Виене от гуми или лагери ?

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
galyaradeva
Автомобил: Vw Caravelle 1998
Двигател: VR6-140hp
Контакти:

Виене от гуми или лагери ?

Мнениеот galyaradeva » Чет 03 юни 2010 13:14

Здр. колеги. Преди няколко месеца смених зимните с летни гуми, и малко по малко въпросното виене ми се набива в главата всеки ден. Отначало не бях обърнал внимание но в последно време само това чувам. Въпросът ми е как да разбера дали виенето е от лагерите на задните колела или от гумите? Тази година смених местата на предни и задни гуми понеже предните бяха износени и ги сложих одзад. Онзи ден правих опит да вземам завоите малко по остро за да се натоварят лагерите и имам чувството че има разлика но.. май е само чувство. На десен завой виенето намаля малко което трябва да означава че имам провлем с ляв лагер или гума нали? И друго опитах засилвам колата и пускам по енерция но продължава да си вие.
Как да разбера дали задните ми гуми вият защото са износени въпреки че имат добър грайфер не не е като на предните.

Намерих една тема за смяна на лагери но е за Б3. Смяната на Голфовите лагери по същият начин ли е ?
viewtopic.php?f=6&t=38002&hilit=%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B8+%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8

Потребителски аватар
nikolai_an
Автомобил:
Двигател:

Re: Виене от гуми или лагери ?

Мнениеот nikolai_an » Чет 03 юни 2010 13:54

вдигаш въпросното колело с крик и въртиш,усеща се ако вие лагер

Потребителски аватар
galyaradeva
Автомобил: Vw Caravelle 1998
Двигател: VR6-140hp
Контакти:

Мнениеот galyaradeva » Чет 03 юни 2010 13:56

Няма да се върти леко ли ? Мезно мазно дето се вика..

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Чет 03 юни 2010 18:17

На голфа лагерите се сменят по същия начин, понеже главината в повечето случаи се вади доста трудно аз оставям гумата и джантата и направо махам капачката, шплента, коронната шайба и гайката и после хващам гумата и дърпам, главината остава на джантата после както са писали колегите само при стягането на гайката трябва да се внимава повечко, като започна да я стягам непрекъснато клатя гумата (тя през цялото време си стои на главината) и когато луфта изчезне - слагам шплента. Добре е като направиш едно кръгче пак да я вдигнеш на крик и още веднъж да провериш луфта. Тази процедура съм я правил няколко пъти, първия път сложих някакви датски (поне на тях пишеше че са датски) лагери по 15 лв и доста бързо се наложи пак да ги сменям, втория път си взех два комплекта FAG по около 25лв и забравих за случая. Вторите лагери ги купих от Руди.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”