Зацепване на ангренажен ремък KR,9А Мотор !!!!!!

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
Dare_16V_9A
Автомобил: VW Golf MK2
Двигател: AFN1996 1991

Зацепване на ангренажен ремък KR,9А Мотор !!!!!!

Мнениеот Dare_16V_9A » Сря 28 апр 2010 20:07

Здравейте колеги! Значи заех се да направя основен ремонт на колата си.Става въпрос за 9А мотор 2.0 16V 136hp!Дотук добре,всичко съм направил смяна на лагери,сегменти пален ремонт на глава абсолютно всичко за което можете да се сетите.Двигателя съм го сглобил,и дойде ред на ангренажния ремък,белезите са си на лице и всичко друго!
Та така имам само обаче едно съмнение и това всъщност е въпроса ми към вас!когато дойде ред да стягам ремъка от ролката и зъбното колело което задвижва разпределителните валове при стягане се измества от белега,това някакво предверение ли е има ли опасност така ли трябва да е :?:

Благодаря предварително !

Последна промяна от Dare_16V_9A на Сря 28 апр 2010 20:33, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
butsefal
Автомобил: Golf 2 syncro passat B5 4motion
Двигател: RP AFN
Контакти:

Re: Зацепване на ангренажен ремък KR,9А Мотор !!!!!!

Мнениеот butsefal » Сря 28 апр 2010 20:30

и аз има сходен проблем с нк мотор и ще следя с интерес мненията по въпроса.....
Успех колега ....

Потребителски аватар
overapac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот overapac » Сря 28 апр 2010 20:56

тоя мотор не е ли 1.8 16V ??

Потребителски аватар
Dare_16V_9A

Мнениеот Dare_16V_9A » Сря 28 апр 2010 21:04

Не колега 9А е 2.0 16V 136hp

Попринцип се слага на Passat b3 и Corrado!

Потребителски аватар
Dare_16V_9A

Мнениеот Dare_16V_9A » Сря 28 апр 2010 21:37

Айде колеги който е чат с тея неща нека сподели! :bowdown

Потребителски аватар
overapac
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот overapac » Сря 28 апр 2010 22:07

тази схема ще помогне ли:

Потребителски аватар
Dare_16V_9A

Мнениеот Dare_16V_9A » Сря 28 апр 2010 22:34

Схеми имам всякакви и колкото искаш колега!не е въпроса във белезите и в схемите а в оптягането на ремъка!

Потребителски аватар
beky1
Автомобил: VOLVO V70
Двигател: B5202S.

Мнениеот beky1 » Сря 28 апр 2010 22:37

откаде започваш зацепването на ремака мнго е важно. може би пропуска да ти е там и за това да бягат леко белезите :drunk :beer

Потребителски аватар
beky1
Автомобил: VOLVO V70
Двигател: B5202S.

Мнениеот beky1 » Сря 28 апр 2010 22:40

и още нещо,свали си малката зъбчатка на коляновия вал и виж шпонката дали е ок. :drunk :beer :drinking:

Потребителски аватар
Dare_16V_9A

Мнениеот Dare_16V_9A » Сря 28 апр 2010 22:47

Значи колега проблемат е следният : като обтягам ремъка от ролката просто зъбното колело на разпределителните валове се завърта с оптягането на самия ремък и се измества само то!

И откаде се започва зацепването ?

Потребителски аватар
Пайо01
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Пайо01 » Чет 29 апр 2010 0:06

Викни някой да ти го зацепи :bowdown От тук няма как да стане :idea:

Потребителски аватар
IcoEZ
Автомобил: VW Golf 2 1990
Двигател: 2.0 16V ABF

Мнениеот IcoEZ » Чет 29 апр 2010 8:20

Преди да натегнеш ролката белезите се изместват така че като натегнеш да си дойдат на мястото дано да си ме разбрал. Пробвай няколко пъти и ще се справиш после виж дали всички белези дали си отговарят.

