Искам да пусна поредната тема за скоростните кутии на Golf 4 1.6.
След известно ровене в нета установих, че кутиите монтирани на 1.6 SR са от тип 02K и се монтират също на двигателте 1.4, 1.6 и 1.9 SDI на Golf 4, Leon, Octavia а A3. Възможните кодове са DLP, DNZ, DRZ, CZB, DSB, DUS, DUU, DUW, DUV, ERT и разликите са в предавателните числа и евентуално нитовете на короната на диференциала. Този път не искам да коментирам вероятността да се потроши скоростната кутия в следствие на счупени нитове а възможността за зглобяване на скоростна кутия с по-различни предавателни числа. Искам 5-тата скорост на моето DUU да е малко "по-дълга" защото ми се случва често да пътувам извън града и 4000 оборота при 130 км/ч не ми се нравят. Та въпроса ми е може ли петата предавка на DUU, която е с предавателно отношение 0.85 да се смени примерно с 0.805 от DUW или дори 0.712 от DUS?
Голф 4 1.6 - Подмяна на 5-та скорост на DUU с по-дълга?
- pedalchobaba
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Смяна на 5-та скорост на DUU (G4)
Аз само бих те попитал защо ти е нужна тази интервенция? Само защото не ти се нрави показанието на оборотомера? Не забравяй, че AKL горе, долу при тези обороти развива максималния си въртящ момент. Т.е. теглителната сила му е най-голяма. Обърни бордкомпютъра на моментен разход и ще видиш, че въпреки тези 4000 оборота, моментния ти разход е под седем.
Между другото, по принуда мутирахме един AKL с кутия DUW от 1.4 и ефекта беше осезаем. В ниските обороти колата стана истинска оса. Не дава да и пипнеш газта и се изстрелва като 1.8, само че му падна максималната скорост и във високите обороти стана мудна. Там където с DUU можеш спокойно да изпревариш на пета, защото имаш запас от обороти, с кутията от 1.4 трябва да ръгнеш четвъртия зъб.
Разбира се, разликата при DUU и DUW e в трета, четвърта, пета и диференциала, но въпреки всичко, все си мисля, че конструкторите от VW ползват такива програми за изчисляване на предавателните числа в кутиите, които при всички положения са по-удачни от постигането на някакъв положителен ефект по опитен път.
Между другото, по принуда мутирахме един AKL с кутия DUW от 1.4 и ефекта беше осезаем. В ниските обороти колата стана истинска оса. Не дава да и пипнеш газта и се изстрелва като 1.8, само че му падна максималната скорост и във високите обороти стана мудна. Там където с DUU можеш спокойно да изпревариш на пета, защото имаш запас от обороти, с кутията от 1.4 трябва да ръгнеш четвъртия зъб.
Разбира се, разликата при DUU и DUW e в трета, четвърта, пета и диференциала, но въпреки всичко, все си мисля, че конструкторите от VW ползват такива програми за изчисляване на предавателните числа в кутиите, които при всички положения са по-удачни от постигането на някакъв положителен ефект по опитен път.
-
Flatmo
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Не ми е нужна по същия начин както на колегите не им е нужно да си сменят 4-те главини с 4-болта с такива с 5-болта за да сложат по-големи спирачки и други джанти или пък да се дават по 150лв. за спортен въздушен филтър, 500лв. за нова генерация или 300лв. за чиптунинг.
Аз обаче обмислям вариант да ми свалят скоростите за да се прегледа диференциала и да се сложи ремонтния комплект с по-големите болтове. Т.е. така или иначе скоростите ще са свалени, може да се смени и 5-тата зъбчатка (ако е възможно).
Аз обаче обмислям вариант да ми свалят скоростите за да се прегледа диференциала и да се сложи ремонтния комплект с по-големите болтове. Т.е. така или иначе скоростите ще са свалени, може да се смени и 5-тата зъбчатка (ако е възможно).
трябва да може ! но на теб са ти нужни двете зъбни колела за 5 пр.те са на края на вала и не е сложна подмяната им , стига да ги имаш! 

- baibradar
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Колеги от къде ги гледате тези предавателни числа на по новите кутии? Интересуват ме предавателните числа на кутия DCC и DCA.