждат перфектно в какво състояние са, уписанието което е дал колегата за смяна е много добро но трябва да разкачиш всичко и моста доло , скобите служат за смяна на място без сваляне на моста но почти никой сервиз ги няма тези скоби, другия вариант с менгеме на канал като откачиш моста да ги набиеш мако е неодобно но пак става но трябва да забележеш как точно стуй опашката на стария и да я поставиш по същия начин иначе се прецакват пак . тампонитв на febi са по 15.5лв-20%=12.4лв 1бр. такаче няма да им се плашиш за цената не са скъпи.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”