G3 GTI 1996 г Климатик

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

G3 GTI 1996 г Климатик

Мнениеот mania » Съб 01 май 2010 17:22

Здравейте, колеги!

Пак наближава жегавият сезон и се чудя какво да правя. Миналата година напълних фреон, беше изтекъл преди около година. Така че две години не беше имало фреон вътре. Климатикът работи нормално, но за около седмица фреонът изчезна. това ме навежда на мисълта, че някоя тръба е за смяна или заварка. Идея нямам от климатици, само имам пдстава от начинът на работа.

Въпросът ми е - спорид вас колко ще излезе пълнене на фреон и смяна на една/всички тръби или заварка. Знам че пълненето удря стотарка, но за тръбите идея с инямам. Кажете някаква приблизителна цифра и мнения дали има смисъл да се занимавам. Ако не се лъжа климатикът е Диавия.

Пак напомням - техниката работи идеално, проблемът е, че изпуска фреона.

Поздрави! Благодаря!

Потребителски аватар
my heart iS iCe
Автомобил:
Двигател:

Re: G3 GTI 1996 г Климатик

Мнениеот my heart iS iCe » Съб 01 май 2010 17:36

mania написа:Пак напомням - техниката работи идеално, проблемът е, че изпуска фреона.

Колега, миналата ми кола Ауди б4 имаше същият проблем, изпускаше фреона за има няма 1 седмица, откарах я в София, да ми поправят теч-а, имали някакъв уред като скенер който засичал от каде изтича фреона, самоче и те неможаха да открият от каде идва проблема! Продадох колата и незнам какво е станало занапред!
Не мисля че мога да ти помогна кой знае какво но, мисля че тези проблеми се остраняват доста трудно, може да дойде и ред да се сваля климатика, че да се види от каде идва теч-а! Може да не е от трабите а някаде от резервоарчето за фриона! Желая ти късмет и дано поправиш проблема! :да:

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Съб 01 май 2010 17:50

Щом се губи толкова бързо,ще го хванат,а цифрата ще ти обявят на място.
Първо разбери откъде е и после варианти.

jordanik
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanik » Съб 01 май 2010 19:50

Отиваш в добър сервиз за автоклиматици/има препоръчани такива във форума/,пълнят ти системата с фреон,като добавят и контрастно вещество,после със специална UV лампа преглеждат всички тръбни пътища,радиатори и компресора на климатика за пропуски.Хваща се причината за теча,сменя се прецаканата част,следва ново зареждане и отново имаш работещ климатик. :wink:

Потребителски аватар
mania
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mania » Съб 01 май 2010 19:59

А има ли начин за проверка без пълнене на системата?

jordanik
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanik » Съб 01 май 2010 21:03

Какво те притеснява пълненето,ти го плащаш само веднъж.Като се хване теча,фреона се изсмуква,отстранява се проблема и се налива същия фреон.По принцип системата може да се вакуумира и с азот,но дали така може да се вкара контраст,не съм много наясно-консултирай се за това с майстора си.

Потребителски аватар
bobocamaro
R.I.P
Автомобил: Golf 3 GTI
Двигател: 2E

Мнениеот bobocamaro » Съб 01 май 2010 21:30

jordanik написа:По принцип системата може да се вакуумира и с азот.

Това не може да стане с азот-вакуумира се с подходяща помпа.

С азот се пълни системата за изпитване на налягане и установяване на евентуалния теч.Можеш да дремеш с азот в колата 5 дни,без да се пуска компресора обаче-след това се замерва остатъчното налягане което трябва да е около -5% от това което си оставил и същата околна температура.После се вакуумира и се зарежда с хл.агент.Питайте viewtopic.php?f=13&t=44549 как надушва течовете,аз предлагам зареждане с пропан бутан и проследяване на тръбите със запалка.(Това е шега,не го опитвайте никога!)

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”