Потребителски аватар
moreg
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: KR
Контакти:

Мнениеот moreg » Чет 29 апр 2010 8:49

Dare_16V_9A написа:Айде колеги който е чат с тея неща нека сподели! :bowdown

Не се притеснявай, че ти бяга малко от белега колелото, което върти валовете :!: нормално е малко да бяга и това е предварение или закъснение зависи накъде ти бяга малко от белега!
Значи след, като докараш двата белега един с/у друг опъваш малко от ролката ремъка! опъваш толкова колкото за проба и стягаш ролката!!! след това палиш двигателя и слушаш как работи! следиш оборотите и ако ти харесва и работата е както преди да си започнал ремонта значи си готов и ти остава само да дозатегнеш ролката!
Изобщо да не те притеснява, че като притегнеш ролката белега бяга, при мене беше абсолютно същото и няма и как да не бяга, така е направено фабрично винаги да бяга! дори и да си го нагласил абсолютно един срещу друг белега след като запалиш двигателя то ще се измести с леко предварение или леко закъснение! ти ще си прецениш как най-добре ти работи двигателя с предварение или закъснение и си го затягаш и си готов!
При мене работи с леко предварение!

П.П за обтягане на ремъка от ролката ти трябва специален инструмент ти се сещаш за какво става въпрос! ако го нямаш оригинален си го направи от една метална планка с два стърчащи пирона и става корекомска работа, аз така си го направих иначе няма как да се завътри ексцентрика на ролката!

Потребителски аватар
Dare_16V_9A

Мнениеот Dare_16V_9A » Чет 29 апр 2010 17:32

moreg написа:

Не се притеснявай, че ти бяга малко от белега колелото, което върти валовете :!: нормално е малко да бяга и това е предварение или закъснение зависи накъде ти бяга малко от белега!
Значи след, като докараш двата белега един с/у друг опъваш малко от ролката ремъка! опъваш толкова колкото за проба и стягаш ролката!!! след това палиш двигателя и слушаш как работи! следиш оборотите и ако ти харесва и работата е както преди да си започнал ремонта значи си готов и ти остава само да дозатегнеш ролката!
Изобщо да не те притеснява, че като притегнеш ролката белега бяга, при мене беше абсолютно същото и няма и как да не бяга, така е направено фабрично винаги да бяга! дори и да си го нагласил абсолютно един срещу друг белега след като запалиш двигателя то ще се измести с леко предварение или леко закъснение! ти ще си прецениш как най-добре ти работи двигателя с предварение или закъснение и си го затягаш и си готов!

П.П за обтягане на ремъка от ролката ти трябва специален инструмент ти се сещаш за какво става въпрос! ако го нямаш оригинален си го направи от една метална планка с два стърчащи пирона и става корекомска работа, аз така си го направих иначе няма как да се завътри ексцентрика на ролката!

Много ти благодаря колега за изчерпателния отговор!Предварение и закъснение би ли ми обяснил какво е щото на мен при затягане ми бяга с 1-2 зъба назад от белега това какво ще да е предварение или закъснение?

Потребителски аватар
moreg
Автомобил: VW Golf 2
Двигател: KR
Контакти:

Мнениеот moreg » Чет 29 апр 2010 17:45

Dare_16V_9A написа:
moreg написа:

Много ти благодаря колега за изчерпателния отговор!Предварение и закъснение би ли ми обяснил какво е щото на мен при затягане ми бяга с 1-2 зъба назад от белега това какво ще да е предварение или закъснение?

Значи предварение се дава ако искаш колата да е малко по пъргава по принцип! но при тебе не е задължително да и даваш предварение, просто следиш как най-стабилно ще работи двигателя! тя е с хидравлични повдигачи на клапаните и в началото при запалване може да чуеш малко тракане на клапаните но това е за секунди и изчезва щом качи масло!
Предварението и закъснението играят и роля при самото запалване, тоест това е момента когато буталато ти е в горна мъртва точка и в този момент свеща хвърля искра!
Ако дадеш закъснение, ще хвърли искрата когато буталото ти е най-горе и вече слиза надолу, ако дадеш предварение ще хвърли искрата когато буталото ти е малко по-ниско от горна мъртва точка! тоест изкачва се нагоре!
Иначе нормално е да ти мърда един зъб, просто цялата работа е доста пипкава и изисква тъпрение!

Последна промяна от moreg на Чет 29 апр 2010 17:56, променено общо 2 пъти.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”