Алтернатор

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
vesko62
Автомобил:
Двигател:

Алтернатор

Мнениеот vesko62 » Съб 22 май 2010 13:05

Колеги,онзи ден паля,но уви втори опит и запали.Вземам позната след 5 км.,гася,но
не пали,бутам на баир,втора и пали.През града,на магистрала и след 6 км.нса компа
акумолатор,АБС,триъг.с внимание и айрбеци.След още 2 километража замръзна на 120,
а оборотомера 3500 об.,не мога да преценя работи ли двигателя.След км.волана се
втвърди ксакто и спирачките.След още 100 м.бенз.,няма насрещно,ляв завой и спирам
с ръчна.Бутане не пали с кабели от акумолатор също.Звъня на приятел,въже дърпане
15 км до сервиз във Варна.Преход без аварийни,спирачки,мигачи и др.екстри.Спуска-
не самостоятелно без въже по голям наклон само на ръчна поради опасност и за две
те коли.Отново въже и в сервиз.Акумолатора се изчерпи напълно дори и за часовника
Сваляне алтернатор и ремонт - колектор- 10 лв.,лагери 2 бр.14,50 лв.и реле 45 лв.
и всичко е ОК с изключение на захранване на радиото и СДто.Нямаха в момента щипки
за сваляне на радиото и проверка на някакъв предпазител в него защото другите
предпазители бяха добре.Някой може ли да ми подскаже за причината и има ли друг
вътрешен предпазител освен тези до таблото за да не го разхождам отново до серви
за.Много колеги пишат във форума,че не трябва да се бута за да се пали,което не
е така.Просто му е дошло времето на частите от алтернатора.Колата е на 112000 км
от 2002 г.с двигател 1J5 105 ps.Акобях купил нов акумолатор за 190 лв.от бензино
станцията горях,затова не вземайте прибързани решения без да са е прегледали спе
циалисти.Просто позвъних в сервиза и им описах поведението на колата и те ми ка-
заха,че не е от акумолатора и проблема е в неговото зареждане.

Zlobomir
Автомобил:
Двигател:

Re: Алтернатор

Мнениеот Zlobomir » Съб 22 май 2010 17:44

Изникват няколко въпроса:
1. Какъв модел Голф с какъв двигател е (трибуквения код при рез. гума, вижда се като се извади)?
2. Не можеше да запали значи ли, че не ти въртеше стартера, или въртеше слабо, или как?
3. Имаш ли мултицет, замери напрежението на клемите при запален и изключил мотор.
Кажи тези неща и ще го мислим.

vesko62
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vesko62 » Съб 22 май 2010 18:33

Колега,Zlobomir колата ми е Golf 4 Variant 1J5 1,6 ,16V 77kw,105 ps 2002 с дви-
гател AZD.Стартера изобщо не даваше признак на живот.Паленето стана чрез бутане
на 2ра и след излизането от града на магистралата на компа започнаха да излизат
предупреждения за акумолатора.По горе съм описал подробно всичко.В сервиза след
ремонта на алтернатора всичко си дойде на мястото с изключение на захранването
на радиокасетофона ми VW GAMMA V / Sony /.Според сервизните техници ще трябва да се провери състоянието на вътрешен бушон,но поради липса на специални штипки за
демонтаж на радиокасетофона отложиха за след почивните дни.Въпроса ми е има ли
такъв бушон и трябва ли да се разхождам до сервиз или има по-елементарен начин
да включа захранването му.Предварително благодаря.

Zlobomir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Zlobomir » Съб 22 май 2010 22:29

Да, накарал съм те да попишеш малко повече :oops: , но нека се знае не само как е отстранен проблема, а и на каква кола е възникнал. Това защото си описал проблема така старателно (похвално и за пример!), все едно още го имаш а и "някой може ли да ми подскаже за причината". Няма много логика да ти е прекъснал бушон на касетофона от ниско напрежение, може би при закачени кабели от другия автомобил сте го шашнали малко...
Моето Г4 - АКЛ 1.6 днес направи нещо подобно - първо отказа да се заключи, реших че се е скапала или аларма, или централно. След 2 км и 30-40 мин престой на габарит там отказа и да запали - само правеше един оборот на стартера. От многото коли, които минаха покрай мен, искам да благодаря и да отлича двама колеги - първият с червен Пасат комби, който носеше кабели и се опита да помогне, но по някаква причина и лош контакт приток на ток не се получи, т. е. при откачен мой акумулатор и ток само от него нищо нямах по таблото. Вторият, който наистина ме трогна, тъмен маслинен Голф 2, сам спря до мен, попита какъв е проблема, и предложи да отиде до вкъщи да вземе кабели! Отказах, защото вече чаках познати. Та те накрая дойдоха БЕЗ КАБЕЛИ и запалихме колата и ние с бутане. Прибрах се и я замерихме с познат жичкаджия, алтернаторът е жив. Това не ме радва особено, предвид цените на акумулаторите и на алтернаторните ремонти, но дано батерията просто да се е самоизтощила от стоене.
Относно твоят въпрос все пак, опит с оригинални касетофони нямам, но може да си е загубил кода, а бушонът очаквам да е стандартен. Ако немецът не сложи стандартен бушон, няма кой!

Ето нещо за кода, надявам се знаеш английски...

http://forum.ecoustics.com/bbs/messages/4/124817.html

If your VW radio goes on safe mode; check your radio owner's manual for the four digit code. If you cannot find the code you will need to pull the radio from the dash and find the serial number engraved on the side or back of the chassis. Phone your VW dealer and he should supply the code free of charge when you supply the serial number. Now that you have the number you can enter it into the radio.
procedure - With the power on and SAFE showing on the display, press and hold the MODE and SCAN button together until SAFE changes to 1000. Release the buttons and using the first four station buttons enter the radio code.
Use button #1 to change the 1 to the correct code, pressing once will change to 2 twice to 3 etc
Use button number 2 to change the next number etc.

When you have entered the correct code; press and hold the SCAN and MODE buttons together until code disappears and radio comes on.
If you made an error, try again, you have three tries before the radio locks up. If the radio locks up; pull the raio from the dash and unhook from power for a few days before trying again.
Good Luck
bc

В нета има и още информация, включително за бушони... Ето от тук можеш да прецизираш модела: http://www.vwaudiforum.co.uk/forum/arch ... 10373.html

vesko62
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vesko62 » Нед 23 май 2010 7:07

Благодаря Ви колега Zlobomir,че ми отделихте от свободното си време през празнич-
ните дни.Първата проба с кабели направих на бензиностанцията,но не запали.Едва по
средата на пътя до сервиза отново пробвахме и за моя радост запали от първия път,
но радоста ми беше кратка защото при откачане на кабелите колата гаснеше веднага.
Тогава получих отговор от момчетата от сервиза/познати/,че проблема ми е в алтер-
натора който не зарежда,а не в акумолатора.Що се отнася до радиокасетофона нямам
абсолютно никакво захранване за да въведа кода.Ще дам на Вас и на други мои коле-
ги последователноста на въвеждане на код /vw Gamma Blaupunkt and vw Gamma Sony/
1.Включете захранването на радиокасетофона 2.На дисплея ще се изпише "SAFE".3.
След 2-3 сек.ще се появи числото 1000.4.С копчета 1,2,3 и 4 въведете вашият фа-
бричен код.5.Когато на дисплея се поеви въведения от Вас код задръжте 23 секунди
натиснато копчето ">>"след което радиомагнетофона Ви ще се включи.
Благодаря Ви още веднъж.Пожелавам Ви безаварийно шофиране и приятно прекарване на
почивните дни.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”