климатик
-
automan
- Автомобил:
- Двигател:
климатик
интересува ме ако климатика не е работил 2 години и сега се опитах да го пусна не иска да работи това значи че му е изтекъл фреона ли? ил има и друг причини, може ли да се направи само проверка какво му е и колко струва тази процедура?предишния собственик ,каз а че тогава е работил , но явно ме е излъгъл.
Re: климатик
Че те е излъгал-ясно.Ходи да ти премерят налягането и ще ти кажат,какво се сучва с фреона.А ,че не тръгва може да има мн.причини.
- zfa159
- Автомобил: Skoda Karoq FL + Passat B4 Syncro
- Двигател: DXRB AGG
- Контакти:
i.e.i написа:Че те е излъгал-ясно.Ходи да ти премерят налягането и ще ти кажат,какво се сучва с фреона.А ,че не тръгва може да има мн.причини.
Дори 100 грама фреон могат да държат налягане и то доста високо,като за пълна система...само дето нищо не се случва като тръгне компресора...
Важно е количеството фреон,а не налягането му.
То се мери,като се източи от системата и се види колко грама е било. После се пълни с колкото е предписано за колата,като се налива колкото трябва масло (староито излиза заедно с фреона и се изхвърля и после излиза и още при вакуумирането на системата,преди да се пълни с фреон отново).
Разбира се колегата не е съвсем в грешка,понеже ако при закачане на манометъра,налягането си остане на 0 е ясно,че в системата няма никой.
Не си казал каква ти е колата,но за VW е редовна мъка,ако не се пуска климатика полсе да тръгне всичко,но да не вее студено.Проблема им е в един клапан в компресора,който редовно умира,като не се ползва климатика и после трябва да се сменя.Изключително характерно е за празни системи
Иначе за 2 години може да изтече изцяло фреона (води се нормално да го няма половината за 2 години) и собственика да не те е излъгал...може и да те е излъгал.
Оттук нататък процедурата ти е :
-източва се стария фреон,ако има,за да се види колко е.
-при съмнение за теч (няма грам фреон вътре) се надува системата и се дири къде има пробив и се ремонтира. Принципно може да няма теч и пак да няма фроен,понеже когато климатика не работи,фреона си излиза по малко (сух газ е,стандартно работи смесен с масло,което обаче се отаява като не работи компресора и фреона си излиза през оплътненията).
-след като системата е ОК и вече е ясно че няма да изтече фреона,се налива фроен с масло и се пуска системата.Тогава се вижда дали компресора работи и дали работи добре,дали няма запушвания по системата,дали всичко е наред.
Общо взето това е положението в твоя случай.
Аз се занимавам с такива неща и ако ти се идва до София - заповядай да видим за какво става дума.
Принципно като цени е много относително понеже пълненето с фреон,зависи от това какво има в системата към момента.Иначе при мен диагностиката е безплатна,ако колата се ремонтира после при мен.Иначе струва 20-30лв.

-
automan
- Автомобил:
- Двигател:
zfa159 написа:i.e.i написа:Че те е излъгал-ясно.Ходи да ти премерят налягането и ще ти кажат,какво се сучва с фреона.А ,че не тръгва може да има мн.причини.
Дори 100 грама фреон могат да държат налягане и то доста високо,като за пълна система...само дето нищо не се случва като тръгне компресора...
Важно е количеството фреон,а не налягането му.
То се мери,като се източи от системата и се види колко грама е било. После се пълни с колкото е предписано за колата,като се налива колкото трябва масло (староито излиза заедно с фреона и се изхвърля и после излиза и още при вакуумирането на системата,преди да се пълни с фреон отново).
Разбира се колегата не е съвсем в грешка,понеже ако при закачане на манометъра,налягането си остане на 0 е ясно,че в системата няма никой.
Не си казал каква ти е колата,но за VW е редовна мъка,ако не се пуска климатика полсе да тръгне всичко,но да не вее студено.Проблема им е в един клапан в компресора,който редовно умира,като не се ползва климатика и после трябва да се сменя.Изключително характерно е за празни системиблагодаря за изчерпателния отговор колата е голф 3 1.8 абс обикновен климатик има два бутона нормал и макс, идвата ги натискам едновременно .
Иначе за 2 години може да изтече изцяло фреона (води се нормално да го няма половината за 2 години) и собственика да не те е излъгал...може и да те е излъгал.
Оттук нататък процедурата ти е :
-източва се стария фреон,ако има,за да се види колко е.
-при съмнение за теч (няма грам фреон вътре) се надува системата и се дири къде има пробив и се ремонтира. Принципно може да няма теч и пак да няма фроен,понеже когато климатика не работи,фреона си излиза по малко (сух газ е,стандартно работи смесен с масло,което обаче се отаява като не работи компресора и фреона си излиза през оплътненията).
-след като системата е ОК и вече е ясно че няма да изтече фреона,се налива фроен с масло и се пуска системата.Тогава се вижда дали компресора работи и дали работи добре,дали няма запушвания по системата,дали всичко е наред.
Общо взето това е положението в твоя случай.
Аз се занимавам с такива неща и ако ти се идва до София - заповядай да видим за какво става дума.
Принципно като цени е много относително понеже пълненето с фреон,зависи от това какво има в системата към момента.Иначе при мен диагностиката е безплатна,ако колата се ремонтира после при мен.Иначе струва 20-30лв.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”