Всичко започна когато най-накрая реших да сменя всички чистачки по колата...или поне това, което беше останало от тях след Втората световна. Тефлонови, не залепват.... да видим. Но, най-важното този ден беше, че като казвам всички чистачки имам предид и тази на задното стъкло.
А пък като си помисли човек не е хубаво да имаш чисто нова чистачка а пък да не ти работи пръскалката за нея. За това с един приятел се наехме да отстраним проблема.
Проверка на помпата показа, че работи - жужи си, но не пръска отзад, но пак отдруга страна отпред през маркуча си работи като пожарен маркуч.
Продухването откъм страната на пръскалката /на задната врата - кората се сваля/ показа, че въздух въобще не преминава от задната част на колата до самото резервоарче - познава се по това, че като духнеш от края на тръбачката в резарвоара отпред не бълбукат мехурчета

Настъпи въпроса откъде изтича водата, защото не капеше от никъде.... за това задържах по-дълго лостчето докато прокапа откъм задна лява гума.
Понеже имам газова - 60 л. отзад и заема място първо се разчисти пространството зад стоповете отзад от кората- точно до крика. Всичко беше изрядно докато не се повдигна покривалото над резервната гума....обединения сноп кабели за стоповете отзад е хванат заедно с маркуча.
Оказа се обаче, че този маркуч от времето се е проял на толкова много места, че тече като градинска пръскалка и така близо 20 сантиметра, малко преди да се забие под газовата и да влезе в купето.
Липсващата част от маркуча бе заменена от изолацията на сноповете кабелчета на по-дебел Лан кабел

Неприятната част обаче е, че преди да протече се пълни точно под резервната гума и дори и да подсушите под покривалото не може да видити за какво иде реч ако не вадите гумата. А при мене под нея беше започнало да загнива. Проверете ако пръскалката ви не пръска много убедиелно дали водата не отива там и да не стане беля.
Та...тествахме пак пръскащата способност и се оказа, че пръска.... но не на стъклото а някаде, където дори не тече вече извън купето.
Свали се задната лява седалка и тунела по който вървят тези кабели и се установява следното - всичко под седалката плува във водата предазначена да чисти задния прозорец. Отново снадихме с Лан изолацията и нещата се оправиха - задната пръскалка проработи.
Но всичко това ми напомни, че тук колеги а и в други форуми са се оплаквали, че имат влага или в багажника или под седалката. Замислете се, че може да е от скъсана или направо от проядена тръбичка за задната чистачка, защото на практика вода към нея се подава ако ръчката се задържи съвсем малко по-дълго време.
Не е зле да направите инспекция за корозия от изпуснатата вода а и на кабелите, което при мене също плуваха във вода.... и отделно фабричната антена на радиото отиваща отзад има някаква снадка с керамичен кондензатор, която просто беше отишла на кино и бешех само ръжда... а аз се чудех защо не ми лови добре радиото.
Та, колеги, огледайте се за тези неща ако не ви работи задната пръскалка или ако пък не пръска убедително...можете да се спасите или да реагирате на корозията на време и да си спестите други неприятни проблеми.
текста е писан бая набързо...mod edit: vaskoto1
просто бая късно видях момент да го напиша